Tuo metu Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos skaičiavimai rodo, kad Nacionalinėje energetikos strategijoje iškėlus ambicingus tikslus vėjas galėtų sugeneruoti apie trečdalį šaliai reikalingos elektros energijos.

Norėtų daugiau elektros iš vėjo

Kaip skelbiama pranešime spaudai, neseniai atlikto gyventojų nuomonės tyrimo rezultatai, didžioji dalis – net 76 proc. – jų pritaria vėjo energetikos plėtrai šalyje. Nagrinėjant duomenis taip pat matyti, kad beveik tokia pat gyventojų dalis palaiko ir atsinaujinančios energetikos plėtrą. Tarp jų – palaikymas vėjo energetikos plėtrai dar didesnis ir siekia net 89 proc.

„Tiek analizuodami tyrimo duomenis, tiek ir savo kasdieniame darbe pastebime nuoseklų gyventojų palaikymą atsinaujinančiai, o ypač – vėjo energetikai. Jų nuomonė ir lūkesčiai yra itin svarbūs dabar, kai Seimo pavasario sesijoje prasideda Nacionalinės energetikos strategijos projekto svarstymai. Projekte numatyta, kad bendra instaliuotų vėjo elektrinių galia iki 2020 m. galėtų pasiekti 770 MW. Tačiau mūsų skaičiavimai rodo, kad 2020 m. šis rodiklis galėtų augti bent iki 850 MW, o 2030 m. – ir iki 1500 MW vien tik sausumoje. Tuomet vėjas per metus pagamintų apie trečdalį šaliai reikalingos elektros energijos“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius Aistis Radavičius.

Jis pastebi, kad dabar itin palankus metas planuoti vėjo energetikos plėtrą šalyje. Per 2019–2023 m. beveik 140 MW galios vėjo elektrinėms, statytoms 2007–2011 m., nustos galioti fiksuotas elektros energijos supirkimo tarifas. Tuomet atsilaisvinusias lėšas būtų galima panaudoti naujų ir efektyvesnių vėjo elektrinių statybai nekeičiant elektros kainos vartotojams.
Aistis Radavičius

Apie vėjo energetiką žino vis daugiau

Gyventojų nuomonės tyrimo duomenys taip pat atskleidžia susidomėjimą vėjo energetikos sektoriumi, jau dabar parūpinančiu maždaug 12,5 proc. Lietuvai reikalingos elektros energijos – šio kiekio pakanka 600 tūkst. namų ūkių arba maždaug 1,2 mln. gyventojų poreikiams patenkinti.

„Nors įsiminti specifinę informaciją apie vėjo energetikos sektorių gali būti sudėtinga, gyventojų apie jį turimos žinios gali maloniai nustebinti. Tai parodo jų atvirumą, norą domėtis ir suprasti šiuo metu svarstomus reikšmingus energetikos sektoriaus pokyčius“, – sako A. Radavičius.

Jis pastebi, kad net 48 proc. gyventojų žino, jog Lietuva, kaip ir kitos Baltijos šalys, neturi vėjo jėgainių jūroje. Daugiau nei trečdalis gyventojų žino, kad tokie teiginiai kaip „Vėjo jėgainės pagamina apie 10 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros energijos“ ir „Lietuvoje veikia daugiau kaip 20 vėjo jėgainių parkų, o bendra instaliuota vėjo elektrinių galia siekia daugiau kaip 500 MW“ yra tiesa.

Reprezentatyvų tyrimą Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos užsakymu atliko komunikacijos planavimo agentūra OMD. Atliekant tyrimą, internetu buvo apklausti 1068 18–69 m. amžiaus interneto vartotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)