Pastaruoju metu Lietuvoje jaučiamas didėjantis gyventojų susidomėjimas daugiabučių atnaujinimu, kurį iš dalies nulėmė kiekvienais metais baimę ir nežinią atnešantis šildymo sezonas bei pagaliau įsivyraujantis supratimas, kad modernizavimas yra neišvengiamas ir verčiau jo imtis dabar, kol yra galimybė pasinaudoti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa pagal iniciatyvą JESSICA ir daliai atnaujinimo darbų gauti finansavimą arba nepasiturinčių gyventojų atveju - 100 proc. kompensaciją.

Daugiabučio namo atnaujinimo žingsniai

Nepaisant to, jog gyventojai vis dažniau kalba ir svarsto apie savo daugiabučio namo atnaujinimo galimybes, paklausti kodėl nesiima konkrečių veiksmų dažnai atsako, kad daugiabučio atnaujinimas labai sudėtingas ir ilgai trunkantis procesas. Tačiau viskas daug paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, o atnaujintų namų gyventojai patikina, kad nors procesas ir nebuvo lengvas, rezultatai - džiuginantys.

Pirmas žingsnis, pradedant būsto atnaujinimą – gyventojų susirinkimai, juos paprastai inicijuoja bendrijos pirmininkas, administratorius ar kitas savininkų tinkamai įgaliotas asmuo. Kad susirinkimai vyktų sklandžiai, žmonėms būtų suprantami argumentai ir taupomas laikas, jau pirmame gyventojų susirinkime turėtų būti apžvelgta esama namo būklė, pristatytos siūlomos priemonės, kurios padėtų padidinti namo energetinį efektyvumą, o modernizavimo darbų kainas bei valstybės paramos teikimo būdus būtų galima iš anksto aptarti su Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros atstovais. Pasikonsultuoti su specialistais rekomenduojama ir todėl, kad susirinkimų metu būtų pateikta kiek įmanoma išsamesnė medžiaga, atsakyta į klausimus dėl kokybės ir priežiūros.

Kai susirinkimo metu yra priimamas būsto savininkų sprendimas dėl atnaujinimo, pradedamas rengti namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas. Patalpų savininkai konkurso būdu pasirenka specialistus, kurie įvertina esamą namo energinį naudingumą ir parengia investicijų planą. Šiame plane nurodomos namo atnaujinimo priemonės, jų energinis naudingumas, preliminari numatomų priemonių įgyvendinimo kaina. Sudaromas preliminarus finansavimo planas ir projekto įgyvendinimo grafikas. Kai parengtas Investicijų planas (IP) aptariamas dalyvaujant IP rengėjams bei suderinamas su Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra, gyventojams lieka susirinkime jį pasitvirtinti ir darbai gali būti pradėti.

Atnaujinimas pagal JESSICA

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa šiuo metu numato išskirtinai geras sąlygas, kurių dauguma galioja iki 2013 m. gruodžio 31 d. suspėjusiems atnaujinti daugiabučius namus.

Visų pirma – kompensuojama iki 30 proc. investicijų, tenkančių Vyriausybės nustatytoms energinį efektyvumą didinančioms priemonėms (sienų apšiltinimui, stogo pakeitimui, šildymo sistemų rekonstrukcijai, lankų bei durų pakeitimui bei kt.).

Antra, suteikiamas lengvatinis kreditas projektui įgyvendinti su Vyriausybės nustatyto dydžio, 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis. Lengvatiniais kreditais galima pasinaudoti SEB banke, Šiaulių banke ir Swedbank.

Trečia – iki 2013 gruodžio 31 d. kompensuojama 100 proc. išlaidų projekto parengimui, statybos techninei priežiūrai vykdyti ir projekto įgyvendinimui administruoti (jeigu išlaidų dydis neviršija Vyriausybės nustatytųjų). O taip pat 100 proc. apmokamas ir kreditas bei palūkanos nepasiturintiems, kompensacijas už karštą vandenį ir šildymą gaunantiems, gyventojams.