Pagerins sąlygas individualiems vartotojams

Šių metų Pavasario sesijoje LR Seimas turėtų priimti Atsinaujinančių energijos išteklių įstatymo pakeitimus, kuriems Vyriausybė jau pritarė. „Solet Technics“ direktorius Andrius Karazinas sako, kad jie bus vienodai vertingi norintiems įsirengti elektrines asmenims ir taip pat saulės elektrines statančioms įmonėms.

„Iki šiol turėjome situaciją, kai valstybė lyg ir skatina atsinaujinančius energijos išteklius, bet tuo pačiu procesą paverčia sudėtingu: įsirenginėjant vos iki 10 kW galios elektrinę dokumentų tvarkymas institucijose trunka kartais net iki 4 mėnesių, apribojamos gaminančio vartotojo galimybės, o finansavimas dalijamas pirmiesiems suspėjusiems. Tai jau senai vadinome ydinga praktika ir Lietuvos saulės energetikos asociacijos susitikimuose Seime bei Vyriausybėje akcentavome pokyčių poreikį“, – teigia A. Karazinas.

Anot specialisto, tai ypač teigiamai turėtų paveikti individualius vartotojus, galinčius investuoti į energetinę nepriklausomybę nuo tinklo.

Seimui priėmus įstatymo pakeitimus, reikšmingai bus išplėstos gaminančio vartotojo galimybės. Dvipusėje apskaitoje dalyvauti, t.y. į tinklą tiekti ir prireikus atsiimti ar parduoti sukauptą energiją, galės fiziniai ir juridiniai asmenys, įsirengę elektrinę iki 500 kW. Iki šiol galiojo 10 kW riba fiziniams ir 100 kW galios riba juridiniams asmenims.

Saulės jėgainė

Naujos galimybės – ir daugiabučiams

Proveržis gali ateiti ir į daugiabučių rinką. Įstatymo pakeitimai atveria galimybes ant jų įsirengti elektrines ir vartojimą paskirstyti pagal butus.

„Iki šiol tokios galimybės nebuvo, nebent gyventojai ar bendrija organizuotų atskirą vidinę apskaitą, o tai techniškai yra per brangu ir teisiškai sudėtinga. Naujuoju atveju pagamintą elektrą paskirstyti bus įpareigojamas tinklo operatorius“, – aiškino A. Karazinas.

Įstatymas įteisins geografiškai nutolusias elektrines – pavyzdžiui, vartotojas elektrinę galės įsirengti sodyboje, o energiją naudoti bute. Ne mažiau aktualu, kad norint tapti gaminančiu vartotoju, nebus būtina turėti nuosavą elektrinę – geografiškai nutolusią bus galima nuomotis iš trečiųjų asmenų – energetikos bendrovės ar energetikos kooperatyvo.

Nebereikės leidimų

Specialistai akcentuoja ir vieną ypač aktualų pokytį – gaminantys vartotojai elektros kaupimo paslauga galės naudotis tik iki 2040 m. Turint omenyje, kad su subsidijomis investicijos į elektrinę atsiperka per 10 metų, laimės tie, kurie įrangą pasistatys kuo anksčiau.

Saulės jėgainė

„Vis dėlto, elektrinių įrengimo teisinės bazės pakeitimai labiausiai kalba ne apie kainą, o apie lengvesnį procesą. Įsirengti saulės elektrinę nėra pigu. Tai yra sąmoningumo ir vertybių klausimas. Investicija į elektrinę yra būdas tapti individualiai energetiškai nepriklausomais. Pavyzdžiui, elektros kainos buitiniams vartotojams vien šiemet augo apie 15 proc.“, – įsitikinęs A. Karazinas.

Atsinaujinantys ištekliai kainos augimo riziką panaikina, tad turintys galimybę investuoti, šiemet tam turės ir itin palankias sąlygas.

Aktualu žinoti, kad dėka supaprastintų procedūrų saulės elektrinės įrengimui reikiamų dokumentų iki 30kW galios elektrinėms ruošimas turėtų sutrumpėti iki vidutiniškai 2 savaičių, nes įrenginiui leidimų bei derinimų su institucijomis išvis nereikės. Užteks įrengusios sertifikuotos įmonės deklaracijos. Tokie statytojai neturės mokėti rinkliavų, kurios šiuo metu siekia apie 145 eurus.

Šiemet saulės elektrinių plėtotojams numatyta 17 mln. eurų valstybės paramos, kurią reikės įsisavinti iki 2021 m. Numatoma, kad priešingai nei ankstesniais metais, paraiškos bus priimamos keliais etapais ir kiekviename etape vertinamos bei reitinguojamos. Anksčiau skirstant paramą iš Aplinkos ir klimato kaitos programos (LIFE), visos paraiškos būdavo priimamos tol, kol baigdavosi finansavimas. Naujoji finansavimo tvarka vertinama kaip skaidresnė ir kokybiškesnė.