I etapas – žolės vejoms sėklos

Žolės sėklų pasirinkimas yra pirmoji būsimos sėkmės paslaptis. Sodininkai dažnai daro klaidą, visam sklypui pirkdami vienos rūšies žolę. Teisingiausia būtų rinktis bent dviejų rūšių žolytę – saulėtiems plotams ir šešėliui. Kad nusipirktumėte reikiamą kiekį sėklų, turite tiksliai paskaičiuoti, kokia dalis teritorijos nuolat būna šešėlyje, o kokia – apšviesta saulės.

Paunksmėje įprasta veja niekada netaps tankiu ir žaliu kilimu. Žolės stiebeliai nuolat stiebsis aukštyn ir nesiplės į šonus. Tačiau speciali žolė, skirta šešėliams, net esant mažam spindulių kiekiui, su šia užduotimi susidoros.

Be saulės spindulių, reikėtų atsižvelgti ir į būsimą vejos drėgnumą. Jei jūsų regione vasaros būna karštos, o jūs neturėsite galimybės dažnai laistyti veją, jums reikėtų rinktis sausrai atsparios žolės sėklas.

Ruošdamiesi sėti žolytę, taip pat atsižvelkite į vejos apkrovas. Parduotuvėse galima rasti specialios futbolo vejos sėklų, bet jei kiekvieną dieną neketinate mušti įvarčių, jums pakaks ir universalios žolės.

Pirkdami sėklas vejai, skaičiuokite, kad 100 kvadratinių metrų ploto reikės maždaug 5 kg sėklų. Be to, pravartu įsigyti ir sėklų atsargų: galbūt kai kuriose vietose sėklos nesudygs ir jums reikės sėti žolę pakartotinai.

Apsišarvuojame kantrybe

Stropumas ir kantrybė – šios dvi savybės yra būtinos, jei kuriate veją savo rankomis – juk šis darbas trunka ne vieną dieną.

Iš pradžių parenkite žemę: dar rudenį ją kruopščiai perkaskite ir sulyginkite. Jei reikia, privežkite žemių, kad išlygintumėt ar pakeltumėt vietas, kuriose lyjant kaupiasi vanduo. Idealiausia, kai paviršius būna visiškai lygus ir vanduo tolygiai susigeria į žemę.
Jei turite galimybę, miške prisirinkite mulčiaus ar tiesiog prisikaskite miško grunto. Jei paskleisite jį ant paprastos sodo žemės bent plonu sluoksniu, po laistymo nesusidarys plutelė, todėl žolės šaknys laisvai kvėpuos.

Žemę, kurioje sėsite žolę, kruopščiai išlyginkite grėbliu. Išrinkite visus akmenis ir surūdijusius vinis – priešingu atveju juos „surinks“ žoliapjovė.

Visus šiuos darbus galia atlikti ir pavasarį, tačiau prarasite daugiau laiko. Jei paviršių parengsite iš anksto, tai atšilus orams dar turėsite pora savaičių kovai su piktžolėmis.

Jei žemę žolei pradėsite rengti pavasarį, jums teks laukti, kol sudygs piktžolės (taip prarasite laiko vejos dygimui), arba reikės sėti žolę su nepageidaujamomis kaimynėmis ir vėliau jas ravėti iš žolės.

Pradedame sėją!

Balandžio – gegužės mėnesiais galite drąsiai pradėti žolės sėją. Sėdami žolę, ypatingą dėmesį skirkite kampams ir kraštams – paprastai į juos patenka mažiausiai sėklų, todėl susiformuoja plikos vietos.
Kad būtų patogiau, arą teritorijos suskirstykite kvadratais ir žolės sėklų kiekį padalykite porcijomis kiekvienam kvadratui.

Prieš sėją dar kartą perbraukite paviršių tankiu grėbliu: pašalinkite visus žemės grumstus, šakeles ir šaknis.

Sėti žolę yra gana paprasta: paimkite sėklas ranka ir iš nedidelio aukščio sėkite į žemę. Jei oras nebus vėjuotas, didesnių sunkumų nekils.

Paimkite grėblį ir pasėtas sėklas lengvai užglaistykite žemėmis – tiesiog lengvai grėbkite per paviršių, nedėdami daug pastangų.

Tuomet užsėtą žemę reikėtų sutrombuoti. Jei turite specialų trombavimo volą – puiku. Jei ne, jums tiks bet koks plokščias ir sunkus daiktas, pavyzdžiui, ilga ir plati lenta. Ją paklokite ant užsėtos žemės ir tiesiog ja pavaikščiokite.

Užsėtą žemę uždenkite agroplėvele – tokia procedūra apsaugos jauną žolytę nuo alkanų paukščių ir galimų naktinių šalnų.

Pirmieji pasėtos žolės laistymai būna patys atsakingiausi. Neleiskite žemei visiškai išdžiūti, todėl jei oras karštas, laistykite žolę kelis kartus per dieną.

Beje, būtent neteisingas laistymas daugeliui sodininkų tampa nesėkmės priežastimi: žmonės tiesiog nuplauna arba pražudo sėklas.

Svarbiausias principas – vandenį virš užsėto ploto paskleisti kaip „rūką“ – tam būna skirti specialūs vandens žarnų antgaliai.

Pageidautina, kad vanduo nebūtų itin šaltas – tai paspartins dygimą. Taip elgiamės iki pirmo žolės pjovimo. Po jo veją galima laistyti paprastu lietaus vandeniu.

Jei orai bus šilti, pirmuosius želmenis pamatysite jau po kelių dienų. Tai sukrečiantis ir įkvepiantis vaizdas! Juoda, drėgna žemė pasidengia lengva, smaragdine migla, į kurią norisi žiūrėti ir žiūrėti – nes tai pasiekta savo rankomis.

Sekite želmenis, neleiskite jiems perdžiūti, ir jau per kelias dienas žolytė ūgtelės iki 5 – 8 cm.

Pats laikas organizuoti pirmąjį pjovimą. Žoliapjovėje nustatykite patį aukščiausią pjovimo aukštį. Vėliau šį aukštį galėsite sumažinti, tačiau per kelis pirmuosius pjovimus jūsų žolė telieka šiek tiek aukštesnė.

Vėliau stenkitės reguliariai pjauti ir laistyti veją ir jau sezono pabaigoje jūsų sklypas pasikeis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)