1 tipas. Dieną elektrą vartojantys žmonės

Ne paslaptis, kad saulės jėgainės aktyviausiai veikia ir daugiausiai elektros energijos pagamina vasaros dienomis. „Elektrum Lietuva“ duomenimis, net 70 proc. klientų, įsirenginėjančių saulės jėgainę ant savo stogo, renkasi 10 kW galios įrenginį. Per patį saulėto sezono piką – nuo gegužės iki liepos – tokia jėgainė pagamina apie 3700 kWh elektros energijos. Efektyviausiai ši dirba nuo 11 val. iki 16 val. – tuomet Lietuvoje saulės spinduliai krinta tinkamiausiu kampu.

Kaip rašoma pranešime spaudai, būtent dėl šios priežasties saulės jėgainė greičiausiai atsipirks tiems, kurie daugiausia elektros sunaudoja dieną. Pavyzdžiui, auginantiems vaikus ir juos prižiūrintiems namuose. Be kita ko reikia atsižvelgti ir į vyresniąsias atžalas, kurios po mokyklos grįžta anksčiau – tuomet ir televizorius, ir kompiuteris, šaldytuvas veikia didžiausiu pajėgumu. Galiausiai, saulės jėgainė praverstų ir žmonėms, kurie darbuojasi ne įprastiniu grafiku, nuo 9 val. ryto iki 6 val. vakaro, o, pavyzdžiui, slenkančiu ar pamaininiu.

„Tokią dienotvarkę turinčių žmonių sprendimas ant stogo įsirengti saulės jėgainę būtų tikrai praktiškas, kadangi daugiausia elektros bus sunaudojama tuo metu, kai jėgainė gamins efektyviausiai. Vadinasi, šitaip bus suvartota mažiau elektros energijos iš skirstomųjų tinklų, o ši – brangesnė nei sugeneruota saulės jėgainės“, – sako „Elektrum Lietuva“ saulės energijos projektų vadovas Kostas Dryžas.

2 tipas. Žmonės, kurių sąskaitos už elektrą – didelės

Didelės sąskaitos už elektrą tikriausiai yra pažįstamos dažnam: kuo daugiau namuose įvairių prietaisų, tuo daugiau suvartojama elektros, o šiandien technologijų namuose tikrai gausu. Iš pirmo žvilgsnio neatrodo, kad tokie buities prietaisai kaip indaplovė, vandens šildytuvas, šaldytuvas, net ir robotai siurbliai bei kiti buityje padedantys prietaisai, galėtų suvartoti daug elektros. Visgi, jeigu sudėtume visų jų energijos poreikį ir paverstume į tikslią sumą – nustebtumėte. Būtent tokios smulkios detalės – nuo išmanių prietaisų iki įpročio elektros lizde palikti telefono įkroviklį – ir išpučia sąskaitas už elektrą.

Saulės jėgainė

„Reikia paminėti, kad saulės jėgainė greičiausiai atsiperka ir yra ypatingai naudinga žmonėms ar šeimoms, kurie per mėnesį suvartoja bent 250 kWh elektros, bet jeigu elektros sąskaitos yra didelės, tikriausiai suvartojama gerokai daugiau. Pavyzdžiui, ant stogo įsirengus saulės jėgainę, kuri pagamina tiek elektros energijos, kiek šeima ir suvartoja, sąskaitos per metus gali sumažėti apie 70 proc. Elektros energiją savo reikmėms pasigaminate patys, o momentiškai pagamintas ir nesuvartotas elektros kiekis nukeliauja į tinklą – atsiimant šią elektros energiją, sumokamas mokestis už jos pasaugojimą“, – teigia K. Dryžas.

3 tipas. Žmonės, mėgstantys vandens pramogas

Sauna ir burbulinė vonia bute, kubilas šalia namo, pirtis sodyboje – šiandien žmonės turi galimybių mėgstamas vandens pramogas turėti visai šalia. Dažnai tokiems patogumams reikalinga elektros energija ir vos keli kartai per mėnesį malonių pramogų iš tiesų gali brangiai kainuoti.

Pavyzdžiui, priklausomai nuo to, kokio galingumo yra namų sauna, priklauso ir išlaidos, tačiau jas lengvai galima paskaičiuoti. 6 kW pirtis įprastai yra įjungiama 4-5 valandoms, suvartoja atitinkamai 24-30 kWh. Šiai dienai už vieną kilovatvalandę mokant 13 centų, vienkartinis pasilepinimas atsieis ir 3-5 eurus.

Nepaisant to, ar sauna, burbulinė vonia, kubilas yra 3 kW, 12 kW galios, reikia pripažinti, kad malonumas – ne pigus. Ypatingai, jeigu lepinamasi dažniau nei kartą per metus. Būtent tokiems žmonėms elektros ir, atitinkamai, pinigų padėtų sutaupyti saulės jėgainė ant stogo.

4 tipas. Žmonės, kurie dirba iš namų

Šiandien tikrai didelė dalis žmonių turi galimybių darbuotis ne tik biuruose, bet ir tiesiai iš namų. Vieniems sava aplinka žadina kūrybiškumą, kitiems – tiesiog patogiau ir jaukiau. Dirbant iš namų visą dieną naudojamasi kompiuteriu, spausdintuvu. Ką jau kalbėti apie šildymą, kondicionierių, kavos aparatą, arbatinuką. Natūralu, kad papildomos 8 valandos namuose gali gerokai išpūsti elektros suvartojimą.

Saulės jėgainė

Saulės jėgainė ant namo stogo šiuo atveju tiesiogiai lems tam tikra prasme nemokamą elektrą, kadangi energija bus naudojama tuo pačiu metu, kai yra pagaminta. Vadinasi, išvengiama ne tik elektros pasaugojimo mokesčių, bet ir papildomo nuostolio elektrą susigrąžinat atgal iš tinklo.

5 tipas. Žmonės, kurie valdo ir turi verslą

Tikriausiai visi verslo organizacijų savininkai, kurių įmonių veiklai elektros energija reikalinga dieną, yra susidūrę su didžiulėmis elektros sąnaudomis ir to kainomis. Žinoma, priklausomai nuo apimčių, priklausys ir kiek daug galima sutaupyti su saulės jėgaine.

„Jeigu jums priklauso biuro pastatas ar kabinetas, atvira erdvė, kurioje yra visi biurui reikalingi atributai – nuo kavos aparato iki kondicionieriaus, saulės jėgainė padėtų sutaupyti elektros sąskaita. Tiesa, didžiausią alternatyvaus energijos šaltinio naudą pajaučia gamybinės įmonės, kurių linijų, robotų, įvairių prietaisų veikla sunaudoja didžiulius kiekius elektros energijos“, – sako K. Dryžas.