Madrido miesto taryba pristatė naują strategiją (2018–2022), kuria siekiama pertvarkyti Ispanijos sostinės atliekų tvarkymo sistemą, rašo zerowasteeurope.eu.

Madridas susiduria su esminėmis problemomis, tokiomis, kaip mažas skirtingų atliekų surinkimas ir augantis atskiro bio-atliekų surinkimo poreikis.

Šiuo ambicingu žingsniu miestas planuoja žymiai sumažinti likutines atliekas tuo pat metu palaipsniui atsisakant atliekų deginimo. Šiame plane numatyta, kad miesto atliekų deginimo gamyklų Valdemingomeze dabartinis pajėgumas, siekiantis daugiau nei 300 000 tonų sudegintų atliekų per metus, iki 2022-ųjų bus sumažintas 50 proc., o iki 2025-ųjų visiškai uždarytas.

Atliekų deginimas

Tokį siūlymą teigiamai priėmė aplinkosaugos aktyvistai ir piliečiai, ilgą laiką protestavę dėl šios vietos uždarymo.

Strategiją sugalvojo neatsitiktinai

Strategija, kurios imtasi dar šio mėnesio pradžioje, skirta palengvinti Europos Sąjungos (ES) atliekų rūšiavimo tikslų įgyvendinimą. Šie tikslai yra dalis žiedinės ekonomikos plano (Circular Economy Package), kuris po kelių mėnesių diskusijų ir svarstymų tarp Europos Komisijos, Tarybos ir Parlamento narių liepos 4-ąją pagaliau buvo įteisintas, rašo resource.co.

Tikslai įtvirtina, kad visos ES narės turės rūšiuoti 55 proc. atliekų iki 2025-ųjų, 60 proc. iki 2030-ųjų ir 65 proc. iki 2035-ųjų. Tai labai aukštas siekis Ispanijai, kuri 2016-aisiais rūšiavo tik mažiau nei 30 proc. komunalinių atliekų, o tai yra daug mažiau nei Europos vidurkis (45 proc.)

Viena iš alternatyvų - atliekų deginimas

Rūšiavimo mastai Ispanijoje skiriasi pagal regionus, pavyzdžiui, Šiaurėje esančiame La Rioja regione dar prieš penkerius metus buvo surūšiuojama daugiau nei 50 proc. atliekų, kai tuo tarp Madrido rūšiavimo mastai nesiekia šalies vidurkio (19,6 proc.).

Situacija prasta

Šiuo metu sostinėje neveikia atskirų atliekų surinkimo sistema, kuri padėtų surinkti plastiką, metalą, gėrimų pakuotes, pavyzdžiui, nėra popieriaus ir stiklo surinkimo taškų, taip pat nėra sąlygų surinkti organines atliekas.

Pasikartojančios atliekų tvarkymo problemos keliuose Ispanijos regionuose baigėsi tuo, kad Ispanija, dėl nesugebėjimo įtvirtinti tinkamus atliekų tvarkymo planus Madride, Aragone, Kanarų ir Balearų salose, buvo apskųsta Europos Sąjungos Teisingumo Teismui.

Dabar Madrido miesto taryba paskyrė 1,5 mln. Eur šioms problemoms sutvarkyti įgyvendinant naują ambicingą atliekų tvarkymo ir prevencijos strategiją.

Madridas skęsta šiukšlėse

Kritikai susivienijo

45 organizacijas vienijantis Aljansas prieš Valdemingomezo atliekų deginimo gamyklą patraukė ir tokių organizacijų, kaip „Greenpeace“ dėmesį. Dar praėjusiais metais aljansas surinko 24 400 parašų tam, kad orą teršiantys atliekų deginimo įrenginiai būtų sustabdyti.

Po žinių apie Madrido planus aljansas rašė, jog „vertina Madrido miesto drąsą priimant sprendimą, kuris padės pagerinti gyvenančių mieste ir šalia esančiose vietovėse kokybę. Šiandienos naujienos iš savivaldos reiškia judėjimą teisingu keliu link tapimo miestu be atliekų“.

Aktyvistų pranešime taip pat rašoma, jog tikimasi, kad planus pavyks įgyvendinti efektyviai ir numatytu laiku.

Nors energijos išgavimas iš atliekų yra labiau palaikytinas sprendimas nei sąvartynai, kalbant apie atliekų tvarkymo sprendimų hierarchiją, toks pasirinkimas vis tiek seka po rūšiavimo, antrinio atliekų panaudojimo, minimizacijos ir prevencijos.

Nors šį būdą palaikantys sako, jog energijos išgavimas deginant atliekas padeda susidoroti su atliekomis, kurios negali būti rūšiuojamos, Madride į atliekų deginimo vietas vis tiek nukeliauja didelė dalis atliekų, kurias dar galima surūšiuoti, todėl reikalinga daryti esminius pokyčius dėl visos atliekų tvarkymo sistemos mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)