Bublik.DELFI.ee įvardijo pagrindines šešias klaidas, kurias daro peršalę ir patys besigydantys žmonės. Tarp jų – ir alkoholio vartojimas, ar kūno varginimas itin šiltais drabužiai, besaikis vaistų gėrimas, kai, pavyzdžiui, net nėra aukštos temperatūros.

DELFI teiravosi Kauno klinikų Šeimos centro vadovo Leono Valiaus apie tai, kokios pasekmės gali laukti tų, kurie gydosi „neteisingai“ ir klausė, kaip reikia elgtis savigyda užsiimantiems ligoniams.

L. Valius nurodė, kad persišaldžius vaistų iš tiesų gerti nereikėtų tol, kol kūno temperatūra nepakyla iki 38 laipsnių. Vis tik, šio patarimo nereikėtų laikytis aklai. „Jeigu temperatūra daugiau kaip 38 laipsniai, yra tokia nuostata, kad ją reikėtų mažinti. Vėlgi, tai priklauso ir nuo pačio žmogaus savijautos. Kažkas labai blogai jaučiasi, turėdamas 37,6 laipsnius temperatūros, ir neišlipa iš lovos. Tada, manau, kad nieko tokio jeigu išgers paracetamolio tabletę ir skysčių“, kalbėjo specialistas.

Pasak jo, reiktų atskirti ir tai, kada tiesiog geriami vaistai nuo temperatūros, o kada - nuo skausmo. „Kitaip, kai yra gerklės skausmai, kosulys ir slogos. Tuomet vartojami simptominiai vaistai, kurie pagerina atsikosėjimą, jį slopina, jeigu jis trukdo profesinei veiklai arba gyvenime, nes sausas kosulys, pavyzdžiui, neleidžia užmigti“, - sakė L. Valius. Jei šie simptomai pasireiškia itin stipriai, derėtų kreiptis į gydytoją, kuris gali išrašyti ir antibiotikų.

Tiesa, antibiotikus turėtų paskirti specialistas, jų nereiktų rinktis pačiam. Taip sveikatai galima rimtai pakenkti. „Antibiotikai peršalimo ligoms gydyti skiriami retai, jeigu žiūrėtume taip, kad 90 proc. peršalimo ligu sukelėjų yra virusai. Antibiotikai veikia tik bakterijas, o virusų neveikia. Kitas dalykas – nereiškia, kad antibiotikas veiks ir bakteriją. Nebe reikalo yra skirtingos rūšys antibiotikų, turinčios skirtingą poveikį – vienus mirkoorganizmus veikia, kitų ne, trečius veikia silpnai Tai vėlgi antibiotikai čia yra gydytojo kompetencija. Gali būti, kad tu juos naudosi ir nieko neįvyks, tačiau tik tam kartui, o kai tikrai reikės, jie gali nebeveikti (...) ir tada gali turėti daug problemų“, - pasakojo L. Valius.

Bublik.DELFI.ee nurodoma, kad peršalus nereikia siurbčioti gerklę deginančių arbatų ar karšto pieno su medumi. Tam iš dalies pritaria ir L. Valius, kalbėdamas apie kosėjančius ligonius, tiesiog plikančius gerklę karštais gėrimais. „Gerklės plikyti nereikia. Galbūt tiesiog yra toks požiūris, kad kai skauda gerklę, išgeri, tai slopina skausmo pojūtį, nes jaučiamas karštis“, - sakė specialistas.

Vis tik, pasak L. Valiaus, karščiuojant daug skysčių vartoti išties gerai. „Skysčiais niekad nepakenks - ar tai bus arbata, ar šiltas vanduo, ar natūralus gėrimas - jokio skirtumo nėra“, - kalbėjo jis.

Tuo metu skeptiškai jis vertina ir bublik.DELFI.ee įvardytą ligonkių daromą klaidą – apsimuturiuoti šiltais drabužiais. „Prisirengti reikia tiek, kad jaustumėtės komfortiškai, kad nebūtų šalta. Prisirengti tam, kad prakaituotum - nežinau tokio metodo, gal taip būdavo praeityje, bet nematau tame prasmės. Taip tu gali sukelti hipertermiją (perkaitimą), o tai irgi negerai“, - sakė sveikatos specialistas.

DELFI primena, kad reikėtų vengti ir tokio metodo kaip gydymas alkoholiu, nes gydymasis degtine su pipirais ar karštu vynu su medumi gali dar labiau smogti imunitetui. Tokie metodai gali padėti nebent tada, kai sušalama bet dar nesusergama, be to, alkoholiniai gėrimai dar labiau džiovina gleivinę, todėl virusai ir bakterijos joje dauginsis dar sparčiau, nurodo Bublik.DELFI.ee.