„Maža to: tai kartu bandymas diskredituoti tuos žmones ir politines jėgas, kurios deda ilgalaikes bei nuoseklias pastangas siekiant sumažinti alkoholio žalą visuomenei, kurios siūlo adekvačius ir racionalius sprendimus kovai su alkoholio plitimu ir žala“, - teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Jis primena, jog LVŽS aktyviai dalyvavo visuomeninėje akcijoje „Už blaivią“, kurios metu surinkta daugiau kaip 60 tūkstančių piliečių parašų dėl Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimų. Jais visų pirma siekiama sumažinti alkoholio prieinamumą, ypač nepilnamečiams. Siūlomi kompleksiniai, mokslu pagrįsti sprendimai, tokie kaip prekybos alkoholiu laiko trumpinimas, visiškas alkoholinių gėrimų reklamos uždraudimas, legalaus alkoholio įsigijimo amžiaus didinimas iki 20 metų ir kiti.

„Atkreipiu dėmesį, jog niekada nesiūlėme įvesti reikalavimo dėl privalomo asmens dokumento pateikimo visiems pirkėjams – nes jis nesuprantamas, nelogiškas ir diskriminacinis. Svarbiausia, jog jis neduos jokių apčiuopiamų rezultatų“, - pabrėžia LVŽS lyderis.

Memorandumą dėl privalomo asmens dokumento pateikimo perkant alkoholį kartu su prekybininkų asociacija bei didžiaisiais prekybos centrais pasirašė sveikatos apsaugos ministras Juras Požėla. Šis faktas nemaloniai stebina LVŽS kandidatą į sveikatos apsaugos ministrus, Baltijos šalių tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentą Aurelijų Verygą. Jo žodžiais, tokio veiksmo niekaip nepavadinsi pastangomis mažinti alkoholio vartojimo problemą – tik elementariu Lietuvos sveikatos politikos diskreditavimu.

„Tikėjomės mūsų šalies privataus verslo sąmoningumo ir geranoriškumo, problemos suvokimo ir atitinkamų veiksmų prisidedant prie šios problemos sprendimo. Vietoj to sulaukėme šantažo ir patyčių iš nuoširdžių pastangų siekiant visuomenės sveikatos ir gerovės. Ką gi: nelieka kito kelio, kaip tik imtis priemonių siekiant Lietuvoje įvesti valstybinį prekybos alkoholiu monopolį, ką mes ir darysime“, - tvirtina R. Karbauskis.

Jis pabrėžia, kad valstybinis prekybos alkoholiu monopolis neprieštarauja galiojantiems Europos Sąjungos (ES) teisės aktams. Monopolis galioja tokiose valstybėse kaip Norvegija, Suomija, Švedija ir Islandija, panašiu keliu jau žengia Estija.

„Siūlymą dėl valstybinio prekybos alkoholiu monopolio įtraukėme į rengiamą LVŽS rinkiminę programą. Šimtai milijonų eurų kasmet papildysiantys valstybės biudžetą iš valstybinės alkoholio prekybos įmonės leis ženkliai prisidėti prie daugelio Lietuvos socialinių problemų sprendimo, taip pat kovojant prieš priklausomybes ir jų pasekmes.“ - sako R. Karbauskis.

Daugiau informacijos galite rasti čia.

Politinė reklama bus apmokėta iš rinkiminės LŽVS sąskaitos Užs. Nr. 2016-029-DJ/1