„Akmenės cementas“ generalinis direktorius Artūras Zaremba DELFI patikino, jog ekspertai neklysta: „Taip, tai tiesa. Šiandieną mes deginame padangas, jas panaudojame kaip alternatyvų kurą – apie 5 proc. viso sunaudojamo kuro pakeičiame padangomis. Toliau esame irgi numatę keletą permainų.“

Pirmasis iš ateities pasikeitimų, ties kuriuo įmonė šiuo metu ir dirba – papildomas 20 tūkst. tonų atliekų deginimas, kuris pakeistų apie 15 proc. dabar panaudojamo kuro kiekio. A. Zarembos teigimu, „Akmenės cementas“ yra numatęs investuoti porą mln. eurų ir dabartinius 5 proc. alternatyvaus kuro pakeisti 20 proc.

„Kitas variantas, kurį planuojame dar tolimesnėje ateityje – panaudoti apie 70 proc. alternatyvaus kuro. Tokią galimybę mes turime, mūsų įrenginys – cemento gamybos krosnis – yra, toliau reikalingi tik technologiniai priedai. Bet tam reikia dar didesnių investicijų“, – apie numatomus pasikeitimus papildė A. Zaremba.
Padangos

Viskas, ką rašo – tiesa

Kalbas apie „Akmenės cemento“ deginimo pajėgumus A. Zaremba apibūdino trumpai: „Iš tiesų, viskas, ką rašo apie mus, yra tiesa.“

Anksčiau Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos (LAIEK) prezidentas Martynas Nagevičius DELFI yra teigęs, jog „Akmenės cementas“ gali deginti ir nuotekose susidarantį dumblą, kurio kitaip panaudoti nebeįmanoma. A. Zaremba patikino, jog tai irgi yra tiesa: „Taip, galėtume deginti ir dumblą. Dabar turime įrangą, kuri „dozuoja“ ir degina padangas, tai yra beatliekinė technologija ir po deginimo nelieka nieko – net pelenų.

Kitas žingsnis – ką ir ruošiamės daryti – investavę apie 2 mln. eurų, galėtume sudeginti nuotekų dumblą, arba dar papildomai smulkintas padangas, arba kietą alternatyvų kurą – mums tinkamas atliekas, turinčias gerą degimo kaloringumą, arba medienos atliekas.

Norime padaryti „arba, arba, arba“, kad turėtume kelias alternatyvas. Vienais metais sudegintume daugiau dumblo, kitais metais jo gali būti mažiau, tada degintume daugiau padangų. Norime būti lankstūs.“

Iškastinį kurą nori pakeisti alternatyviu

A. Zarembos teigimu, „Akmenės cementas“ jau informavo suinteresuotus asmenis, tarp jų ir Aplinkos ministeriją, apie planuojamas investicijas. Teoriškai „Akmenės cementas“ pajėgus sudėtingi iki 100 tūkst. tonų alternatyvaus kuro.

„Prieš pagaminant cementą, mes pagaminame tokį dirbtinį mineralą – klinkerį. Turime sukamąją krosnį 90 metrų aukščio, kurioje temperatūra pasiekia ir 1400 laipsnių. Jai kaitinti daugiausia deginame anglį. Taigi, savo gamybos procese, sudegindami mes pagaminame tik cementą, jokių kitų produktų nepagaminame. Šiluma reikalinga cemento gamybai – nei papildomos šilumos, nei garo, nei elektros mes negaminame“, – patikino A. Zaremba.

Pašnekovas apibendrina, jog visa „Akmenės cemento“ permainų idėja – pakeisti iškastinį kurą – anglį, alternatyviu kuru: „Toks pasikeitimas rodo, kad keiti vieną kurą į santykinai pigesnį kurą. Tačiau mums svarbiausia, jog deginamas alternatyvus kuras, ar atliekos, būtų kaloringas. Mes negalime deginti buitinių atliekų, kaip šiuo metu tai daro Klaipėdos „Fortum“ jėgainė. Negalime deginti ir pavojingų atliekų, nes vis tiek gaminame cementą, iš kurio vėliau turi būti namai statomi.“
Glaistymas

Perdirbimas, rūšiavimas – prioritetai

A. Zaremba teigia, jog Vakarų Europoje praktiškai visos cemento gamyklos vis labiau renkasi alternatyvų kurą: „Rinka šiuo metu yra labai pasikeitusi. Perdirbimas, rūšiavimas yra prioritetai. Nieko nėra baisiau, jei viskas vežama į sąvartyną. Jei negali perdirbti – pagamink šilumą ar elektrą, ar panaudok kitaip – tai juk geriau, nei pūdyti kažkur.

Visi esame šio proceso dalyviai – tiek cemento gamintojai. Gamyklų, kurios Europoje nedegintų alternatyvaus kuro, yra labai nedaug, mes irgi neišnaudojame viso savo potencialo, todėl atnaujiname savo technologijas, orientuojamės ties tuo ir dirbame.“

Visgi, A. Zaremba neslėpė nusivylimo, jog minėtosios permainos „Akmenės cemento“ nepasiekė anksčiau: „Gaila, kad visos minėtosios pokyčių grandinės nepasidarėme anksčiau, bet tuo metu, kai svarstėme apie permainas, tai dar nebuvo labai aktualu Lietuvoje – importuoti alternatyvaus kuro irgi negalėjome, buvo tam tikrai draudimai. Atidėjome tai ateičiai ir dabar prie to grįžtame.

Tai mūsų perspektyva ir mes tai darysime bet kuriuo atveju. Nesvarbu, kaip klostysis situacija, mes vis tiek investuosime ir keisime kurą alternatyviu, nes matome tame naudą. Tai jau ir darome praktiškai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)