„Litgrid“ pranešė, kad elektros kaina „Nord Pool“ elektros biržoje iš viso sumažėjo 9 proc. iki 32,9 euro, o didžiausias kritimas buvo Suomijoje - 16 proc. iki 34,8 euro.

„Žemesnes kainas regione formavo smukęs suvartojimas bei auganti hidroelektrinių pasiūla Šiaurės šalyse, kur dėl šiltėjančių orų vis sparčiau tirpstantys ledynai papildo vandens rezervuarus“, - teigiama pranešime.

Lietuvoje importuota 78 proc. suvartotos elektros energijos, 34 proc. - Švedijos, 41 proc. - iš Latvijos, Estijos ir Suomijos, 25 proc. elektros - iš trečiųjų šalių. Praėjusią savaitę paklausa smuko visose Baltijos šalyse, labiausiai - 9 proc. Latvijoje, Estijoje - 5 proc., o Lietuvoje - 3 proc., o bendras suvartojimas buvo 5 proc. mažesnis.

Anot pranešimo, visose Baltijos šalyse beveik ketvirtadaliu mažėjo vietinė elektros gamyba. Labiausiai - 30 proc. - smuko vėjo gamyba, o šiluminės ir hidroelektrinė gamino atitinkamai 28 ir 22 proc. mažiau.

Balandžio 30 - gegužės 6 d. elektros srautui į Lietuvą tarptautinių Latvijos-Lietuvos jungčių pralaidumas vidutiniškai buvo išnaudojamas 44 proc., o Baltarusijos-Lietuvos - 26 proc. Elektros srautui Lenkijos kryptimi Lietuvos ir Lenkijos jungties pralaidumas buvo vidutiniškai išnaudojamas 64 proc., o Lietuvos kryptimi - 3 proc. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas Lietuvos kryptimi siekė 86 proc., o Švedijos kryptimi - 0 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)