Ką dar reikia žinoti ir išsiaiškinti prieš perkant robotą internetu ar parduotuvėje, atsiųstame pranešime spaudai pataria sodo technika prekiaujančios bendrovės „Rankis“ direktorius Denis Drokov.

Priklauso nuo sklypo dydžio ir reljefo

Vejos pjovimo robotų pasirinkimas – labai platus: dažnoje parduotuvėje ar internete jų yra nuo kelių dešimčių iki šimtų modelių. Kaip neapsirikti perkant?

Ekspertas pataria jokiu būdu nepirkti vejos pjovimo roboto nepasitarus su specialistu, juolab, kad tos konsultacijos nieko nekainuoja.

„Kartais tenka išgirsti skundų, kad žmonės nepatenkinti vejos plovimo robotu. Tačiau pasikalbėjus paaiškėja, kad jie tiesiog pirko internetu nepasigilinę ir nepasitarę su specialistu ir išsirinko robotą, nepritaikytą jų sklypui“, – pasakoja ekspertas.

Ekspertas pataria, kad visų pirma renkantis robotą reikia išsamiai išsiaiškinti, koks sklypo dydis ir reljefas, kokie nuolydžiai, įkalnės, takai, kokia augmenija ir kitas svarbias detales.

„Kai kurie robotų modeliai įveikia net stačiausias įkalnes, tačiau tai svarbu žinoti. Kitas dalykas – sklypo dydis: 3 arų sklypo žolytei nupjauti nereikia tokio galingo roboto, kuris įveiktų 3 hektarų plotą. Tad permokėti tikrai neverta“, – sako D.Drokov.

Vejos pjovimo robotai

Naudoja išmanią GPS sistemą

Ekspertas pataria atkreipti dėmesį į mechanines detales, per kiek laiko jos nudils, į baterijas, kiek laiko jos tarnaus, kaip dažnai reikės jas krauti ir per kiek laiko nupjaus žolę visame jūsų sklype.

Jei didelėje vejoje įrengta nemažai augmenijos ar gėlynų salelių, vietoj vieno itin didelio ir našaus, kartais verta rinktis du mažesnius robotus. Dauguma modelių dirba naudodami patentuotą išmanią GPS žemėlapio sistemą, tad viename sklype gali dirbti du ar daugiau įrenginių, tarpusavyje komunikuojančių apie jau atliktą darbą, taip didindami našumą.

Įsigijus vejos pjovimo robotą, tereikia įrengti sklypo perimetrą ir jame esančius nepjautinus objektus – gėlynus, vandens telkinius, alpinariumus – apvesti signaliniu kabeliu. Pagal sklypo specifiką bei savininko pageidavimus suprogramuotas robotas triūs tik numatytose darbo zonose ir tik numatytu darbo laiku.

Didžiausiems modeliams, kuriems nereikalingas perimetro laidas, naudojama sudėtinga referencinė GPS sistema. Ant artimiausio pastato stogo iškeliama papildoma GPS antena–švyturėlis, kurios pagalba robotas ne tik naudojasi įprastine GPS navigacija, bet ir turi tikslinantį signalą iš fiksuoto taško sklype. Tam, kad robotas tiksliai žinotų pjaunamos vejos ribas, į atmintį sužymimos visos perimetro ribų koordinatės.

Specialistas šypsosi, kad visų šių „plonybių“ žinoti net nebūtina. Koks vejos pjovimo robotas konkrečiam sklypui yra tinkamiausias, geriausiai patartų specialistas, atvykęs į vietą ir jį apžiūrėjęs.

Vejos pjovimo robotai

Robotų nemėgsta kurmiai

Pasirodo, vejos pjovimo robotai – puiki ir efektyvi priemonė kovai su kurmiais. Roboto prižiūrima veja visada atrodys kaip ką tik nupjauta ir netgi vešlesnė, sveikesnė, jos nebjauros kurmiarausiai, nes nuolat dirbantis ir vibraciją skleidžiantis prietaisas kurmius priverčia „išsikraustyti“ kitur.

Smulkios šakelės, kankorėžiai ar nukritę ant žemės obuoliai robotams žalos nepadaro, tačiau ne vietoje palikti vaikų žaislai ar dviratukai – nepageidaujama kliūtis, kurias reikėtų laiku pašalinti. Robotas nesuges, bet gali nukentėti daiktai, sumažėti peilių aštrumas ir pjovimo kokybė.

Dar svarbus privalumas – roboto prižiūrima veja visada atrodo gražiau – vešlesnė, sveikesnė, kaip ką tik nupjauta.

„Roboto pjaunama veja – kaip preciziškas manikiūras. Džiugu, kad inovatyvios technologijos vis labiau veržiasi į mūsų gyvenimą. Nors robotai – vejapjovės išrasti prieš ketvirtį amžiaus, Lietuvoje jie pradėjo populiarėti tik prieš kelerius metus. Nenuostabu, kad jų pardavimai kasmet auga keliais šimtais procentų, nes ši protinga buitinė technika labai palengvina gyvenimą“, – sako specialistas.

Įrengti lietaus davikliai

Renkantis robotą vejai pjauti, rekomenduojama atsižvelgti ir į Lietuvos klimatą, kad robotuose būtų įrengti lietaus davikliai. Jei prasidės lietus, suprogramuotas išmanusis pagalbininkas, darbą nutrauks. Žinoma, savininkui pageidaujant šį daviklį galima išjungti, ir robotas dirbs bet kokiu oru, nes pačiam įrenginiui lietus nekenkia.

Lietus nekenkia ir roboto įkrovos stotelei, į kurią jis sugrįžta užbaigęs darbus. Todėl įkrovos stotelė paprastai įrengiama vejos krašte, tiesiog po atviru dangumi.

„Tačiau yra ir kitokia galimybė. Jei savininkas pageidauja, roboto įkrovos stotelę galima įrengti po terasomis ar po gaubtais – taip robotas paslepiamas arba stilingai integruojamas į namo aplinką“, –alternatyvas vardija specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)