Saulės elektrinę D. Grybauskaitės rezidencijoje įrengusios įmonės „Solet Technics“ atstovai sako, kad Prezidentės namo ranga besirūpinančių asmenų kreipimosi ir užsakymo sulaukė pernai liepos 10 d., projektas užbaigtas šiemet liepą, šiuo metu jau gaminama elektros energija. Elektrinės įrengimas užtruko kiek ilgiau nei paprastai, nes darbai buvo vykdomi etapais ir iš anksto derinami su kita statybų veikla, todėl pavyko užtikrinti estetišką jėgainės instaliaciją. Pastarasis užsakymas lietuviškų saulės jėgainių gamintojams tapo išskirtiniu ne tik dėl užsakovo. Unikalus ir Prezidentės pasirinktas saulės modulių dizainas.

„Išgirstas Prezidentės architekto prašymas įrengti saulės modulius su juodais rėmais, juodu pagrindu ir mėlynais fotoelementais, buvo gan retai pasitaikantis. Tokį užsakymą įgyvendinome vos kelis kartus. Paprastai saulės modulių su mėlynais fotoelementais pagrindas yra baltas. Kadangi stengiamės įgyvendinti kiekvieno kliento pageidavimus, drąsiai ėmėmės ir šio projekto. Džiaugiamės, kad pavyko ir atrodo išties išskirtinai“, – pasakoja įmonės pardavimų direktorius Tomas Ridikas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, techniniu požiūriu tokie moduliai nesiskiria nuo įprastų, tačiau dizainas unikalus. Bendrovės gamykloje rengiamų ekskursijų dalyviams palankiai įvertinus šį sprendimą, gamintojams kilo mintis vienetinį gaminį paversti nuolatiniu produktu.

„Šiuos modulius įtraukėme kaip pavyzdį tarp kitų savo įgyvendintų projektų ir sulaukėme nemažo žmonių susidomėjimo – atsirado norinčiųjų įsirengti tokius pačius. Jau spėjome juos pakrikštyti „prezidentiniais“ moduliais“, – sakė T.Ridikas.

D. Grybauskaitės saulės elektrinė

Anot T. Ridiko, šalies vadovės komanda, prieš pasirinkdama bendrovę, kuri statys elektrinę, turėjo prašymą, kad įranga būtinai būtų lietuviška.

Ant šalies vadovės namo stogo įrengta saulės elektrinė nesinaudojant jokiomis kompensacinėmis išmokomis iš Europos Sąjungos ir Klimato kaitos programos lėšų. Tiesa, iki birželio 10 d. gyventojai, norintys tokiu būdu finansuoti saulės elektrinių įsirengimą, Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) galėjo teikti prašymus. Liepos viduryje bus paskelbti visi gavę finansavimą. Skaičiuojama, kad dėl šios priežasties šių metų vasarą saulės elektrinių įrengimo užsakymų skaičius bus rekordinis. Kitas šaukimas pagal tą pačią programą planuojamas 2020 m. sausį.