Tačiau 2018 metų pradžioje šalis uždarė duris beveik visoms užsienio plastiko atliekoms, siekdama apsaugoti vietinės aplinkos ir oro kokybę bei palikdama kitas valstybes ieškoti vietų, kur siųsti atliekas.

Analitikų teigimu, tai yra tarsi žemės drebėjimas, nes Kinija buvo didžiausia perdirbamų medžiagų rinka. Sprendimas sukėlė didžiulį šoką pasaulinėje rinkoje.

Plastiko atliekos buvo nukreiptos į Pietryčių Aziją, o Malaizija tapo pagrindiniu Kinijos perdirbėjų persikėlimo pasirinkimu.

Australijoje, Europoje ir Jungtinėse Valstijose ieškoma naujų vietų plastiko atliekoms siųsti. Šalys susiduria su didesnėmis perdirbimo kainomis. Visgi kai kur pavyko greičiau prisitaikyti prie naujos aplinkos.

Centrai į Kiniją siųsdavo beveik viską – nuo plastiko iki popieriaus ir stiklo, bet dabar 80 proc. atliekų perdirba vietinės kompanijos, o daugelis likusių siunčiama į Indiją.

Veikiama greitai ir atsigręžiama į vietines rinkas, o remiant šalių gamintojus bandoma grįžti prie iki draudimo Kinijoje galiojusių kainų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)