Anot pranešimo žiniasklaidai, dėl bendro tikslo vienijasi gausus būrys šalies žvaigždžių ir puikiai žinomi šefai. Šį šeštadienį, kovo 5-ąją, Kudirkos aikštėje vyksiančio renginio „Ateik barščių, paremk Ukrainą“ metu garsūs kulinarai žada pasiūlyti ne vieną itin unikalių barščių receptą, o susirinkusiems sriubas pilstys puikiai pažįstami veidai.

Labdaringą renginį organizuoja Vilniaus LIONS moterų klubas. Iniciatyvos „Ateik barščių, paremk Ukrainą“ metu visos surinktos lėšos bus skirtos humanitarinei pagalbai Ukrainoje.

„Karas nublanksta, kai matai lietuvių vienybę“

Šeštadienį vyksiančiame kilniame renginyje žada dalyvauti Mantas Bartusevičius, Merūnas Vitulskis, Augustė Vedrickaitė, Dileta Meškaitė-Kisielienė, Nomeda Marčėnaitė, Dovilė Filmanavičiūtė, Ieva Stasiulevičiūtė, Dainotas Varnas ir daugelis kitų.

Visi sutinka – tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje, yra neapsakomas siaubas. Įvykius nuolatos stebintis „The Roop“ lyderis Vaidotas Valiukevičius neslepia esąs šokiruotas karo veiksmais ir tai, kas vyksta, apibūdina trumpai ir aiškiai: „Tai – beprotis valdžioje“.

Pirmoji nacionalinės "Eurovizijos" atrankos laida

Ir nors šiuo metu atrodo itin sunku rasti kažką šviesaus ir pozityvaus, tai, kaip žmonės susivienijo Lietuvoje, išties virpina širdį.

„Tikiu žmonių vienybe. Mes vis dėlto galime būti tarsi kumštis ir mus nėra taip paprasta suskaldyti. Kai matai tokią bendrą meilę, tikiu šviesiu rytojumi. Dėl meilės savo artimiesiems, Ukrainai, šiai planetai, ramybei, mes vienijamės ir norime gyventi ne kare“, – sako renginio savanoriu tapsiantis V.Valiukevičius.

Šeštadienį Kudirkoje sriubą susirinkusiems dalins ir aktorius Vytautas Rumšas. Jis sako atvirai: „Kadangi esu menininkas, mane tokios agresijos išpuoliai išmušė iš vėžių. Esu labai jautriai paveiktas“.

Vis dėlto tai, ką šiuo metu daro maža tauta, kaip jausdami realų pavojų lietuviai sutelkė jėgas ir rūpinasi kitu, leidžia tikėti šviesa. „Labai daug žmonių daro gražius dalykus ir aš jais labai didžiuojuosi. Net baisus karas nublanksta, kai matai tokią lietuvių vienybę. Būna, barstome vienas kitą purvais dėl smulkmenų, o atėjus sunkiai valandai taip sugebame susivienyti... Tą reikia labai saugoti ir išlaikyti ne tik karo akivaizdoje“, – paantrina aktorius Vytautas Rumšas.

Įvykių sukrėsta ir socialinių iniciatyvų kūrėja, „IsAgency“ agentūros vadovė Indrė Stonkuvienė, kuri sako, kad šiuo metu itin sudėtinga rasti žodžių: „Taip išpuolė, kad mano darbinė kelionė įvyko kaip tik tą dieną, kai prasidėjo karas. Nusileidome ryte, įsijungus telefoną pasipylė draugų ir klientų žinutės, skambučiai. Žodžiais neapsakoma emocija. Manau, tai išgyvena visi. Kiekvieną dieną tikiesi, kad tai sapnas... Gyvename XXI amžiuje, tai, kas vyksta, yra nesuvokiama protu“, – sako žinoma moteris.

Indrė Stonkuvienė

Ji tapo pavyzdžiu, kaip šiuo metu reikia vienytis ir tiesti pagalbos ranką. Ji bendradarbiauja su skirtingomis organizacijomis, žmonėmis, tiekią pagalbą Ukrainai. Šeštadienio renginyje ji taip pat taps viena iš savanorių.

