Pasak energetikos ministro Žygimanto Vaičiūno, įteisinus atsinaujinančių išteklių bendrijas sudaroma dar daugiau ir palankesnių sąlygų gyventojams savarankiškai apsirūpinti energija.

„Mūsų tikslas pasiūlyti pačias pažangiausias ir kitose šalyse jau sėkmingai taikomas žaliosios energetikos plėtros formas. Dabar dar daugiau gyventojų galės tapti energetiškai nepriklausomi, naudoti žalią ir švarią energiją bei mažinti sąskaitas už ją. Neabejojame, kad šie pakeitimai sukurs visiškai naujas atsinaujinančios energetikos plėtotojų ir bendruomenių bendradarbiavimo formas”, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos galės valdyti ir plėtoti atsinaujinančius išteklius energijos gamybai naudojančias elektrines – jose gaminti, vartoti, kaupti savo kaupimo įrenginiuose ir parduoti pasigamintą atsinaujinančių išteklių energiją. Bendrija galės tapti jau veikiančios arba naujai įsteigtos kooperatinės bendrovės, viešosios įstaigos, daugiabučių namų bendrijos, asociacijos ir sodininkų bendrijos, kurių nariais galės būti pavieniai žmonės, mažos ir vidutinės įmonės (MVĮ) arba savivaldybės. Fiziniai asmenys tokiose bendrijose turės sudaryti bent 51 proc. balsavimo teisę turinčių narių ar akcininkų.

Be to, 2020 m. pradės veikti finansinio skatinimo priemonės atsinaujinančių išteklių bendrijoms, tam panaudojant lėšas uždirbtas iš žaliosios energetikos statistikos perleidimo Liuksemburgui. Atsinaujinančių išteklių energijos bendrijos galės pretenduoti į iki 50 proc. siekiančią paramą konkretiems atsinaujinančios energetikos projektams.

Panašios energijos bendrijos yra ir kitose ES šalyse, kuriose teikiamas ypatingas dėmesys švariai, darniai bei tvariai energetikai, pavyzdžiui, Danijoje, Olandijoje bei Vokietijoje.

Taip pat trečiadienį Vyriausybė pritarė įstatymų pakeitimams, kurie leis sukurti bandomąją reguliacinę aplinką energetikos inovacijoms.
„Siekdami, kad mūsų energetikos sektorius būtų inovatyvus ir čia sukurtume aukštos pridėtinės vertės paslaugas ir produktus, turime pirmiausia sudaryti kuo palankesnes ir efektyvesnes sąlygas energetikos inovacijoms kurti ir išbandyti. Tikimės, kad sukurta bandomoji energetikos inovacijų aplinka paskatins drąsiau kurti energetikos startuolius ar jau esamoms įmonėms investuoti į novatoriškus sprendimus", – sako ministras Ž. Vaičiūnas.

Energetikos įstatymo pakeitimais reglamentuoti svarbiausi tokios bandomosios energetikos inovacijų aplinkos veikimo principai ir kriterijai norintiems ja pasinaudoti subjektams, o taip pat jų teisės ir pareigos.

Nauja teisinė aplinka sudarys galimybes energetikos inovacijų kūrėjams realioje aplinkoje išbandyti inovatyvius kuriamus produktus ar verslo sprendimus. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) atliks priežiūrą ir teiks konsultacinę pagalbą.

Šiuo metu inovacijų kūrėjui, norinčiam išsibandyti pilotinį energetikos srities produktą ar paslaugą, reikėdavo gauti leidimus, kaip ir reguliuojamą veiklą vykdančiai įmonei, o tai užtrukdavo nemažai laiko ir reikalaudavo daug pastangų, o kartais ir išvis nebūdavo galimybės išbandyti inovaciją realiomis sąlygomis. Be to, vykdant veiklą išryškėjusius energetikos veiklos reguliavimo trūkumus Energetikos ministerija ir susijusios institucijos galės operatyviai pašalinti arba sumažinti.

Taip pat, svarbu paminėti, kad Energetikos įstatymo pakeitimais bus skatinamos reguliuojamų energetikos įmonių inovacijos, apibrėžiant inovacijų finansavimo šaltinius tokioje veikloje.
Siūlomiems įstatymų pakeitimams dar turės pritarti Seimas.
Atsinaujinančios energetikos ir inovacijų energetikos sektoriuje skatinimas – tai dvi iš keturių svarbiausių Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje įrašytų energetikos politikos krypčių.