- Ar sveika vartoti vadinamąsias „stiklines“ (uogienės, marinuotos, raugintos daržovės) atsargas žiemai?

- Žiūrint ką. Sakykim, raugintas daržoves vartoti yra labai sveika, jeigu jos yra tinkamai paruoštos. Jas gerai naudoti vietoj šviežumą praradusių daržovių, pavyzdžiui, salotų lapų, su sąlyga, kad ten nebus labai daug druskos ir cukraus. Sveikumas labai priklauso nuo receptūros, blogai, jei per rauginimo procesą pripilama acto. Tačiau tai labiau taikoma perkamoms iš parduotuvėms ir turgaus raugintoms daržovėms.

Rauginti galima ne tik kopūstus, agurkus, kaip mes daugelis esame įpratę, bet ir žiedinius kopūstus, cukinijas, šviežius burokėlius. Raugintos daržovės – ir labai geras garnyras, jas paprastai visi mėgsta, jose yra ir probiotikų, kurių reikia mūsų žarnynui – tų gerųjų bakterijų, vitamino C, kurio paprastai trūksta šaltuoju metų laiku, maistinių skaidulų. Raugintos daržovės – vienareikšmiškai labai sveika. Žinoma, visuomet yra tam tikrų specifinių ligų, pavyzdžiui, virškinamojo trakto, ir gali būti, kad žmogus negali jų vartoti, tačiau taip gali būti su bet kokiu produktu.

Kalbant apie marinuotas daržoves, galima išskirti du dalykus. Vienas – jei burokėlius marinuojate su obuolių sultimi ar natūraliu actu, kitas – kai pramoniniu būdu jie yra marinuojami su spirito actu. Pramoniniu būdu marinuotų produktų nerekomenduočiau nei pirkti, nei valgyti, jei kalbame apie sveikatą. Pats geriausias produktų konservavimo būdas yra šaldymas: jeigu jos yra tinkamoje temperatūroje užšaldomos ir tinkamoje atšildomos, praktiškai didžioji dalis vertingų medžiagų išlieka. Šaldymas yra pats vertingiausias dalykas.

Su uogienėmis bėda yra tokia, kad žmonės jas verda valandomis. Ten nebelabai lieka vitaminų, beveik nelieka virškinimui būtinų maistinių skaidulų, tačiau yra daug cukraus. Naudos iš jų nėra daug. Vienareikšmiškai uogas geriau šaldyti. Bet uogienė uogienei nelygi. Jeigu uogienėje yra labai mažai cukraus, ir ji yra tik užvirta ir išjungta, tada ji tikrai daug vertesnė nei virta ilgai. Uogos ir vaisiai yra vertingi vitaminu C, o jis net ir trumpai pavirus suyra nuo 20 iki 80 proc. Laikant produktus stiklainyje jis ir toliau yra, tad jo nebelabai belieka. Jei žmogus vis tiek nori virti uogienę, nes pas jį mažas šaldiklis, tuomet reikia ieškoti tokių receptų, kad būtų kuo trumpesnis virimas ir būtų kuo mažiau cukraus.

Jei uogienė perkama, visada reikia pažiūrėti, kas parašyta sudėtinėse dalyse ant indelio, nevertinkite produkto vien pagal tai, kas parašyta didelėmis raidėmis. Jei jūs matote 0,3-0,5 litro mėlynių uogienės už 3-4 litus, jums turėtų kilti įtarimas, kaip mėlynių uogienė gali būti už tokią kainą, nes šios uogos pakankamai brangios. Jei atvertus kitą pusę etiketėje yra parašyta sudėtis, pirmame punkte būna parašyta, ko yra daugiausiai, toliau – vis mažėjančia tvarka. Jei pirmu punktu bus cukrus, antru – vanduo, o uogos – tik trečiame ar ketvirtame punkte, akivaizdu, kad ten uogų nėra daug. Jei didelėmis raidėmis yra užrašyta, kad tai mėlynių uogienė, o apvertus kitą pusę yra užrašyta „uogos“, vadinasi, ten yra uogų mišinys, mėlynių nedaug, o gal ir visai nėra. Ten gali būti pačios pigiausios uogos, iš jų padarytas mišinys, pridėta spalva, kvapas, įdėtas skonis ir štai – mėlynių uogienė.

