1) Esant galimybei, visuomet kartu su šeima valgykite prie stalo

Net jei tai pavyksta vos kartą per savaitę, šeimos susibūrimas maisto pagalba turi didžiulį poveikį sveikatai, nekalbant apie pagrindinę tokios mitybos naudą. Tyrėjai nustatė, kad šeimose, kurios kartu mėgaujasi maistu bent keturis kartus per savaitę, auga paaugliai, kuriems geriau sekasi mokykloje. Jie taip pat turi aukštesnio lygio psichologinius – socialinius įgūdžius, yra mažiau linkę į depresiją ir narkotikų bei alkoholio vartojimą. Tokie rezultatai nurodo, kad išjungus televizorių vertėtų kartu su šeima pavakarieniauti, net jei tai padaryti pavyksta tik kelis kartus per savaitę.

2) Būkite geru pavyzdžiu

Jei prastai maitinatės ar retai mankštinatės, argi stebina, jei jūsų vaikai elgiasi taip pat? Nors požiūris „daryk, kaip sakau, o ne kaip darau“ jums atrodo teisingas, tiesa ta, kad vaikai tampa kaip jų tėvai, o tai iš esmės reiškia, kad jei esate sveikas ir sportiškas, tokios bus ir jūsų atžalos. Rūpinkitės savo kūnu valgydami kokybišką maistą ir reguliariai judėdami. Būti pavyzdžiu svarbu ne tik tuomet, kai turite mažų vaikų, tai taip pat reiškia, kad pagerisnsite savo gyvenimą - jausitės geriau, turėsite daugiau energijos ir galėsite reguliuoti savo svorį.

3) Namuose – maistas, kuriuo norite maitinti savo šeimos narius

Žinoma, namuose gali būti maisto, skirto tik suaugusiems, bet apskritai gerai subalansuoti patiekalai ir užkandžiai turėtų būti skirti visiems šeimos nariams. Tai taip pat reiškia, kad jei yra maisto, kurio jūsų vaikams geriau nevalgyti, geriau jo namuose nelaikyti. Tokie išsisukinėjimai kaip „tai skirta svečiams“ arba „tik vienam iš mano atžalų reikia susirūpinti savo svoriu“ yra tik fakto, kad prastos kokybės, daug riebalų ir kalorijų turinčios didelės maisto pakuotės bus suvalgytos jūsų, ignoravimas. Jei nenorite kad tai valgytų jūsų šeima, tokio maisto nepirkite.

4) Būkite aktyvi šeima

Nors per atostogas ar savaitgaliais prekybos centrai ar kino teatrai užsipildo šeimomis, reikėtų nepamiršti, kad kuo daugiau poilsio laiko praleidžiama lauke, tuo geriau. Pasirinkę kelionę į paplūdimį ar parką, jūs ne tik daugiau judėsite, bet ir būsite mažiau viliojami maistu, parduodamu vietose, orientuotose į šeimas. Pasiryžkite kaip šeima bent kartą per mėnesį praleisti lauke, gamtoje, ir įskiepykite tai savo vaikams, kad jie galėtų tai perduoti savo atžaloms.

5) Būkite tėvai, o ne draugai

Tėvai tarsi buvo pamiršę, kad turi būti aiškūs ir griežti su savo vaikais, ypač atsižvelgiant į tai, ką jie valgo. Atskirų patiekalų gaminimas, tik tų maistų produktų, kurie patinka vaikams, pirkimas ar nereikalavimas, kad tam tikri maitinimosi įpročiai, pavyzdžiui, daržovių valgymas būtų įprasti, gali lemti, kad vaikas valgys ribotą maisto produktų kiekį, nevartos tų maisto grupių, kurios reikalingos jo augimui ir vystymuisi.

Nebijokite imtis maisto kontrolės savo namuose – laikykite tik tuos produktus, kurių reikia jūsų vaikui, ruoškite vieną maistingą patiekalą visai šeimai kas vakarą. Reikalaukite, kad maistas būtų valgomas tik prie stalo ir naudokitės „imk arba palik“ požiūriu – tokiu būdu vaikai palaipsniui išmoks, kokio maisto jiems reikia tiek valgant patiekalus, tiek užkandžiaujant. O jei maisto nevalgo, turės likti be jo. Tai ne tik paskatins vaikus valgyti įvairų maisto produktų asortimentą, bet ir padės išvengti vaikų derybų valgyti makaronus, vištienos kepsnelius, skrudintą duoną ar vaisius vietoj vakarienės.