Taip apie šį projektą atsiliepė Albertos infrastruktūros ministras Prasad Panda, po to, kai apsilankė projekto vykdymo aikštelėje.

John Redfern, „Eavor Technologies“ direktorius teigia, kad šis projektas, jau pramintas „Eavor-Loop“, yra pirmasis toks pasaulyje.

Geoterminė energija yra atsinaujinančios energijos rūšis, gaunama iš žemėje sukauptos šilumos. O šis geoterminis uždarojo ciklo projektas veikia panašiai, kaip radiatorius“, – sakė Redfern.

Jis teigia, kad įgyvendinant šį projektą netradiciškai panaudojama daugybė tradicinių statybinių sprendimų.

„Mes darome daugybę dalykų, kurių paprastai jūs nedarote. Pavyzdžiui, įprastai stengiamasi išvengti pataikymo į kitą gręžinį, kai atliekamas naujas gręžinys, bet mūsų atveju mes kaip tik bandome į jį pataikyti. Pradedame gręžti kelių kilometrų atstumu, tada gręžiame kelis kilometrus gilyn į žemę, pasukame į dešinę pusę ir stengiamės sujungti šiuos gręžinius vieną su kitu. Taip sukuriame didžiulį U formos gręžinį. Ir tai sukuria šį radiatoriaus efektą.“

Šis projektas yra 10-ies milijonų dolerių vertės ir šiuo metu yra atliekami gręžimo darbai. Tikimasi, kad bandomasis projektas bus baigtas iki šių metų pabaigos.

Pažymima ir tai, kad kitaip nei įprastuose geoterminės energijos projektuose, šiuo atveju į aplinka neišsiskirs šiltnamio reiškinį sukeliančios dujos, taip pat nereikės naudoti gėlo vandens bei plėšyti (ardyti) žemės.

Vamzdynais cirkuliuoja patentuotas skystis, kuris akumuliuoja 2,5 km gylyje esančią šilumą, ją iškelia į paviršių ir gamina elektros energiją.

„Tai ženkliai geresnė sistema ir ją galite įdiegti 80-yje proc. pasaulio vietų, o ne tik 5-iuose proc., kaip kad tradicinės geoterminės energijos atveju“, – teigia Redfern. „Sistemą galite įdiegti praktiškai bet kur. Tai ne tas pats, kaip vėjo jėgainės ir saulės panelės… beveik viskas (įranga) yra po žeme, tad ją (šią sistemą) galite, tiesiogine to žodžio prasme, padėti kieno nors galiniame kieme.“

Įgyvendinę pilotinį projektą, „Eavor Technologies“ daugiausiai dėmesio skirs keliolikos komercinių projektų įgyvendinimui. Pirmiausiai Kanadoje, o paskui ir visame likusiame pasaulyje.

„Tai – jaudinantis momentas ir iš šio pilotinio projekto mes tikimės pačio geriausio“, – sakė Kanados geoterminės energijos asociacijos politikos vadovė Cristal Loewen.

Cristal teigia, kad Kanada iki šiol niekada nebuvo geoterminės energijos gamybos lyderė ir iš dalies dėl to, kad šalis gali naudotis kitais, nesunkiai prieinamais energijos šaltiniais. Tačiau geoterminei energijai Kanadoje yra daug potencialo.

„Dabar Kanada nėra Havajai ar Islandija. Tačiau mes turime kokybiškų geoterminių energijos išteklių, kurie iš tikrųjų gali būti panaudoti elektros energijos gamybai“, – teigia Cristal.