Ši moteris daug laiko skiria žiedinės ekonomikos skatinimui, požiūrių keitimui ir iniciatyvų įgyvendinimui, taip pat yra sėkmingai veikiančio labdaros fondo įkūrėja. Vandenynų bangos Ellen pavertė tikra kovotoja, kuri kasdien primena, kaip svarbu aplinka, kurioje gyvename.

Pasaulio rekordas ir kasdienė kova už pokyčius

Taupydama kišenpinigius, duodamus pietums, Ellen įsigijo 21 pėdos ilgio jachtą ir būdama 18-os metų apiplaukė Britanijos salą. 2005 metais ji tapo greičiausia viena aplink žemės rutulį apiplaukusia buriuotoja – vieną įspūdingiausių savo rekordų būdama 28 metų ir vos 1,57 cm ūgio Ellen pasiekė trimaranu, kuriuo pagerino vienutininkų apiplaukimo aplink Žemės rutulį greitį, įveikusi atstumą per 71 dieną, 14 valandų, 18 minučių ir 33 sekundes.

Moteris iki šiol nuolat kviečiama į įvairiausias konferencijas papasakoti apie savo patirtį suvaldant bangas. Paklausta, ar bijojo susidūrimo su ledkalniais ir žiauriomis audromis, skrisdama 30 mazgų greičiu, Ellen sako: „Daug pavojingiau vairuoti greitai lekiantį automobilį. Turi tiesiog suvaldyti situaciją. Negalima panikuoti. Nėra geresnės vietos pasaulyje dieną jūroje tarp milžiniškų bangų.”

Buriavimas

Įvairių savo pranešimų ir interviu metu, pasakodama apie buriavimą, Ellen MacArthur visada pabrėžia žiedinės ekonomikos svarbą ir principus, nors niekada nėra planavusi tapti žiedinės ekonomikos iniciatore. Susipažinusi ir išmokusi išgyventi bei prisitaikyti vandenynų tyruose Ellen suprato, kokie riboti ir trapūs yra mūsų gamtos ištekliai ir kaip svarbu sukurti sistemą, kuri sumažintų šių išteklių naudojimą. Apie tai ji kalbėjo ir savo garsiajame pristatyme 2015 TED Talk konferencijoje, kuris peržiūrėtas milijonus kartų.

Žiedinėje ekonomikoje vyksta didžiulis perversmas ir nepaisant to, kad reikia dar daug nuveikti, matoma, kiek daug jau yra pasiekta. Dabartinė ekonominė situacija yra labai palanki toliau skatinti ekonomikos perėjimą nuo linijinės gamybos principų link žiedinės ekonomikos privalumų.

Pasak Ellen, dabar yra didžiulė galimybė sukurti tokią ekonomiką, kuri ilgainiui gali puikiai veikti, vadovaujantis atkuriamosios ekonomikos principais. Kaip įmanoma daugiau sumažinti atliekų kiekį, gamyboje naudojant tas medžiagas, kurias galima dar kartą panaudoti, jas perdirbti, taip sukuriant kitas. Visa tai yra kūrybiškumas, naujovės, pertvarkymas, materialusis mokslas ir nauji verslo modeliai.

Labdaros fondo kryptys: švietimas, verslo skatinimas, įžvalgos

2010-aisiais Ellen MacArthur įkūrė savo vardinį labdaros fondą, kurio misija yra skatinti perėjimą prie žiedinės ekonomikos principų, įkvėpti ateities kartas, darant pokyčius, įkvėpti verslą kurti naujas sistemas, sistemingai kartu dirbti. Šis labdaros fondas aktyviai bendradarbiauja su verslo, vyriausybinėmis ir akademinėmis bendruomenėmis, kuriant atsinaujinančios ekonomikos principus bei valdymo struktūrą. Tarp Ellen MacArthur labdaros fondo globalių partnerių yra tokios kompanijos kaip Google, Phillips, Renault, Unilever, Danone.

