Šių metų pavasarį AB „Ignitis gamyba“ (buvusios „Lietuvos energijos gamybos“) paskelbtą konkursą 1 MW galios saulės energijos parkui statyti laimėjo „I+D Energias“. Tai yra pirmasis tokio masto valstybės valdomos įmonės projektas Lietuvos saulės energetikoje.

Saulės elektrinę partneriai „I+D Energias“ ir „I+D Energias Lietuva“ įrengs šalia didžiausio Lietuvoje elektros energijos gamybos komplekso Elektrėnuose. Planuojama, kad per metus ji pagamins apie 1 tūkst. MWh ir sutaupys apie 510 tūkst. tonų išmetamų CO2.

Po trijų viešojo pirkimo etapų, pavasarį prasidėjęs konkursas baigėsi lapkričio 14 dieną, kai buvo pasirašyta sutartis tarp užsakovo ir rangovo.

Kelios iš priežasčių, kodėl buvo nuspręsta patikėti projektą „I+D Energias Lietuva“, yra įmonės pasiūlytos elektrinės produktyvumas, palankūs terminai ir ilgametės garantijos. Tarp kitų jos projektų – didžiausia Baltijos šalyse ant stogo sumontuota saulės elektrinė šiais metais atidaryta „Retal Lithuania“ gamykloje.

Kaip rašoma pranešime spaudai, projektą planuojama įgyvendinti per 140 kalendorinių dienų – jau ateinantį pavasarį bus sumontuoti apie du tūkstančiai modulių.

„Valstybės valdomos įmonės užmojis statyti pirmąją tokio dydžio saulės elektrinę parodo mūsų visuomenės pažangą energetikos srityje. Tai taip pat atveria dar daugiau galimybių gyventojams gamintis elektrą patiems. Nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, jie yra kviečiami tapti naujosios elektrinės dalies nuomininkais arba bendrasavininkiais“, – sako „I+D Energias“ įgaliotasis atstovas dr. Andrius Džiaugys.

Nutolusių elektrinių savininkai gali pasinaudoti valstybės teikiama parama. Jų pagaminama elektra bus apskaičiuojama išmaniuoju skaitliuku ir tiekiama į bendrą elektros tinklą, iš kurio elektrinės savininkas naudos energiją, todėl jo gyvenamoji vieta nėra svarbi.