Architektas Vytautas Edmundas Čekanauskas
Pastatyti 1966 m.
A. Mickevičiaus g. 31, 33 (a,b,c), Traidenio g. 36, 38, 40 (a,b,c), Vilnius

Lietuvos kompozitoriams 1959 m. skirtas sklypas vaizdingame Žvėryno rajone, čia sumanyta pastatyti Kompozitorių sąjungos būstinės ir 16 kotedžinio tipo gyvenamųjų namų kompleksą. Paskelbtą uždarą konkursą laimėjo architektų Vytauto Edmundo Čekanausko ir Vytauto Brėdikio projektas. Nors tuo metu jau buvo įsibėganti tipinės statybos banga, visgi specifinė kompozitorių sąjungos pastatų paskirtis atitinkamai įvertinta ir buvo išduotas leidimas individualiam projektavimui.

Tai atvėrė galimybes jauniems architektams suprojektuoti išskirtinius ir netradicinius pastatus. Aštuoni 3 kambarių ir aštuoni 4 kambarių namai suprojektuoti šalia dviaukščio Kompozitorių sąjungos būstinės pastato rytinėje sklypo dalyje. Dviejų ir penkių kotedžinio tipo gyvenamųjų namų blokai kvartale išdėstyti laisvai, prisitaikant prie reljefo ir medžių. Namai orientuoti taip, kad vakarų pusės langai atgręžti į Neries pusę, o kiti – į mišką.

Butai dviaukščiai: pirmajame numatyti gyvenamieji kambariai, wc, virtuvė ir sandėliukas. Tarp virtuvės ir svetainės formuojamas atviras valgomasis. Antrajame aukšte įrengtas miegamasis, vonia, erdvus darbo kambarys, kuriame užtektinai vietos ir muzikos instrumentui, ir darbo kambario baldams. Sukurtos kuo palankesnės sąlygos kompozitoriams netrukdomai dirbti - tarp butų, darbo kambariai numatyti kuo toliau vienas nuo kito, į balkoną antrame aukšte durys įrengtos iš prieškambario, kad šeimos nariai nevaikščiotų pro darbo erdvę. Buto rūsyje – skalbykla, džiovykla, sandėlis. Garažai automobiliams įrengti kaimyniniame sklype.

Nenuostabu, kad 1966 m. pastatyti kompozitorių ir nusipelniusių muzikos veikėjų kotedžiniai namai (dar prisimenant, kad šio tipo namai Lietuvoje ir šiaip niekada nebuvo gausiai statyti) buvo netikėta prabanga saujelei laimingųjų, nes šie namai statyti jau 1959 m. prasidėjusių masinės tipinių daugiabučių gyvenamųjų namų statybos fone, nuo 1962 m. iš viso uždraudus nuosavų namų statybą didžiuosiuose miestuose.

Traidenio ir Mickevičiaus g. namai


Parengta pagal:
Vilnius 1900 – 2012. Naujosios architektūros gidas. Sud. J.Reklaitė, R.Leitanaitė. Vilnius: Baltų lankų leidykla, 2012
Vytautas Edmundas Čekanauskas: architektas. A. Mačiulis. Vilnius: VDA leidykla, 2011