Gavėnia jau nusibodo net įžūlaus snukelio Veisiejų turgaus katei, kuri slampinėjo jau ne prie „Metelių žuvies“, o prie sendaikčių prekystalių. Pasninkas tuoj baigsis, bet žuvies pirkėjų eilutė vis tiek nemažėjo. Kilogramą šamo pirko po 5,60, upėtakio – 7,50, syko – 8,50 euro.

O Velykoms pirmiausia reikia kiaušinių – kaimiškų, storu lukštu. Ūkininkai už dešimtį tokių prašo nuo 2 iki 2,50 euro. Už 3 eurus galima nusipirkti 10 anties kiaušinių. Pardavėja sakė, kad jų marginimas niekuo nesiskiria nuo vištos kiaušinių, o daužymo ar ridenimo apeigose antiniai visada nugali. Žinoma, jei tik varžovai nebandys gudrauti po 1 eurą prisipirkę iš įrankių pardavėjo dailiai ištekintų ir nudažytų medinių margučių.

Kas svajojo, kad kiaušinių šventiniam marginimui galėtų sudėti turguje įsigytos vištaitės, turėjo perskaičiuoti tam numatytą biudžetą, nes kaina nuo pernykščių 6–7 eurų šiemet padidėjo iki 8.

„Pabrango lesalai, tai ir viščiukai bei vištos brangesnės“, – aiškino jų pardavėjas Povilas. Jo autobusiuką apspitę pirkėjai dėl tokio pabrangimo nesipiktino ir skubėjo įsigyti pačias gražiausias, dar nespėjusias narvuose viena kitai plunksnų išpešioti.

Kol svarsčiau, kas pabrango pirmas – višta ar kiaušinis, spėjau pamatyti, kad po truputį brangsta ir bulvės – už kilogramą prašo ne mažiau 0,60 Eur. Sėklinės, priklausomai nuo veislės, kainuoja nuo 26 iki 27 eurų už 40 kilogramų maišą. Tokio paties svorio maišas kviečių nuo rudens pabrango bent dviem eurais ir dabar kainuoja 15.

Naminio saldaus pieno sūrio pigiau kaip už 3 eurus taip ir neradau. Pardavėja, bendraujanti miela suvalkietiška tartimi, paaiškino juos sąžiningai pasvėrusi ir kiekvieno vertę apskaičiavusi pagal 7,50 Eur už kg kainą.

Po truputį pinga šviežios graikiškos braškės. Prieš porą savaičių už jų kilogramą būčiau sumokėjęs 5,50 Eur, o dabar kaina sumažėjo iki 4 eurų. Pinga ir agurkai, gražių, dar nesuvytusių radau po 2,50 Eur už kilogramą. Tik kilogramo obuolių kaina išlieka stabili – 0,80 Eur.

Pusę turgaus užėmę sendaikčių pardavėjai gerokai atnaujino savo dėžių turinį, tai ir pirkėjų daugiau sulaukia. Vieną iš ankstyvųjų spalvotų televizorių „Šilelis“ vos už 10 eurų parduodantis vyras pasakojo iš uošvės palėpės surinkęs net ir surūdijusias vinis – o gal kas užsinorės įsigyti. Drauge prisiminėme, kaip sunku tokį „Šilelį“ buvo gauti sovietmečiu – kai mano tėvas nusipirko, pateikęs Vilniaus baldų parduotuvės sandėlyje kažkokį svarbų raštelį, ir iškilmingai taksi parsigabeno namo, ilgai žiūrėjau neatsitraukdamas. Pasak pardavėjo, dabar tokius prietaisus perka kaimo turizmo sodybų šeimininkai, kaip svečiams sentimentus keliančią interjero puošmeną. Kiti pirkėjai klausinėjo, kiek metų jau sukako muilui, akivaizdžiai pagamintam ne šiame amžiuje, ir sulaukė atsakymo, kad ilgiau brandintas geriau putoja.

Ryškiaspalves Velykų stalo puošmenas parduodanti moteris savo kūrybą, priklausomai nuo dydžio, įvertino 3–10 eurų. Vos spėjau mintyse suabejoti, ar kas nors galėtų jas už tokias kainas pirkti, kai priėjo pasipuošusi lyg į bažnyčią pensininkų pora ir vieną įsigijo už 7 eurus.

Vairuotojų nedžiuginančios kuro kainos didina susidomėjimą dviračiais. Jų pardavėjų prieš Velykas į Veisiejus suvažiavo gerokai daugiau, negu kitais šio pavasario ketvirtadieniais. Tačiau tuos laikus, kai bent nuo kalniuko dar riedantį dviratį turguje buvo galima aptikti už 20–30 eurų jau teks užmiršti. Dabar dauguma pardavėjų veža geresnės išvaizdos, bet kainuojančius ne mažiau, kaip 100–150 eurų, o už elektrinius dviračius išvis prašo kaimo žmogui neįsivaizduojamų sumų.

„Vaikštau po turgų ir vos tik pradedu įsijausti, pasigirsta baltarusių pabūklų dundėjimas iš Gožos poligono. Veisiejai lyg ir toli nuo sienos, bet kažkaip tas garsas ir iki čia ataidi. Pas mus, kurorte, tai net langai dreba kiekvieną rytą. O kai šitaip apie karą primena, tai nesinori ir paskutinio pinigo išleisti, maža kam dar prireiks“, – samprotavo druskininkietė Rasa.

Niekada neikite į turgų sočiai nepapusryčiavęs, nes prisipirksite gerokai daugiau maisto, negu planavote. Man taip nutiko, kai jau beveik susiruošęs išeiti iš turgaus susidomėjau į nedidelius plastiko indelius supilstyta itin patrauklios išvaizdos kiaulienos šaltiena po 1,50 Eur. Vos tik pardavėjas papasakojo pusę nakties ją viręs, o dėl geresnio skonio įmaišęs rūkytos mėsos, atsispirti jau negalėjau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)