Vilnietė Agnė pasakoja, kad šąlančių pėdų problema ją kankina kiekvieną žiemą. Mergina abejoja, kad taip yra dėl sveikatos problemų. „Kai lauke – 25 laipsniai šalčio, natūralu, kad galūnės šąla“, - sako ji, neįsivaizduojanti, kad galėtų būti kitaip. Agnės negelbsti nei žieminiai batai, nei vilnonės kojinės – mergina teigė, kad lauke nešaltų tik užsidėjusi ne estetiškus, grubius batus, o tokių nešioti nuolat nenori.

Tiesa, nors Agnė ir sako, jog esant dideliems šalčiams šąlančiomis kojomis stebėtis nereikėtų, ji pripažįsta, kad jos pažįstami šaltas žiemos dienas lauke ištveria lengviau. „Tačiau jokių specialių priemonių kojoms šildyti nesiimu“, - pasakojo ji, sakydama, kad, pavyzdžiui, vasarą su šia bėda nesusiduria.

Šąlančios pėdos – ne tik dėl žemos temperatūros

Pasak mnn.com, nuolat šąlančių pėdų priežastys gali būti kelios. Tai - ir kraujotakos bėdos, ir hipoteriozė - klinikinis sindromas, atsirandantis dėl sumažėjusios skydliaukės hormonų gamybos: skydliaukės sutrikimus rodo paspartėjęs pulsas, širdies aritmija, sumažėjusi kūno temperatūra, plaukų slinkimas.

Šąlančias galūnes gali lemti ir Reino sindromas. DELFI jau rašė, kad tai liga, kai dėl šalčio ar nervinio streso kyla priepuolinio pobūdžio plaštakų, rečiau – pėdų pirštų kraujotakos sutrikimai. Jei šia liga sergama lengva forma, tuomet vaistų neprireiks, derėtų mankštintis ir taip skatinti kraujotaką.

Mnn.com rašoma, jog kai kurie žmonės šąlančiomis kojomis gali sirgti periferine neuropatija, dėl kurios žmogus gali patirti šalčio pojūtį rankose ir kojose, nors palietus galūnes, jos nešaltos. Kiti simptomai - tirpimas, dilgčiojimas ar deginimo pojūtis galūnėse. Periferine neuropatija – ženklas, kad yra nervų pažeidimų, sukeltų tokių ligų kaip diabetas, infekcijos ar vitaminų deficito. Jei įtariate, kad jus užklupo ši problema, pasakykite gydytojui iš karto, nes laukiant gali atsirasti daugiau nervų pažeidimų. Jūsų gydytojas gali atlikti keletą testų, įskaitant NLT (nervų laidumo tyrimus), tam, kad pamatytų, kaip gerai pranešimas perduodamas iš smegenų į periferinius nervus.

Receptai sušalusiems

Pastebėjus, kad kojos galimai šąla dėl vienos iš aukščiau išvardintų priežasčių, derėtų kreiptis į gydytoją. Vis tik, sau padėti galima ir pačiam. DELFI jau rašė, kad vienas iš būdų tai padaryti - atsisakyti žalingų įpročių: rūkymas, besaikis alkoholio vartojimas ir panaši veikla žaloja kraujagyslių sistemą.

Taip pat siūloma pasilepinti ir kontrastiniu dušu, kuris yra vienas veiksmingiausių būdų pagerinti organizmo kraujagyslių sistemos tonusą. Pėdas galima ir masažuoti – tai taip pat suaktyvina kraujotaką. Alternatyva masažui – vaikščiojimas po kambarį basomis.

Yra ir liaudiškų kojų šildymo priemonių. Vienas jų – spiritinis kompresas. Kojas reikia nuplauti karštame vandenyje, nusausinti, įtrinti spiritu ir apsimauti šiltas kojines. Pėdas taip pat galima pakišti po antklode.

Galima kojas šildyti druskų vonelėse: karštame vandenyje reikia ištirpinti 2 valgomuosius šaukštus paprastos ar jūros druskos, įlašinti 10-15 lašų eterinio rozmarino aliejaus ir įpilti 2 valgomuosius šaukštus pieno. Tuomet reikia pėdas įmerkti į šį mirkalą, ir jos nedelsiant sušils, o pėdų oda gaus maistingųjų medžiagų. Kita idėja kojų šildymui – malti aitrieji raudonieji pipirai. Jeigu šąla kojos, šio malto pipiro įberkite į kojines. Pėdoms tikrai taps šilčiau.