„Maisto bankas“ taip pat aktyviai padeda nuo karo nukentėjusiems žmonėms maistu, tačiau prašoma pavienių žmonių neskubėti aukoti visko iš eilės, o sekti oficialiai pranešamas naujienas, kad pagalba būtų tikslinga ir savalaikė.

„Šiuo metu „Maisto bankas“ aktyviai telkia prekybininkų ir gamintojų paramą. Iš prekybininkų perduotos paramos maistu formuojami maisto paketai ir jau dalijami į Lietuvą atvykusioms šeimoms iš Ukrainos. Alytaus registracijos centre „Maisto banko“ savanoriai budi kiaurą parą, atvykusiems žmonėms jie ne tik įteikia jau suformuotą maisto paketą, bet ir pasiūlo kavos, arbatos, užkandžių, atskirai dalija maistą kūdikiams. Budinčių savanorių jau greitai bus ir kituose miestuose, kur kuriami registracijos centrai“, – žiniomis dalijasi „Maisto banko“ komunikacijos vadovė Miglė Petronytė.

Pašnekovė neslepia, kad sulaukia vis daugiau skambučių ir laiškų iš pavienių žmonių, kurie pasiryžę aukoti nukentėjusiems nuo karo žmonėms. Visgi prašoma šiek tiek kantrybės, mat pavienių žmonių savanoriškos pagalbos dar reikės, ir ne vieną dieną. O štai įmonių pagalba, kurios yra gamintojai, išties praverstų jau dabar.

„Vieni nori rinkti maistą iš visuomenės, kiti – jį vežti į Ukrainą. Labai prašome šalies gyventojų kantrybės. „Maisto bankas“ aktyviai dirba su Lietuvos Valstybe, iš Ukrainos ministerijų esame gavę sandėlių adresus, į kuriuos turėtų būti pristatyta humanitarinė pagalba maistu iš Lietuvos. Šiuo metu padėdami Valstybės dirbame su muitine, Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, kad gautume visus leidimus ir mūsų išsiųstas furgonų karavanas be problemų galėtų pasiekti nurodytus punktus. Labdaros organizacija tikslinius punktus galės pasiekti daug greičiau nei privačios iniciatyvos. Taigi visus gamintojus, kurie gali paremti ilgiau galiojančiais maisto produktais, labai prašome susisiekti su „Maisto banku“, – atvirauja M. Petronytė.

Moteris sako, kad žmonių pagalbos bus prašoma kovo 25–26 d., kai parduotuvėse vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija.

„Planuojama, kad pusė jos metu surinktos paramos bus skirta Ukrainos karo pabėgėliams ar kariams. Tačiau situacija labai dinamiška, tad prašome visuomenę aktyviai sekti informaciją „Maisto banko“ socialiniuose tinkluose ar internetinėje svetainėje“, – organizacijos atstovė sąmoningus žmones kviečia tiesiog truputį palaukti .

Lietuvos Raudonojo Kyžiaus komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė sako, kad net kaupiasi
ašaros nuo žmonių geranoriškumo. Į Ukrainą jau išsiųsta didžiulė parama, sutalpinta į 37 vilkikus ir 8 autobusus. Visgi žmonių, kurie nori pagelbėti, prašoma neperdegti – paramos gali reikėti net ne vieną mėnesį.

„Iš tiesų džiaugiamės ir esame sužavėti visuomenės mobilizacija bei pilietiškumu šiuo neramiu metu. Taip pat norime padėkoti visiems Lietuvos žmonėms, stipriai palaikantiems ir Lietuvos Raudonąjį Kryžių. Vien tai, kad per 5 dienas surinkome 12 tūkstančių savanorių ir turėjome sustabdyti registraciją, nes nespėjame jų apmokyti ir šiuo metu įveiklinti, rodo, jog žmonės negali ramiai stebėti, kas vyksta Lietuvos pašonėje, nori ką nors daryti čia ir dabar. Iš to didelio nekantrumo ir noro padėti matome ir kitą pusę – didelį chaosą, daug privačių iniciatyvų, daug informacinio triukšmo ir net dezinformacijos, kurią patys ir skleidžiame, nes kažkur kažkas kažką perskaito ir dalijasi, – sako L. Lesauskaitė. – Taip pat sulaukiame daugybės skambučių iš žmonių, kurie nori atnešti tam tikrų daiktų: maisto, medikamentų, rūbų ar dar ką nors. Norime paprašyti sekti informaciją mūsų socialiniuose tinkluose, kuriuose dalijamės, ko šiuo metu reikia. Jei pasakome ir paprašome nenešti nieko, tai labai prašome supratingumo. Įsivaizduokite – visa Europa nori padėti, visi siūlo savo pagalbą, neįmanoma to apdoroti. Tad jei ir labai nekantraujate, siūlome palaukti, neskubėti, nes tikrai dar ilgą laiką reikės mūsų visų susitelkimo ir pagalbos ukrainiečiams.“

Pašnekovė sako, kad pagalbos dar reikės ir reikės. Šiuo metu šiek tiek veiklą pristabdo ir tai, kad vis dar laukiama, kada bus oficialiai patvirtintas humanitarinis koridorius.

„Šiuo metu dar nėra oficialaus humanitarinio koridoriaus, derybos dėl jo vyksta nuolatos. Iki tol visi keliai, kuriais gabenama parama, nėra saugūs, tai žmonės irgi turi įvertinti“, – paaiškina pašnekovė.
Tiek Raudonojo Kryžiaus, tiek „Maisto banko“ atstovės sako, kad organizacijos labai dėkingos aktyviems žmonėms, mat be jų taip greitai pagalba nebūtų organizuota. Tačiau karas truks ne vieną dieną, galbūt net ne vieną mėnesį, tad pagalbos nukentėjusiems tikrai reikės. O pasibaigus karui žmonėms teks atstatyti namus, iš naujo pradėti kurti gerbūvį, tad ir tada parama bus reikalinga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją