Svarbi kokybė, o ne kiekybė

Vis mažiau šeimų renkasi „dovanoti visiems“. Populiariausias – vardų burtų traukimas, kurio pagalba dovanojama tik viena dovana. Amelija Jakučionė-Žliobė pasakoja išbandžiusi šį būdą šiemet, ir besidžiaugianti nuo pečių nukritusia našta pirkti net 9 dovanas. Moteris siekia kiekvieną pirkinį gerai apgalvoti. Anot jos, minimalistinis gyvenimo būdas atneša daug daugiau džiaugsmo, nes įsigyjamas tik tikrai reikalingas daiktas.

Draugų susibūrimuose taip pat po mažu prigyja tvarios tradicijos: paaukoti gyvūnų prieglaudoms, kartu išpildyti nepasiturinčio vaiko svajonę ar padėti vargstančiai močiutei. Julija Žižė pritaria, kad geriausia visai ne materiali dovana, o laikas kartu išvykoje ar namuose. Suorganizuota vakarienė, kurios metu skirtumėte visą dėmesį vienas kitam. Šeimos išvyką į SPA centrą, kur būtų galima atsipalaiduoti nuo dažnai šiuo metų laiku kamuojančių buitinių rūpesčių.

Ar galima apsieiti be pakavimo priemonių pirkimo?

Parduotuvės tiesiog perpildytos žvilgančiu popieriumi ir atlasiniais kaspinais. Atrodo, kelios minutės ir pora išleistų eurų padėtų išspręsti dovanų pakavimo problemą. Bet ar verta dėl kelių valandų po eglute kiekvienais metais ieškoti naujo pakavimo popieriaus ir taip teršti aplinką? Juk alternatyvų tikrai ne viena.

Julija Žižė šiais metais nusprendė nebepirkti pakavimo priemonių, bet dovanas dėti į užsilikusias medžiagas, senas popieriaus atraižas ir kaspinus.

„Urban Earth Lovers” įkūrėjos Laura Prievelytė-Juknė ir Miglė Makuškaitė siūlo išbandyti šiek tiek kitokį dovanų pakavimą. Vietoj plastikuoto dovanų popieriaus ir kaspinų naudoti iš Japonijos kilusią Furoshiki (skepetėlę). Ši medžiagos atraiža rišama net keliais skirtingais būdais, o svarbiausia, gali būti ne išmetama, o panaudojama kaip servetėlė ar staltiesė. Pašnekovės siūlo rinktis lietuvišką, lininę šios skepetėlės versiją.

Laura Prievelytė-Juknė ir Miglė Makuškaitė

Taip pat dovanas galima pakuoti į senus laikraščius ar žurnalus, išplyšusius knygų puslapius, žemėlapius, nuotraukas. Dar vienas originalus būdas – jas užkonservuoti. Reikės tik stiklainių nuo uogienės, etikečių ir popieriaus ar medžiagos skiaučių.

Šventinis laikotarpis ramiai

Kaip rašoma pranešime spaudai, nepasimesti šventiniame chaose gali būti visai paprasta, jei prieš jį rasite bent minutėlę sustoti ir apmąstyti, ko tikitės iš ateinančių švenčių, susidarysite būtinų darbų sąrašą. Jis padės atsikratyti nuolatinės įtampos, jog kažką praleidote.

Laura pataria nepamiršti, kad šis laikas visų pirma yra skirtas susitikti su senai matytais draugais ir šeimos nariais. Dovanodama dovanas ji stengiasi, kad jos pasakotų apie minimalizmo idėjas ir padėtų žengti nors mažą žingsnelį tvaresnio gyvenimo link.

Šiais metais Miglei pavyko pradėti šventėms ruoštis anksčiau – šis sprendimas atnešė vidinę ramybę ir apsaugojo nuo impulsyvių pirkinių. Šiltos ir jaukios dekoracijos namams gimė iš vieno pasivaikščiojimo gamtoje – namus papuošė nuo medžių nukritusios šakos, kankorėžiai, kaštonai, kuriuos galima panaudoti ir dovanoms puošti.

Tačiau kad ir ką pasirinksite, sustoti ar skubėti, pirkti ar gaminti dovanas patys, svarbiausia, kad Kalėdos būtų nuoširdžios ir pilnos džiaugsmingų akimirkų.