„Šiuo metu siekis vengti atliekų yra vienas prioritetų, žiedinės ekonomikos principų. 2019 m. gegužės 8 d. ES Taryba priėmė direktyvą, kuria jau nuo 2021 m. ES šalyse bus uždrausta parduoti ir naudoti vienkartinius plastikinius daiktus (stalo įrankius, lėkštes, puodelius, stiklines, gėrimų šiaudelius ir pakuotę, ausų krapštukus, balionų lazdeles). Tokie gaminiai paprastai skirti naudoti tik vieną kartą arba trumpą laikotarpį, o paskui išmetami. Išmesti labai teršia aplinką, yra kenksmingi ekosistemoms. Tad Panevėžys žengia svarbų žingsnį aplinkos ir sveikatos saugojimo kryptimi“, – sako Miesto infrastruktūros skyriaus vyr. specialistė Rūta Taučikienė.

Jos teigimu, prekiautojams, organizatoriams bus siūloma vienkartinius plastiko indus keisti popieriniais, ekologiškais, kompostuojamais, daugkartinio naudojimo.

Skaičiuojama, kad Lietuvoje kasmet sunaudojama 40 mln. vienkartinių puodelių.

2018 m. Panevėžyje surinkta ir sąvartyne pašalinta beveik 175 tonos plastiko pakuotės atliekų.

DELFI taip pat primena, kad kovo pabaigoje Joniškio rajono savivaldybės taryba savo sprendimu, inicijuotu Žagarės regioninio parko direkcijos, pakeitė Renginių organizavimo Joniškio rajono savivaldybės viešosiose vietose taisykles papildydama jas punktu, draudžiančiu renginių metu naudoti vienkartinio naudojimo plastikinius indus.

Tad šiais metais vienas žinomiausių Šiaurės Lietuvos festivalių – penkioliktasis Žagarės vyšnių festivalis – bus organizuojamas keičiant vienkartinius plastiko indus kitomis alternatyvomis: popieriniais, ekologiškais, kompostuojamais ir suyrančiais arba daugkartinio naudojimo vienkartiniais indais. Visus, planuojančius vykti į šį festivalį, kviečiame atsivežti ir savo įprastus daugkartinio naudojimo indus.