Tai buvo pirmoji aktyvistės demonstracija Jungtinėse Valstijose jai atplaukus į Niujorką ekologiška burine jachta

„Kai sužinojome, kad čia bus Greta, supratome, kad negalime to praleisti. Ji – mūsų įkvėpėja“, – sakė 17-metė Atara Saunders, į Niujorką atkeliavusi iš Filadelfijos.

16-metė G. Thunberg prieš metus pradėjo savo ekologinę kampaniją, siekdama atkreipti suaugusiųjų dėmesį į būtinybę veiksmingiau kovoti su klimato kaita. Ji įkvėpė tūkstančius savo bendraamžių daugelyje šalių – taip susikūrė judėjimas „Penktadieniai už ateitį“.

Prie JT būstinės susirinkę keli šimtai protestuotojų, tarp kurių buvo ir vaikų, skandavo: „Liaukitės neigę, kad Žemė miršta“ ir „Mes – kiti rinkėjai“.

Kai kurie paaugliai pirmąkart dalyvavo proteste prieš klimato kaitą.

„Žinojau, kad čia bus garsenybių, tokių kaip Greta. Manau, tai tikrai gera mintis. Reikia kažką pakeisti“, – kalbėjo 13-metis niujorkietis Gabrielis Kuninas.

Pabuvusi su protestuotojais G. Thunberg nuėjo į JT būstinę. Kol kas neaišku, su kuo ji turėjo susitikti.

Kovos su klimato kaita simboliu tapusi paauglė 2018 metų rugpjūtį pradėjo piketą prie Švedijos parlamento, ragindama politikus imtis veiksmų riboti taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir stabdyti pasaulinį atšilimą.

Vis dėlto ji sulaukė ir kritikos dėl savo bekompromisės pozicijos.

Rugsėjo 23-ąją švedė moksleivė dalyvaus JT konferencijoje dėl atmosferos taršos anglies junginiais nulinio balanso, bet atsisakė skristi į Niujorką lėktuvu dėl oro susisiekimo daromo poveikio aplinkai.

Trečiadienį ji atplaukė į Niujorką burine jachta, o jos ekologiška kelionė per Atlanto vandenyną truko 15 dienų.

Pati G. Thunberg sakė kol kas nežinanti, kaip grįš į Europą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)