Sakė, kad konteinerius perkėlė tik laikinai

Sostinėje, šalia Antakalnio gatvės 80-ojo namo, prasidėjo darbai, kurie sukėlė nerimą ne vienam daugiabučio gyventojui. „Prieš savaitę tiesiai prieš namo laiptinę atsirado tvora, ant kurios pakabintas skelbimas informavo, jog čia, maždaug 14 metrų nuo laiptinės, bus įrengiamas požeminių šiukšlių konteinerių projektas”, – pasakoja namo gyventoja Laura Bulyvenko.

Anksčiau pastarieji konteineriai stovėjo netoli paupio, bet dėl pradėtos Neries krantinės rekonstrukcijos, jau prieš kurį laiką buvo perkelti prie pat Antakalnio gatvės.

„Gyventojams buvo pažadėta, jog šis perkėlimas – laikinas, tačiau aiškėja, kad laikinumas taps nuolatiniu: įkasus konteinerius, gyventojai bus priversti taikytis su nuolatiniu nemaloniu kvapu ir kitomis blogybėmis.

Pranešimas apie naują konteinerių aikštelę

Ir dabar konteineriai prisipildo per porą dienų, o šalia konteinerių nuolat zujantys benamiai papildomai teršia aplinką ir sudaro antisanitarines sąlygas. Pamenu, dar tada, kai konteineriai tik buvo perkelti, skambinome į savivaldybę, skundėmės, kad konteineriai yra neišvežami, bet tada mus nuramino, kad viskas čia tik laikinai”, – teigia L. Bulyvenko.

Savivaldybės atsakymo vis dar nesulaukė

Laura tikina, kad daugelis Antakalnio gyventojų konfliktuoja ir su šiukšlių vežėjais, ir su savivaldybe jau kurį laiką – ir dėl neišvežamų atliekų, ir dėl pačių konteinerių vietos: „Žinau, kad ir Švyturio, ir Vileišio gatvėje kyla panašūs konfliktai. Manau, kad savivaldybė yra užversta skundais, dėl šios vykdomos pertvarkos.”

Su gyventojais Vilniaus miesto savivaldybė savo sprendimo dėl neva „laikinai“, bet iš tiesų visam laikui, ketinamų įrengti požeminių konteinerių, nederino bei apie tai plačiau neinformavo: „Pusės daugiabučio namo gyventojų virtuvių langai yra būtent į planuojamų įrengti šiukšlių konteinerių pusę, tad logiška, kad jiems bus lemta nuolat ne tik žiūrėti į netvarkingą aplinką, bet ir jausti nemalonius kvapus”, – piktinasi Antakalnio gyventoja.

Požeminių konteinerių pristatymas

Antakalnio g. 80 name yra 40 butų, 30-ies butų gyventojai pasirašė skundą-prašymą, norėdami atkreipti savivaldybės dėmesį į susidariusią situaciją, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. „Šie konteineriai yra statomi tiesiai po laiptine, bet vietos juos pastumti tikrai yra. Antakalnio seniūnas irgi apžiūrėjo tą vietą, jam irgi atrodo kaip ir viskas gerai, bet tikimės ir savivaldybės kažkokio atsakymo, bendradarbiavimo.

Prie namo atvykę rangovai jau mėgina pradėti įrengimo darbus, kurie gerokai pablogins mūsų namo aplinkos kokybę”, – tikina Laura.

Aikštelė gali būti statoma ir už 5 metrų

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis komentuodamas šią susidariusią situaciją teigė, kad naujų požeminių konteinerių vietas parinko SĮ „Vilniaus planas“, atsižvelgdamas į Vyriausybės Valstybinio atliekų tvarkymo 2014–2020 metų plano reikalavimus ir Aplinkos ministro įsakymą.

Atliekų rūšiavimo konteineriai

„Dokumentuose sakoma, kad visų miestų gyvenamuosiuose daugiabučių namų rajonuose vidutinis atstumas iki antrinių žaliavų surinkimo (rūšiavimo) konteinerių aikštelių būtų ne didesnis kaip 100 metrų.

Komunalinių atliekų surinkimo aikštelė turi būti įrengta ne mažesniu kaip 10 metrų atstumu nuo pastato langų ir durų. Šios aikštelės įrengimo atstumas gali būti mažinamas, bet ne arčiau kaip iki 5 metrai nuo pastato langų ir durų, taip pat tik gavus visų nekilnojamojo turto objekto savininkų ar jų įgaliotų asmenų sutikimą”, – teigia V. Juodis.

Derinimas su visuomene nėra numatytas

V. Juodis nurodė ir dar keletą požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikštelių statymo parinkimo principus: konteinerių aikštelė skiriama namų grupei, yra paskaičiuoti ir atliekų kiekiai, kuriuos aikštelė pajėgi surinkti; konteinerių aikštelė turi būti prieinama aptarnaujančiam transportui; atsižvelgta į esamas požemines komunikacijas (šildymo, dujų, nuotekų, elektros, kt. tinklus); statant aikštelę maksimaliai stengiamasi išsaugoti aplink esančius medžius; ten, kur įmanoma, konteinerių aikštelė statoma buvusių konteinerių pastatymo vietoje.

Konteineriai

Savivaldybės atstovas teigia, kad šiuo atveju, pagal teisės aktų reikalavimus, derinimas su visuomene nėra numatytas, todėl ir tartis su gyventojais nereikia: „Savivaldybėje yra sudaryta darbo grupė, kuri nagrinėja gaunamus skundus, susijusius su statomomis konteinerių aikštelėmis, ir visuomet atsižvelgiama į motyvuotus gyventojų argumentus ir skubiai ieškoma kitų sprendimų.”

V. Juodis patikino, kad gyventojams nerimauti nevertėtų, nes, anot pašnekovo, požeminiai konteineriai įrengiami laikantis europinių standartų, jie suprojektuoti optimaliam ir lengvam aptarnavimui bei valymui.

Šis projektas vykdomas gavus Europos Sąjungos finansavimą, mieste numatyta įrengti ne mažiau kaip 755 konteinerių aikšteles, anot V. Juodžio, Antakalnio g. 80 aikštelė viena iš jų. Anksčiau, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Julius Morkūnas DELFI teigė, kad visgi tik apie 70 proc. visų reikalingų lėšų yra finansuojama iš ES fondų, o 30 proc. – viešos investicijos, kurias skiria Vilniaus miesto savivaldybė ir „VAATC“.

Žemėlapį su numatytomis įrengti aikštelėmis galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)