Pasak M. Zykaus, programos organizatoriai nesistengė parodyti idealaus JAV įvaizdžio, priešingai – jie dalijosi aktualiomis šalies problemomis bei vertino praktikantus kaip būsimus lyderius. Tai atvėrė duris galimybėms susipažinti ne tik su įmonių, bet ir vyriausybinių organizacijų, savivaldos darbu, įvairiomis strategijomis bei procesais.

„JAV valstybės departamentas investuodamas į šios programos dalyvius tikisi, jog ateityje jie taps savo šalių lyderiais ir taip stiprins santykius ne tik tarp JAV ir savo šalies, bet ir tarp kitų Europos valstybių, kurių atstovai taip pat dalyvavo šioje programoje“, – pasakoja studentas.

Vaikinas mano, jog stažuotę laimėti padėjo ne tik tvirtos pamatinės žinios KTU gimnazijoje, sukaupta patirtis dalyvaujant įvairiuose projektuose KTU „Gifted“ programoje, bet ir aiškūs tikslai bei noras pritaikyti naujas žinias ir įgūdžius kuriant gerovę Lietuvoje.

Vienas iš dviejų lietuvių programoje

Ekonomikos ir verslo fakulteto studentui praėjus atranką nebereikėjo rūpintis žemiškais dalykais – programa buvo pilnai finansuojama JAV valstybės departamento.

JAV ambasadai Lietuvoje paskelbus konkursą SUSI (angl. Study of the United States Institutes for Scholars), dalyviai iš Lietuvos, 1–3 bakalauro studijų kursų studentai, turėjo galimybę rinktis tarp dviejų institutų, kurių temos – Pilietinis įsitraukimas (angl. Civic Engagement) ir Verslumas bei ekonominė plėtra (angl. Entrepreneurship and Economic Development). Sėkmingai praėjęs atranką, M. Zykus buvo vienas iš dviejų atrinktųjų iš visos Lietuvos. Iš viso šiais metais stažuotojus priėmė 4 institutai, kiekviename iš jų – po 20 studentų iš įvairių Europos valstybių.

Vizitas "Amazon"

„Tai yra visiškai unikali galimybė per 5 savaites išbandyti daugybę skirtingų dalykų: studijos ir gyvenimas JAV universitete, pažintis su studentais iš įvairių šalių, pažintis su JAV verslininkais, politikais, ne pelno siekiančių organizacijų vadovais, savanoriška veikla vaikų dienos centruose, maisto banke“, – pasakoja studentas.

Tarp įmonių, kurių darbą „iš vidaus“ pamatė aktyvus KTU studentas buvo „Amazon“, „Komatsu“ startuolis „Teachable“. M. Zykus lankėsi įvairiose valstybės įstaigose, buvo Niujorke ir Vašingtone, kur buvo pristatyti studentų kurti socialinio verslo modeliai.

„Nors prieš tai JAV buvau aplankęs 2 kartus ir automobiliu nukeliavęs nuo rytinės pakrantės iki vakarinės, Tenesio valstija vis tiek daug kuo nustebino. Manau, jog kiekviena valstija yra beveik kaip skirtinga valstybė Europoje“, – dalijasi įspūdžiais pašnekovas.

Labiausiai vaikiną sužavėjo pažintis su kitoje tuo pat metu universitete vykstančioje programoje dalyvavusiais JAV karo veteranais, kurie steigia ar vysto savo verslus: „Šie žmonės atrodė tikrai suradę ir supratę gyvenimo prasmę. Pokalbiai su jais padėjo išsigryninti gyvenimo prioritetus ir dar kryptingiau siekti savo tikslų“.

Savivaldos darbo patirtis – rastų ką pritaikyti Kaune

Bendraudamas su JAV miestų savivaldos atstovais, M. Zykus suprato, kad norint, kad bendruomenė ir valdžia sutartų, ypač svarbu įsiklausyti į jos poreikius.

„Chattanooga – tai miestas, kuriame aš praleidau daugiausiai laiko – man paliko labai gerą įspūdį. Jis yra vienas iš tvariausiai augančių ir tobulėjančių JAV, iš jo patirties semiasi daugelis kitų JAV miestų“, – pabrėžia pašnekovas.

M. Zykus džiaugiasi, kad jam teko susitikti su lietuviškų šaknų turinčiu miesto meru bei skirtingų savivaldybių skyrių ir nepelno organizacijų atstovais. Jis taip pat susipažino su miesto strategija, procesais bei užmezgė kontaktus, svarbius ateities perspektyvoms.

„Matau daugybę vietos tobulėjimui ir šių žinių pritaikymui Kauno mieste“, – teigia pašnekovas.