Fondo veikla orientuota į šešias tarpusavyje susijusias sritis:

  • Mokomoji veikla ir švietimas, kuriant viziją, įgūdžius ir mąstyseną, kuri yra reikalinga perėjimui prie žiedinės ekonomikos;
  • Verslo veikla, skatinant žiedinės ekonomikos inovacijas bei jų pritaikymą pramonėje;
  • Darbas su valdžios institucijomis ir miestais, kuriant palankias sąlygas vystytis žiedinei ekonomikai;
  • Įžvalgos ir analizė, pateikiant tvirtus įrodymus apie žiedinės ekonomikos naudą;
  • Sisteminės iniciatyvos, siekiant pertvarkyti dabartinius pagrindinius prekių ir resursų srautus, siekiant išplėsti žiedinę ekonomiką visame pasaulyje;
  • Ryšiai su visuomene, siekiant įtraukti pasaulinę auditoriją pažinčiai su žiedinės ekonomikos principais.

Ellen MacArthur renginyje

Fonde apstu iniciatyvų

Viena iš fondo iniciatyvų yra Žiedinės ekonomikos 100 (angl. „Circular Economy “ – CE100) žinių tinklas, kuris suteikia erdvę mokytis, dalytis žiniomis ir kurti naujus bendradarbiavimo metodus, susijusius su žiedine ekonomika.

Kita fondo iniciatyva, kurią verta paminėti yra žiedinė ekonomika miestuose. Tai informacijos išteklių rinkinys, skirtas modernių miestų politikos formuotojams.

Dar viena fondo iniciatyva yra susijusi su plastiko naudojimo sumažinimu dabartinėje ekonomikoje. Mes visi puikiai žinome, kad šiandien plastiko gaminiai yra esminiai mūsų kasdieniame gyvenime. Tačiau jie yra vienas iš labiausiai resursus švaistančių mūsų egzistuojančios linijinės ekonomikos pavyzdžių. Kiekvienais metais į vandenyną išmetama apie 8 mln. tonų plastiko, todėl fondas skatina skubiai persvarstyti, kaip gaminame, panaudojame ir pakartotinai panaudojame plastiką. Dar 2017 m. Ellen MacArthur fondas kartu su Velso princo „Tarptautiniu tvarumo padaliniu” (angl. International Sustainability Unit) įsteigė 2 mln. JAV dolerių prizą, siekiant skatinti inovacijas plastiko atliekų perdirbimo technologijų srityje.

Kviečia keistis čia ir dabar

Ellen MacArthur savo pasisakymuose teigia, kad daugelis iš mūsų yra užsirakinę tradiciniame linijinės ekonomikos suvokime. Prieš dešimt metų ji ir pati tokia buvusi. O suvokusi žiedinės ekonomikos naudą ir jos pritaikymą gamyboje, Ellen mano, kad pokyčiams niekada nebuvo svarbesnio laiko nei dabar.

Ellen MacArthur

Akivaizdu, kad tokios sistemos kaip žiedinė ekonomika įdiegimas yra daug sudėtingesnis, o perėjimas nuo linijinės link žiedinės sistemų yra gana komplikuotas. Poslinkiai yra neįtikėtinai sudėtingi, tačiau įmanomi, tačiau tam reikia įvertinti visą sistemą. Reikia visų pagrindinių žaidėjų dalyvavimo bei sutarimo dėl pasirinktos pokyčių krypties. Reikalingi pagrindiniai principai, kurių turi visi laikytis.

Pavyzdžiui, plastikinė pakuotė yra labai didelė gamybos apimtimi ir labai maža gaminio verte. Tai daug sudėtingesnė sistema, be to ji dar ir tarptautinė savo mastu. Skirtingi produktai parduodami skirtingose rinkose. Skirtingos atliekų surinkimo schemos. O daugelyje rinkų iš viso nėra gamybos atliekų surinkimo sistemų. Net ir didžiausia pasaulyje plastiko gamybos įmonė negali išspręsti plastiko taršos problemos. Tam reikalingi visi žaidėjai, norintys susitarti dėl pokyčių krypties. Tam reikia nustatyti pagrindinius veiklos principus, kurių laikosi kiekvienas.

Būtent tai Ellen ir jos fondas siekia padaryti savo iniciatyvose, norint pakeisti plastiko gamybos ir perdirbimo pramonę. Tai reiškia, kad visi sutaria dėl bendros krypties, kuriai reikės įdiegti daug gamybos naujovių pasiekti savo tikslą: 100 proc. perdirbamų, kompostuojamų ar pakartotinai naudojamų plastiko gaminių iki 2025 m.