„Šiomis dienomis nepaleidžiu telefono iš rankų. Tenka įvairiais būdais teikti pagalbą, savo kanale skleidžiu žinią, ko trūksta, kur galime prisidėti. Kolegos jau juokiasi, kad esu šiuolaikinė „Marytė ryšininkė“, visiems pranešanti, kas vyksta“, – apie būtinybę prisidėti kalba I.Stonkuvienė.

Tai, kad karas Ukrainoje palietė visus, sutinka ir atlikėjas Jurgis Brūzga. Jis sako iki šiol negalintis patikėti, kad tai vyksta, ypač, jog karo siaubus teko patirti ir mūsų pačių giminėms. „Tikiesi, kad pasaulis bus kitoks, bet matai, kad nieko nepasimokėme ir todėl labai liūdna“, – neslepia atlikėjas.

Krašto apsaugos savanorių pajėgoms priklausantis atlikėjas pripažįsta, kad aktualijas tenka vertinti ir per kitą prizmę, tačiau galiausiai tiesiog sunku patikėti, kad taip lengvai griaunama viskas, kas tiek metų kurta.

Tad ar įmanoma rasti kažką šviesaus? „Šis laikas buvo skirtas kūrybai, tačiau visi įvykiai kurti tikrai neinspiruoja. Bet kokiu atveju mano šeima, vaikai yra tai, kas skatina tikėti. Kai turi mažų vaikų, gyvenimas vis tiek kupinas energijos“, – sako J.Brūzga.

Nuo ukrainietiškų barščių iki sriubos su antiena

Kovo 5-ą dieną Kudirkos aikštėje vyksiančio labdaringo renginio „Ateik barščių, paremk Ukrainą“ metu žmonės galės paragauti ir ne vieno puikiai žinomo šefo gamintą sriubą. Prie kilnaus tikslo prisijungė Beata Nicholson, Svajūnas Jarmala, Martynas Praškevičius, Egidijus Lapinskas, Vytautas Zdanauskas, Donatas Šatkauskas ir t.t.

Žinomas šefas Deivydas Praspaliauskas sako labai besididžiuojantis savo komanda, kurie nei akimirksnio neabejojo, kad prisijungti – būtina.

„Dabar tokie jausmai, kad parašai Ukrainoje gyvenantiems bičiuliams, o pagrindinė žinutė: „Mano namai – tavo namai“. Nuoširdumas ir jautrumas šiuo metu labai didelis“, – sako šefas.

O šeštadienį jis su komanda ruošiasi susirinkusius nustebinti tikrai unikaliu barščių variantu – jie bus su antiena.

Prie labdaringo renginio prisijungęs šefas Liutauras Čeprackas sako, kad jų su komanda gaminami barščiai bus tikrai ukrainietiški. Juos gamins jo restorane dirbantis ukrainietis Antonas, kuris šiuo metu laukia į Lietuvą atvyksiančios šeimos.

„Mūsų komanda kiekvieną dieną mato, kaip žmogus išgyvena, kad jo gimtinėje vyksta karas. Tad atrodo, kad gausu bejėgystės, bet tuo pačiu prisimeni, koks gyvenimas yra trapus ir laikinas. Ypač, kad viskas dėl vieno idioto valdžioje“, – sako L.Čeprackas.

Vilniaus LIONS moterų klubo prezidentės Linos Jakučionienės teigimu, tai – tęstinė Vilniaus LIONS moterų klubo iniciatyva. „Prieš 8-erius metus vykstant kruviniems išpuoliams prieš Ukrainą, mūsų klubo narės taip pat kvietė vilniečius ir miesto svečius mėgautis ukrainietiškais barščiais ir prisidėti prie paramos Ukrainai. Labai liūdna, kad šią akciją tenka kartoti tokiame skaudžiame kontekste“, – sako L. Jakučionienė. Šį kartą prie akcijos jungiasi daugelis Lietuvoje veikiančių LIONS klubų.

Akcija „Ateik barščių, paremk Ukrainą!“ vyks š.m. kovo 5 d. (šeštadienį) 12.00-18.00 val. Kaziuko mugės metu V. Kudirkos aikštėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją