Danijos energetikos sistema išgyvena pokyčių laikotarpį – šaliai dar liko įgyvendinti tris nusibrėžto plano žingsnius. Planuojama, kad jau 2020 m. vėjo jėgainės pagamins 50 proc. šalyje suvartojamos elektros energijos. Dar po dešimtmečio iš atsinaujinančių šaltinių pagaminama energija patenkins pusę šalies poreikų. O 2050 m. Danija bus visiškai nepriklausoma nuo iškastinio kuro.

Elektra iš vėjo – pigiausia

Itin didelę reikšmę įgyvendinant šį planą turi vėjo energetikos plėtra šalyje. Šiandien bendra Danijos sausumoje ir jūroje instaliuota vėjo elektrinių galia viršija 5 tūkst. MW. Vėjo jėgainių parkai sugeneruoja jau daugiau nei 40 proc. šalyje sunaudojamos elektros energijos. Galima palyginti: Lietuvoje šiuo metu yra 500 MW instaliuotos galios.

Vėjas – pigiausias būdas elektros energijai gaminti. Pakanka investuoti į vėjo jėgainių statybas ir priežiūrą, vėjas juk nieko nekainuoja. Tačiau kartais jis būna toks stiprus, kad elektros energijos gamybos apimtys smarkiai viršija paklausą šalyje, ir tada elektros kaina priartėja prie nulio.

Viena vertus, tai – iššūkis kitiems rinkoje veikiantiems elektros gamintojams, kurie taip pat yra labai svarbūs, nes padeda užtikrinti šalies poreikius, kai vėjas nurimsta. Kita vertus, elektros energijos perdavimo jungtys mus jungia su kitomis šalimis. Šiuo metu tiesiamas naujas kabelis Nyderlandų link, planuose – jungtis su Didžiąja Britanija. Kartu su kaimyninėmis šalimis turime bendrą ir konkurencingą rinką, kurioje galime prekiauti.

Trys dešimtmečiai pokyčių

Tiesa, dar prieš 30 metų situacija Danijoje buvo visiškai kitokia – visą šaliai reikalingą elektros energiją gamino keletas elektrinių. Tiesa, jau tuomet turėjome tvirtas jungtis su kitomis į Šiaurę ir į Pietus nuo Danijos esančiomis šalimis.

Pokyčius Danijoje nulėmė politinės iniciatyvos, kuriomis buvo siekiama padidinti iš atsinaujinančių šaltinių pagaminamos elektros energijos dalį. Bene pagrindinis stimulas, padėjęs tai pasiekti, buvo subsidijos vėjo jėgainėms statyti, patrauklūs tarifai, palankios ir skaidrios sąlygos vėjo jėgainių savininkams, norintiems prijungti jas prie elektros skirstymo tinklų.

Du svarbiausi principai: vėjo jėgainių savininkai moka už prisijungimą prie artimiausios skirstymo tinklo vietos. Jei tinklo pajėgumai nepakankami – jų didinimo kaštai per tarifus paskirstomi elektros energijos vartotojams.

Vėjo jėgainė

Lankstumas, planavimas ir inovacijos

Iššūkius sprendėme ir mes – perdavimo sistemos operatoriai. Vėjo energetikos plėtra šalyje truko ne vienus metus – sprendžiant technologinius klausimus, plėtros galimybėmis turėjo patikėti ir mūsų inžinieriai. Pavyzdžiui, buvo labai svarbu rasti sprendimą, kad kitos šalyje veikiančios jėgainės taptų lanksčios, kad būtų galima lengvai reguliuoti jų darbą ir nesant poreikio gamybą jose sumažinti iki minimumo.

Dėl šios priežasties, pasakodami apie savo patirtį kitoms šalims, norinčioms integruoti daugiau vėjo į elektros energijos gamybos sistemas, visuomet patariame kartu dėlioti tiek generacijos, tiek ir tinklų vystymo planus. Prieš pradedant aktyviai investuoti į naują generacijos etapą, svarbu turėti tiek reikalingus tinklus, tiek ir patogius visos sistemos valdymo įrankius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)