Plastikas

Siūlys sprendimą „Amazon“ ir maisto bankui

Savanorystės maisto banke metu studentui nuolat kirbėjo mintis, jog šią veiklą galima vykdyti efektyviau. Studentai gavo užduotį: dirbti su paaukotomis prekėmis iš „Amazon”.

„Ten buvo galima rasti visko: „Dr. Martens“ batų porą, daugybę bevielių ausinių, priklijuojamų nagų, statybinio suktuko bateriją, dušo užuolaidą, įvairių vaistų, daugiau nei 30 radijo bangomis valdomų žaislinių laivų ir kitko“, – vardina vaikinas.

Visa tai atkeliaudavo milžiniškuose konteineriuose be jokios sistemos – savanoriai turėjo rankiniu būdų surūšiuoti šias prekes, jas aprašyti ir vėl supakuoti.

„Tai – labai neefektyvus procesas, nes užima daugybę laiko, o dar svarbiau, kad daugelis savanorių neturi kompetencijų įvertinti ir aprašyti gautus daiktus, todėl netikiu, jog šie daiktai pasiekia tuos žmones, kuriems jų labiausiai reikia“, – aiškina pašnekovas.

Būdamas JAV, studentas stebėjo ir procesus „Amazon“ – šis elektroninės prekybos gigantas turi informaciją apie kiekvieną prekę, todėl rūšiavimo procesą būtų galima automatizuoti.

Kaip rašoma pranešime spaudai, M. Zykus tikisi panaudoti įgytas žinias ir kontaktus ir išsiaiškinti, ar maisto bankas ir „Amazon” būtų suinteresuoti trečiosios šalies pasiūlymu spręsti problemą. Jeigu tokia galimybė egzistuoja, pašnekovas norėtų burti komandą ir kurti sprendimą Lietuvoje.

Pasipiktino vartojamo plastiko kiekiais

Anot studento, dėl įtempto tvarkaraščio kartais jautėsi miego trūkumas, tačiau programa viršijo visus jo lūkesčius – kiekviena diskusija, kiekvienas susitikimas su įmonių vadovais ar politikais žadino norą sužinoti vis daugiau.

Plastikas pajūryje

„Programos organizatoriai tikėjosi, jog mes turėsime idėjų kaip spręsti JAV problemas, gebėsime jas sutapatinti su situacija mūsų šalyse, ieškosime sprendimo kartu. Taip pat, mes susipažinome su jau veikiančiais sprendimais JAV, kuriuos galėsime pritaikyti savo šalyse“, – teigia pašnekovas.

Vis dėlto, ryškiausiai atmintyje M. Zykui įstrigusi situacija yra susijusi su didžiuliu plastiko naudojimu.

„Daugelis studentų buvo nemaloniai nustebinti tokio neatsakingo amerikiečių požiūrio į šią opią problemą, todėl suorganizavome susitikimą su įstaigos, atsakingos už studentų maitinimą, vadovu. Išklausę priežastis, kodėl yra pasirinkti plastikiniai vienkartiniai indai, pasiūlėme tris alternatyvas, o patys visą likusį laiką atsinešdavome savo daugkartinio naudojimo indus“, – pasakoja studentas.

Ateities pasaulio lyderiai

JAV praktikos metu studentas jautėsi puikiai – nejuto jokio diskomforto dėl žinių stygiaus. Dar studijų KTU metu, puikiai supratęs, kad teorines žinias būtinai reikia pritaikyti praktikoje, jis nuo pirmo kurso dalyvavo talentingiausių studentų „Gifted“ programoje. „Gited“ organizuojami projektai ne tik užtikrindavo paskaitose įgytų žinių pritaikymą, bet ir motyvavo tolimesniems pasirinkimams.

Talentų programa pastūmėjo M. Zykų išbandyti ir kitas įvairias veiklas, o tai leido geriau save pažinti – sukaupta patirtis ir žinios sustiprino pasitikėjimą savo jėgomis ir paskatino atrasti labiausiai dominančias sritis.

„Praėjusiais mokslo metais mokiausi modulius iš Tarptautinės verslo administravimo magistrantūros (angl. Global Master of Business Administration, GMBA) programos Taivane ir MBA programos Suomijoje. Manau, jog būtent dėl didelės motyvacijos bei dalyvavimo „Gifted“ organizuojamoje veikloje, man buvo leista mokytis dalyje GMBA programos Taivane“, – pasakoja studentas.

Pasak M. Zykaus, organizatorių lūkesčiai vertė jausti didelę atsakomybę ir motyvavo – šis jausmas išliko net pasibaigus programai.

„Kiekviename susitikime buvome pristatomi kaip savo šalių ateities lyderiai. Pasibaigus programai visi dalyviai tapo JAV valstybės departamento finansuojamų programų alumnų tinklo nariais. Su tuo atsirado ne tik galimybių, bet ir pareigų“, – teigia vaikinas.