Maitinimo įstaigos yra įpareigotos aplinkosauginių reikalavimų tinkamai tvarkyti jose susidarančias maisto atliekas. To nedarančios įmonės gali būti nubaustos nemažomis baudomis. Čia į pagalbą restoranams ir kavinėms atkeliauja atliekų tvarkytojai.

Kavinėse ir restoranuose panaudotas aliejus negali būti tiesiog išpilamas į kanalizaciją ar į aplinką, jis turi būti rūšiuojamas ir sutvarkomas kaip ir kitos atliekos. Sertifikuoti panaudoto aliejaus surinkėjai jį surenka, filtruoja, išvalo ir parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms.

Papildomas pajamų šaltinis maitinimo įstaigoms

Vienos iš bendrovių, superkančių iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų panaudotą aliejų, „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas pasakoja, kad 13 metų bendrovei vykdant veiklą aptarnaujamų vietų skaičius išaugo iki 2000.

„Tai ir kavinės, ir restoranai, ir parduotuvės, ir maisto gamybos įmonės“, – vardijo jis.

Pasak pašnekovo, maitinimo ir maisto gamybos įstaigas motyvuoja priduoti panaudotą aliejų ne tik aplinkosaugos reikalavimai, bet ir už atliekas bendrovės mokami pinigai.

Panaudoto aliejaus surinkimas

„Jie, perduodami naudotą aliejų mums, ne tik prisideda prie atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų (CO2) kiekio mažinimo ekologine prasme, vykdo atliekų susidarymo apskaitą, bet turi ir papildomą pajamų šaltinį“, – teigė D. Karanauskas.

Pasak įmonės vadovo, jo valdoma bendrovė yra sertifikuota pagal ISCC schemą − tai reiškia, kad visa jos perdirbimo grandinė yra aiški ir atsekama: nuo atliekų surinkimo, apdorojimo iki galutinės žaliavos pagaminimo ir perdavimo.

Kaip minėjo verslininkas, naudotas aliejus yra priskiriamas tvariai biomasei pagal Atsinaujinančių išteklių direktyvą 2009/28/EB, iš kurios gaminami gamtai draugiškesni biodegalai.

Kaip naudotas aliejus virsta biodegalais?

D. Karanauskas pasakojo, kad iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų yra surenkamos visos maistinio aliejaus ir riebalų atliekos ir tik nuo jų užterštumo priklauso, kiek iš jų bus galima gauti naudingos žaliavos.

Panaudoto aliejaus surinkimas

Naudotam aliejui atkeliavus į įmonės gamybines patalpas aliejus yra filtruojamas, pašalinamos priemaišos, vanduo, sumažinamas rūgštingumas, jis šildomas, kaitinamas.

„Mūsų klientai yra biodyzelino gamyklos visoje Europoje ir 99 proc. perdirbto aliejaus eksportuojame į skirtingas šalis“, – pridūrė pašnekovas.

Įmonės vadovas pastebi, kad maitinimo ir maisto gamybos įstaigos tampa vis sąmoningesnės gamtos apsaugos klausimais: „Anksčiau jausdavome, kad surenkant aliejų įmones domino tik kaina, tačiau dabar tikrai nemažai įmonių darosi atsakingesnės, žiūri, kam yra naudojama žaliava ir kokį poveikį daro aplinkai“.

Pasiteiravus, nuo ko priklauso superkamo naudoto aliejaus kaina, D. Karanauskas teigė, kad čia įtaką daro perduodami naudoto aliejaus kiekiai, kokybė, geografinė padėtis ir pasaulinės tendencijos.

„Žaliavos pardavimo kaina priklauso nuo daug makroekonominių rodiklių, kurie lemia ir naudoto aliejaus supirkimo kainą“, – aiškino pašnekovas.