aA
Nors namuose panaudotą aliejų dažnai tiesiog išpilame į kriauklę ar tualetą, restoranuose ir kavinėse susidarę didžiuliai panaudoto aliejaus kiekiai virsta biokuru. Lietuvoje veikia ne viena įmonė, kurios darbuotojai keliauja po viešojo maitinimo įstaigas ir iš jų surenka aliejų.
Panaudoto aliejaus surinkimas
Panaudoto aliejaus surinkimas
© Asmeninio albumo nuotr.

Maitinimo įstaigos yra įpareigotos aplinkosauginių reikalavimų tinkamai tvarkyti jose susidarančias maisto atliekas. To nedarančios įmonės gali būti nubaustos nemažomis baudomis. Čia į pagalbą restoranams ir kavinėms atkeliauja atliekų tvarkytojai.

Kavinėse ir restoranuose panaudotas aliejus negali būti tiesiog išpilamas į kanalizaciją ar į aplinką, jis turi būti rūšiuojamas ir sutvarkomas kaip ir kitos atliekos. Sertifikuoti panaudoto aliejaus surinkėjai jį surenka, filtruoja, išvalo ir parduoda biodegalus gaminančioms įmonėms.

Papildomas pajamų šaltinis maitinimo įstaigoms

Vienos iš bendrovių, superkančių iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų panaudotą aliejų, „Biomotorai“ vadovas Donatas Karanauskas pasakoja, kad 13 metų bendrovei vykdant veiklą aptarnaujamų vietų skaičius išaugo iki 2000.

„Tai ir kavinės, ir restoranai, ir parduotuvės, ir maisto gamybos įmonės“, – vardijo jis.

Pasak pašnekovo, maitinimo ir maisto gamybos įstaigas motyvuoja priduoti panaudotą aliejų ne tik aplinkosaugos reikalavimai, bet ir už atliekas bendrovės mokami pinigai.

Panaudoto aliejaus surinkimas
Panaudoto aliejaus surinkimas
© Asmeninio albumo nuotr.

„Jie, perduodami naudotą aliejų mums, ne tik prisideda prie atsinaujinančių išteklių energijos naudojimo ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų (CO2) kiekio mažinimo ekologine prasme, vykdo atliekų susidarymo apskaitą, bet turi ir papildomą pajamų šaltinį“, – teigė D. Karanauskas.

Pasak įmonės vadovo, jo valdoma bendrovė yra sertifikuota pagal ISCC schemą − tai reiškia, kad visa jos perdirbimo grandinė yra aiški ir atsekama: nuo atliekų surinkimo, apdorojimo iki galutinės žaliavos pagaminimo ir perdavimo.

Kaip minėjo verslininkas, naudotas aliejus yra priskiriamas tvariai biomasei pagal Atsinaujinančių išteklių direktyvą 2009/28/EB, iš kurios gaminami gamtai draugiškesni biodegalai.

Kaip naudotas aliejus virsta biodegalais?

D. Karanauskas pasakojo, kad iš maitinimo ir maisto gamybos įstaigų yra surenkamos visos maistinio aliejaus ir riebalų atliekos ir tik nuo jų užterštumo priklauso, kiek iš jų bus galima gauti naudingos žaliavos.

Panaudoto aliejaus surinkimas
Panaudoto aliejaus surinkimas
© Asmeninio albumo nuotr.

Naudotam aliejui atkeliavus į įmonės gamybines patalpas aliejus yra filtruojamas, pašalinamos priemaišos, vanduo, sumažinamas rūgštingumas, jis šildomas, kaitinamas.

„Mūsų klientai yra biodyzelino gamyklos visoje Europoje ir 99 proc. perdirbto aliejaus eksportuojame į skirtingas šalis“, – pridūrė pašnekovas.

Įmonės vadovas pastebi, kad maitinimo ir maisto gamybos įstaigos tampa vis sąmoningesnės gamtos apsaugos klausimais: „Anksčiau jausdavome, kad surenkant aliejų įmones domino tik kaina, tačiau dabar tikrai nemažai įmonių darosi atsakingesnės, žiūri, kam yra naudojama žaliava ir kokį poveikį daro aplinkai“.

Pasiteiravus, nuo ko priklauso superkamo naudoto aliejaus kaina, D. Karanauskas teigė, kad čia įtaką daro perduodami naudoto aliejaus kiekiai, kokybė, geografinė padėtis ir pasaulinės tendencijos.

„Žaliavos pardavimo kaina priklauso nuo daug makroekonominių rodiklių, kurie lemia ir naudoto aliejaus supirkimo kainą“, – aiškino pašnekovas.

euroblogas.lt
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(2 žmonės įvertino)
5.0000

Top naujienos

Įspėjo apie rinkimų baigtį: jei tęsis šalies putinizacija, lietuviai išvys ilgus kaimynų šovinistų dantis (233)

Apie Lenkijos politiką jau nusibodo kalbėti. Taip tikino vienu ryškiausių Lenkijos intelektualų...

Vartojimas atsigauna ne visuose sektoriuose: vienam jų – niūrios prognozės (10)

Nors gegužę bendrai mažmeninės prekybos įmonių apyvarta augo 17,5 proc., o vartojimas, panašu,...

Evita Cololo – apie lietuje permirkusių „Ąžuoliuko“ choristų skandalą: tai garbė ir nereikia nieko teisti (451)

„Jie iš širdies turi pareigą, jie tai daro. Nenorėtų, neitų, manau, į tą chorą. Turi būti...

„Barcos“ sirgaliams prisistatęs Calathesas: karjeros pradžioje negalėjau pakęsti Jasikevičiaus (25)

Komplektacijos darbus tęsiantis „Barcelonos“ krepšinio klubas penktadienį pristatė savo...

Žiauraus verslo sumanytoją po mirties ištiko ironiška lemtis (10)

18 a. pabaigoje – 19 a. pradžioje Williamas Burke ir Williamas Hare įžvelgė kraupią galimybę...

Danguje – pilnatis: prieš kaltindami Mėnulį dėl keisto pažįstamų elgesio, įsidėmėkite vieną dalyką (38)

Tikriausiai bent kartą esate atsidūrę tokioje situacijoje: su kuo nors susipykstate, stebitės,...

Po audringos nakties – gaivūs orai (7)

Po lietingos ir neramios šeštadienio nakties, dieną į Lietuvą stiproki vakarų vėjai jau plukdys...

Chirurgai sėkmingai prisiuvo prieš beveik parą nupjautą penį (43)

Jungtinės Karalystės chirurgai sėkmingai prisiuvo nupjautą penį – nuo nelaimės buvo...

Užsiliepsnojo „Kėdainių grūdų“ sandėlis, su ugnimi kovoja didelės ugniagesių pajėgos dūmai matyti už 10 km (77)

Penktadienio vakarą, 20.33 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos tarnybų telefono...

Ilgalaikė vedusio vyro meilužė nesigaili: pusę medaus mėnesio jis praleido su manimi (151)

Taip, aš mylėjau. Vedusį. Ir tebemyliu. Ar gailiuosi to, kad dvejus metus kartą per savaitę...

|Maža didelių žinių kaina