- Kokiais kiekiais galima vartoti šiuos produktus, jei žmogus bando maitintis sveikai?

- Reikėtų susitarti, kad uogienė yra desertas. Ji neturėtų būti kasdienė raciono dalis. Ją nuolat užkandžiaujantiems reiktų pagalvoti, kiek cukraus jie suvalgė, tuomet viskas atsistos į vietas. Raugintų daržovių galima vartoti tikrai nemažai, tik nerekomenduoju jų valgyti vakare, nes paprastai druskos kiekis jose būna didesnis, todėl ryte žmogus gali būti patinęs. Tie, kas turi aukštesnį kraujo spaudimą, raugintų daržovių kiekį irgi turėtų riboti dėl natrio.

- Į ką atkreipti dėmesį perkant raugintas daržoves?

- Jeigu žmonės perka raugintus produktus, o ne raugina jas patys, reikėtų atkreipti dėmesį į tris dalykus. Kai perkami sveriami produktai, pirkėjai mano, kad nėra užrašyta jų sudėtis – iš tikrųjų atspausdinus etiketę, ten yra smulkiai surašyta sudėtis ir prieš perkant jie turi teisę paklausti sudėties ir jiems turi parodyti etiketę. Visi prekeiviai turi, nes to reikalauja įstatymas. Reikia nebijoti klausti.

Etiketė visuomet yra sudaroma tuo pačiu principu – tai, ko daugiausiai, rašoma pirmu punktu, o po to – mažėjančia tvarka. Raugintuose produktuose neturėtų būti acto, ir jei jis pilamas, jis naudojamas procesui pagreitinti, o tai nėra gerai. Taip pat reikia žiūrėti, kad būtų kuo mažiau druskos ir cukraus. Net jei ir nepasižiūrėjote etiketės, labai paprasta iš skonio suprasti daug cukraus, ar ne.

- Ar yra kokia nors daržovė, kurios itin patartumėte vengti, ją kuriuo nors būdu užkonservavus?

- Rauginant tokios daržovės nežinau – galima rauginti net obuolius su kopūstais, tai labai skanu. Marinuotų produktų apskritai nerekomenduoju. Rekomenduoju kiek įmanoma vartoti šaldyti daržoves, parduotuvėse jų irgi galima rasti. Tos daržovės, kurios yra šaldomos, būna skinamos sezono metu, kada yra pačios vertingiausios. Kai kurias iš daržovių galima atsišildyti ir valgyti kaip šviežias, pavyzdžiui, į salotas dėti žaliuosius žirnelius ar brokolius.

Galima ir džiovinti

Vienas iš būdų pasiruošti atsargų žiemai – džiovinimas. Tokiu būdu galima mėgautis įvairesnio skonio gėrybėmis, be to, taip jose išsaugomos vertingos mineralinės medžiagos. Džiovinti galima grybus, įvairias žoleles, uogas ar net žiedinius kopūstus bei kitas daržoves, pavyzdžiui, morkas.

Be to, artėjant žiemai galima pagalvoti ir apie tai, kaip šaltajam metų laikui pasiruošti įdomesnių atsargų. Keli variantai – išbandyti nebandytus receptus, rauginti vaisius, konservuoti vaisius kartu su daržovėmis.

Sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės siūlomas raugintų daržovių receptas:

Rauginti švieži burokėliai ir cukinijos

Sudėtinės dalys:

1) Švieži burokėliai ar cukinijos;

2) Vanduo;

3) Druska.

Gaminimo žingsniai:

1. Nuplauname ir supjaustome ar sutarkuojame daržoves;

2. Sudedame į indą ir užpilame vandeniu, kad apsemtų daržoves;

3. Įdedame druskos;

4. Laikome šiltai, užklojus marle;

5. Kelis kartus per dieną (ryte ir vakare) pamaišome, kad rūgimo procesas suaktyvėtų. Kai pradeda rūgti atsiranda burbuliukai paviršiuje, be to, atsiranda ir specifinis kvapas. Galima pasigaminti puikias raugintų daržovių salotas. sumaišius raugintus kopūstus ir raugintus šviežius burokėlius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)