Kasmet didėjančios elektros energijos bei dujų kainos verčia daugiabučių namų gyventojus ne tik apsvarstyti būsto atnaujinimo klausimą, bet ir įvertinti geriausias modernizavimo galimybes – alternatyvių energijos išteklių panaudojimą. Saulės kolektoriai – sąlyginai nauja, tačiau sparčiai Lietuvoje populiarėjanti daugiabučių atnaujinimo priemonė. Lietuvą pasiekiantis saulės energijos kiekis yra pakankamas, kad tiek naujuose, tiek ir atnaujintuose namuose būtų galima gaminti šiluminę energiją, tad tinkamai parinkus ir pritaikius kolektorių sistemą, galima sutaupyti nuo 30 iki 90% energijai skiriamų išlaidų.

Panevėžyje Marijonų gatvėje esantis daugiabutis buvo pirmasis Lietuvoje, kurį atnaujinant pagal JESSICA programą buvo įdiegtos saulės kolektorių sistemos. Šio namo pirmininkės Birutės Valkiūnienės teigimu, kolektorių įdiegimas buvo vienas paprasčiausių namo atnaujinimo etapų, o šiandien šie įrengimai bene labiausiai prisideda prie komfortiško gyvenimo užtikrinimo. „Saulės kolektorių dėka už vandens pašildymą, jo cirkuliaciją bei vonios šildytuvo („gyvatuko“) palaikymą š.m. liepos mėnesį kiekvienas butas vidutiniškai turėjo sumokėti po 11,20 Lt. Tokia suma namo gyventojams leidžia ne tik sutaupyti, bet ir džiaugtis būsto patogumais minimaliomis sąnaudomis“, - sakė B. Valkiūnienė.

Pasauliniu mastu saulės kolektoriai yra seniai žinoma ir gyventojams gerai pažįstama energijos gavimo priemonė. Lietuvoje šis alternatyvus energijos šaltinis dar nėra toks populiarus, tačiau, kaip teigia šildymo sistemų diegimu bei atnaujinimu užsiimančios bendrovės UAB „Ideatherm“ atstovė Aldona Jančaitienė, mūsų šalyje saulės kolektoriai taip pat naudojami vis dažniau. „Įdiegę saulės kolektorių sistemą Panevėžyje, Marijonų g. 31 esančiame name, gauname vis daugiau užsakymų ir iš kitų daugiabučių. Kolektoriai energiją tiekia net 8 mėnesius per metus, tad šiltuoju, o ypač vasaros sezonu sutaupoma energija ženkliai sumažina metines gyventojų išlaidas už šildymą bei karštą vandenį“, - tikina A. Jančaitienė.
Pasauliniu mastu saulės kolektoriai yra seniai žinoma ir gyventojams gerai pažįstama energijos gavimo priemonė.

Rengiantis atnaujinti (modernizuoti) daugiabutį namą pagrindiniai gyventojams kylantys klausimai yra būsto atnaujinimo projekto nauda ir atsiperkamumas. Šiuo atveju saulės kolektoriai – viena ekonomiškiausių būsto modernizavimo priemonių. Birutės Valkiūnienės teigimu, Marijonų g. 31 namo gyventojams saulės kolektorių sistema vienam butui vidutiniškai kainavo 1100 Lt. Šią sumą buvo galima mokėti iš karto arba imti paskolą ir, įskaičiuojant palūkanas, vidutiniškai mokėti vos po 7 Lt per mėnesį. Tokie paskaičiavimai daugumai daugiabučio gyventojų buvo priimtini, be to, pati sistema, t.y. saulės energiją naudojantys kolektoriai, atrodė patraukli ir ekonomiška priemonė daugiabučio namo atnaujinime, tad dvejonių dėl namo šildymo sistemos atnaujinimo neliko.

Vilniuje, Ateities g. esantis atnaujintas daugiabutis šiuo metu laikomas vienu taupiausių visame mieste, tačiau, namo pirmininko Danieliaus Ramono teigimu, bendrijos gyventojai neatsisako minties įsteigti papildomą įrangą, padėsiančią sutaupyti dar daugiau energijos, skirtos karšto vandens paruošimui. „Saulės kolektoriai – viena iš alternatyvią energiją naudojančių sistemų, efektyviausiai veikiančių šiltuoju metų laiku. Šiuos kolektorius įdiegę savo daugiabutyje, galėtume sutaupyti 60% karšto vandens paruošimui reikalingos energijos, o pati sistema atsipirktų per 7-9 metus (kiekvienam butui vidutiniškai investuojant 2-3 tūkst. Lt)“, - teigė D. Ramonas. Vis dėlto, saulės kolektoriai nėra vienintelė alternatyva: bendrija svarsto galimybę įdiegti šilumos siurblius. Pastaroji alternatyviai energetikai priskiriama priemonė leistų sutaupyti panašų kiekį vandens pašildymui reikalingos energijos kaip ir saulės kolektoriai, taigi galutinis daugiabučio gyventojų sprendimas priklausys nuo sistemų įdiegimo kaštų bei atsiperkamumo.

Esančių atnaujintų daugiabučių namų pavyzdžiai įrodo, jog, atnaujinus namą ir pasinaudojant (ar planuojant pasinaudoti) alternatyvių energijos šaltinių, o ypač saulės energijos, teikiamomis galimybėmis, komfortišku gyvenimu bei mažesnėmis sąskaitomis už šildymą galima mėgautis vienu metu.