„Daugiau nei 50 proc. Lietuvos upių neatitinka geros ekologinės būklės kriterijų. Neatsakingas atliekų tvarkymas yra viena iš priežasčių ir tai yra kiekvieno iš mūsų atsakomybė. Todėl džiaugiamės, kad prie mūsų iniciatyvos švarinti upes prisijungė tiek daug savanorių. Jų pastangomis prisidėjome prie sveikesnės aplinkos kūrimo“, – teigia „Žaliosios politikos instituto“ direktorė Ieva Budraitė.

Privačios įmonės, viešosios įstaigos, mokyklos, darželiai, asociacijos, bendruomenės ir gyventojai švarino upių pakrantes, o apie 20 narų – vandenį ir dugną. Narų komandą sudarė išminuotojai iš Lietuvos kariuomenės Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Lietuvos priešgaisrinės tarnybos darbuotojai bei mėgėjai narai.

Kaip rašoma pranešime spaudai, tvarkymo metu buvo rasta apie 100 padangų – automobilių, traktoriaus, kartingų ir sunkvežimio. Iš vandens akcijos dalyviai ištraukė prekybos centro vežimėlį, televizorių bei akumuliatorių. Taip pat, buvo rastos senos radijo kasetės, kompaktiniai diskai, biuro kėdė, pypkė, akių šešėlių paletė, telefonas, 1954 m. gamybos medinė dėžutė, sudeginta palapinė su miegmaišiais, neišpakuotas stovyklavimo kilimėlis, statybinės atliekos, gyvūnų kaulai. Ypač daug buvo surinkta cigarečių nuorūkų, kurios, organizatorių teigimu, labai kenkia vandens florai ir faunai.

„Patekusi į vandenį viena cigaretės nuorūka suyra per daugiau nei 15 metų ir nuodingomis medžiagomis per valandą užteršia net 7 litrus vandens“, – aiškina I. Budraitė.

Nerį ir Nemuną kartu valė Baltarusija bei Kaliningrado sritis. Kaliningrade tvarkymas vyko Neman mieste prie Nemuno, Baltarusijoje – Grodno mieste. Vilniuje buvo tvarkomasi dviejose vietose penktadienį ir penkiose šeštadienį, o Kaune – septyniose.

Kiekviename iš šešiolikos tvarkymosi taškų Lietuvoje dalyviai naudojo iš specialaus perdirbto plastiko įmonės „Plasta“ pagamintus šiukšlių maišus – tokius pačius kaip ir kitose 15-oje dalyvaujančių Europos šalių tą dieną.

Kitais metais organizatoriai planuoja suburti dar daugiau žmonių ir toliau sieks atkreipti visuomenės dėmesį į ekologines problemas.

„Nėra planetos B, todėl, manau, kad kiekvienas žmogus turėtų žinoti, ką reikia daryti ir kaip elgtis su atliekomis, kad kuo mažiau pakenktų aplinkai. Tokie renginiai kaip „River Cleanup“ atkreipia dėmesį į atliekų problemos svarbą ir skatina ja domėtis“, – sako Vilniaus atliekų tvarkymo centro direktorius Tomas Vaitkevičius.