Gripą prognozuoja bendras viso kūno silpnumas

Pasak Kauno klinikų Šeimos centro vadovo Leono Valiaus, atskirti gripą nuo peršalimo nėra taip paprasta. Vis tik, pagrindinis dalykas, į kurį turėtų atkreipti dėmesį ligonis, yra simptomai.

„Principas toks – gripas prasideda bendriniais simptomais, bendru negalavimu: nuovargis, galvos skausmas, karščiavimas, raumenų skausmas, sąnarių skausmas. Galbūt po dienos, dviejų, trijų prasideda sloga, kosulys, gerklės skausmas“, - paaiškino jis

Anksčiau DELFI portalo kalbinta gydytoja Vaida Lukoševičiene nurodo, kad gripo pradžia yra labai staigi ir stipri. „Šiai klastingai ligai būdingas didelis bendras silpnumas, karščiavimas (daugiau nei 38 °C), stiprus raumenų, galvos, akių obuolių skausmas, nemalonus jausmas krūtinėje“, - sakė specialistė.

Karščiavimas nebūtinai reiškia gripą

Tuo metu peršalimo simptomai – kiek kitokie. Jie – vadinamieji vietiniai, o ne bendriniai

„Peršalimo virusai, Adenovirusas, Roto virusas, Retro virusai ir kiti prasideda vietiniais simptomais: gerklės skausmas, ausies skausmas, galvos skausmas, prakaitavimas, kosulys. Iš principo žmogus gali ir karščiuoti, bet tai būna mažesnė temperatūra, pavyzdžiui, 37,3, 37,4 laipsniai. O jei tas virusas užsitęsia dvi ar tris dienas, atsiranda bendro negalavimo simptomai – žmogui sunku išlipti iš lovos, nuovargis, sunkumas, apetito stoka“, - paaiškino L. Valius.

Išvardinti vietiniai simptomai gali pasireikšti ir susirgus gripu, tačiau vėliau. „Susirgus gripu, pirmiausiai jaučiami bendro negalavimo simptomai, tik po to gali būti ar nebūti vietinių simptomų. O peršalimo virusus ar bakterijas sukeliai pirmiausiai vietiniai simptomai, o po to, kai ta liga išplinta po organizmą, prasideda bendriniai sindromai“, - tai, kaip simptomai „apsikeičia“ vietomis papasakojo L. Valius.

Bėgti pas gydytoją – nebūtinai tą pačią dieną

Sveikatos apsaugos ministerija pajutus į gripą panašius simptomus (karščiavimą, kosulį, gerklės, galvos, sąnarių skausmus, drebulį, nuovargį, viduriavimo ir vėmimo požymius) rekomenduoja likti namuose (iki 7 dienų), nevykti į darbą, ugdymo įstaigą, o susirgęs asmuo pirmiausia turėtų kreiptis į šeimos (bendrosios praktikos) gydytoją.

L. Valius nurodo, kad žmogus turėtų atsižvelgti į savo savijautą ir tuomet spręsti, kaip elgtis. „Viskas priklauso nuo žmogaus, nuo jo sveikatos būklės Jeigu žmogus sveikas, drūtas, geros savijautos, geros sveikatos būklės ir to gripo simptomai nėra ypatingai sunkūs, jie neprogresuoja, būklė neblogėja, galbūt tą pačią dieną pas gydytoją bėgti nereikia. Geriau bėgti į namus, palįsti po antklode, gerti skysčius, gerti paracetamolį (...) Jei būklė blogėjanti, ji progresuoja, geriausia eiti pas gydytoją“, - sakė L. Valius