Kaip skelbiama pranešime spaudai, energija reikalinga apšvietimui, kavos aparatams, šaldytuvams ir kitiems prietaisams bus gaunama iš perdirbamų kavos tirščių.

„Lofte“ vyksiančiame festivalyje visi gersiantys kavą iš vienkartinių puodelių galės prisidėti prie aplinkos apsaugos – „Paulig“ iniciatyva festivalio metu surinkti puodeliai pirmą kartą bus ne išmetami, o pristatomi perdirbimui.

„Kasmet kavos festivalis sutraukia šimtus kavos mėgėjų bei profesionalų. Vien rungtyniaujantys baristos, ruošdamiesi, treniruodamiesi festivaliui ir stodami į ringus jo metu, išnaudoja šimtus kilogramų kavos, palikdami atitinkamą kiekį jų tirščių. Dar daugiau kavos tirščių lieka po festivalio svečių apsilankymo, kurie naudojasi proga paragauti naujų kavos rūšių, įvairiai ruoštos kavos.

Iki šiol visi šie tirščiai keliaudavo į bendrus atliekų konteinerius. Šiemet, jau turėdami bendradarbiavimo su „Modus“ grupe patirties, ėmėmės organizuoti kavos tirščių surinkimą festivalio metu“, – sako „Paulig Professional“ marketingo koordinatorė Dovilė Baltrukėnienė.

Pūdant išgaunamos biodujos

Pasak D. Baltrukėnienės, šiuo tikslu festivalyje bus įrengti 30 konteinerių kavos tirščiams. Juos pripildžius, tirščiai bus išmetami į šalia „Lofto“ pastatytus didesnius konteinerius, kurie po festivalio bus pristatyti į vieną iš 10-ies „Paulig“ partnerės – kompanijos „Modus Energy“, eksploatuojamų biodujų jėgainių.

Jose elektra gaminama iš biodujų, kurios susidaro pūdant kavos tirščius ir kitas atliekas specialiose talpose. Po šio perdirbimo likę kavos tirščiai panaudojami laukų tręšimui, todėl taip gaminant elektros energiją visiškai nelieka atliekų.

„Vilnius Coffee Festival“ elektros energijos poreikiams tenkinti skirti kavos tirščiai „Paulig“ iniciatyva perdirbami nuo vasario pradžios. Į biojėgaines jie keliauja iš „Modus Group“ valdomų verslo centrų, kuriuose vien vasarį surinkta 6,4 tonos kavos tirščių.

Kovą šis skaičius turėtų būti dar didesnis. Iš 1 tonos kavos tirščių, juos perdirbus, pagaminama 500 kWh elektros energijos. Tiek energijos užtenka patenkinti dviejų statistinių Lietuvos šeimų mėnesio elektros poreikius arba nuvažiuoti 2900 kilometrų elektromobiliu.
Puodelis kavos

Telefonui pakrauti užteks 4 puodelių

Festivalio metu veiksiantys kavos aparatai per valandą sunaudoja 4,5 kWh elektros, kuriai pagaminti reikia 9 kilogramų kavos tirščių. Tiek jų gaunama išgėrus apie 900 puodelių kavos.

Žymiai mažiau – vos 4 puodelių kavos tirščių užtenka pakrauti telefono bateriją. Tai festivalio lankytojai galės padaryti tiesiog „Lofte“ – čia įrengtas „Energijos medis“ su 40 rakinamų spintelių telefonams pakrauti. Iš viso „Vilnius Coffee Festival“ metu bus sunaudota 5000 kWh elektros energijos, kuriai pagaminti reikia 10 tonų kavos tirščių.

Sąvartynuose 40 mln. puodelių

„Vilnius Coffee Festival“ pristatys dar vieną naujovę Lietuvoje – surinks ir perdirbimui pristatys vienkartinius kavos puodelius. Iki šiol nei vienas kavos gamintojas ar prekiautojas nesiėmė šios sudėtingos užduoties, nes tik visai neseniai Lietuvoje, Švenčionių rajone, veiklą pradėjo įmonė „Polymer Recycling“, galinti perdirbti kombinuotas pakuotes.

Tarp jų – ir labai populiarūs vienkartiniai kavos puodeliai, kurie sudaryti iš 95 proc. popieriaus ir 5 proc. polietileno. Dėl tokios sudėties jie negali būti perdirbti kartu su kartonu, todėl kasmet į Lietuvos sąvartynus išvežama 40 mln. vienkartinių puodelių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)