Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) skaičiuoja, kad nuo rugpjūčio iki dabar kiek mažiau nei penktadalis, t. y. 510 pareiškėjų, jau yra pateikę prašymus kompensacinėms išmokoms gauti. 114 jų (250 tūkst. eurų) jau apmokėta, kiti dar tikslinami.

„Norint gauti kompensacines išmokas iš Europos Sąjungos lėšų, elektrinę būtina įrengti iki 2020 m. kovo 10 d. Tai reiškia, kad per likusius mėnesius reikia suspėti pasirūpinti reikiamais dokumentais, surasti tiekėją, jei to dar nepadarė, ir įvykdyti visus rangos darbus. Žinant tai, kad gruodis-vasaris nėra tinkamiausias laikotarpis dirbti ant šlaitinių stogų, laiko lieka tikrai nedaug“, – atkreipia dėmesį lietuviškų saulės modulių gamintojos bei elektrinių statytojos „Solet Technics“ direktorius Andrius Karazinas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, APVA Klimato kaitos projektų ir registro skyriaus vedėjas Jonas Balkevičius taip pat ragina gyventojus, kurie šiemet teikė paraiškas saulės elektrinių kompensacijoms gauti, pasirinkti tiekėją ir pradėti elektrinių montavimo darbus. Išlaidų kompensavimo prašymai turi būti pateikti ne vėliau kaip kitų metų kovo 10 d., primenama APVA pranešime.

„2020 m. sausio 2 d. startuos antras finansavimo etapas ir gyventojai, planuojantys kitąmet įsirengti saulės elektrines bei už tai gauti kompensacijas, galės teikti paraiškas APVA iki sausio 31 d. Planuojantiems teikti paraiškas svarbu žinoti, jog elektrinė negali būti įrengta iki paraiškos pateikimo dienos, t. y. sąskaitos, atestuotų rangovų deklaracijos, priėmimo-perdavimo aktai negalės būti išrašyti ankščiau nei 2020 m. sausio 1 d.“, – pranešime cituojamas J. Balkevičius.

„Solet Technics“ primena, kad prieš įsirengiant saulės elektrinę pirmiausia kartu su specialistais reikia tinkamai įvertinti stogą, šešėliavimą, elektros instaliacijos būklę. Renkantis saulės elektrinės statytojus būtina įsitikinti, jog įmonė yra atestuota, turi sertifikatus ir po darbų atlikimo pateiks deklaraciją, patvirtinančią, kad darbai atlikti kokybiškai, įranga atitinka Elektros įrenginių įrengimo taisyklių reikalavimus. Taip pat įmonė turi parengti priežiūros sutartį su aiškiais nurodymais, kur reikės kreiptis esant gedimams ar kitiems probleminiams atvejams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)