United-academics.org žurnalistas Jeffrey Daniels pateikė penkis pavyzdžius, kai maisto produktai ar gamtos teikiamos „gėrybės“ gali iš tiesų padėti sveikatai.

J. Daniels rašo, kad pamatęs kelias reklamas apie naują nosies užsikimšimą palengvinantį produktą, akcentuojantį jūros vandens efektyvumą įveikiant sinusų bėdas, nusprendė išsiaiškinti, ar tai tiesa. „Taigi, jūros vandens inhaliacijos ir bet koks kitoks vartojimas yra efektyvus tik gydant nosies gleivinės paburkimą“, - rašo jis.

Pasak J. Daniels, poveikį sveikatai daro ne patys jūros kopūstai, o juose esantis elementinis jodas. Sakoma, kad jodas yra kaip eleksyras sveikai skydliaukei bei medžiagų apykaitai, kurią taip pat kontroliuoja skydliaukė. J. Daniels rašo, kad specialistai taip pat pritaria šiam teiginiui - joduota druska efektyvi stabdant strumos pėdsakus. Upsalos universiteto doktorantės Stefan Peterson, Zava'os ir Zava'os, Hans G.Schlumberger tyrimai todo, kad atominis jodas (ne molekulinio, kuris yra nuodingas) gali būti vienas iš reikalingiausių elementų organizmui.

Taip yra todėl, kad skydliaukė, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą bei imunitetą, naudoja didelį jo kiekį, tam kad sintetintų hormonus, kurie atlieka skydliaukės darbą. Jei šių trūksta, tai gali sukelti tiek protinį atsilikimą, tiek prastą medžiagų apykaitą ir kitas bėdas.

„Nesinervinkite, jei vartojate mažai jūržolių. Yra sąrašas labiau pasiekiamų produktų, kurie, įrodyta, taip pat turi jodo – tai keptos bulvės su lupenomis, pienas, žuvies lazdelės“, - teigia J. Daniels.

DELFI jau rašė, kad pakanka vos 30-40 gramų jūros dumblių per dieną, kad išvengtumėte hipotireozės, lengvos formos Bazedovo ligos, endeminio gūžio (strumos), prostatos adenomos.

Be to, jodas, kurio yra jūros kopūstuose, skatina baltymų, geležies ir fosforo įsisavinimą. Šis mikroelementas taip pat padeda palaikyti normalų arterinį spaudimą ir kraujo klampumą.

3. Obuolys (vienas kasdien padės išvengti gydytojo)

Pasirodo, pasak J. Daniels, ši legenda turi dalelę tiesos. Jis rašo, kad Boyerio ir Liu tyrimai 2004 m. rodo, kad reguliarus obuolio valgymas padeda sumažinti vėžio riziką, sureguliuoti cholesterolio kiekį, užkerta kelią kitoms ligoms, yra puikus antioksidantų šaltinis. Nors obuoliai neapsaugos nuo reguliarų apsilankymų pas gydytoją, jei padės išvengti peršalimo.

Sveika vartoti ir obuolių sultis – jos sumažina širdies ligų riziką, gerina virškinimą, apsaugo nervų sistemą, padeda greičiau numesti svorio.

J. Daniels rašo, kad jis efektyviai veikia siekiant apsisaugoti nuo kenksmingų bakterijų ir grybelio. Autorius teigia, kad daugybė tyrimų, tarp jų – ir Thirumurugano, Dhanaraju ir Kimo bei kitų – rodo, kad sidarbo antibiotinės savybės geriausiai pritaikomos sidabro nanodaleles naudojant ant tvarsčių ir kt. Pasirodo, daug ligoninių Vakarų šalyse naudoja sidabrą tvarsčiams, kvėpavimo aparatams tam, kad nuo grybelio ar infekcijų apsaugotų pacientus. Tyrimuose taip pat pastebima, kad pats sidabras nėra vaistas ar būtinas elementas organizmui, nors jo suvartojus net ir didelį kiekį, pasekmės būtų labai mažos.

Sidabro gydomąsias savybes yra įrodęs ir Jamesas Collinsas - mokslininkai nustatė, jog sidabras – skilęs į jonus – atakuoja bakterijų ląsteles dviem būdais: bakterijos ląstelės membraną paverčia pralaidžia ir sutrikdo ląstelės medžiagų apykaitą (pradedama gaminti per daug aktyvių, netgi nuodingų, deguonies junginių).

Tiek mitų griovėjai, tiek specialistai patvirtina, kad imbiero šaknis turi nuostabių gebėjimų sureguliuoti skrandžio darbą, numalšinti šleikštulį – tai atskleidžiama Philo Rasmusseno, Nanthakomono, Pongrojpawo tyrimuose, rašo J. Daniels.

Primename, kad imbiere gausu C, B1, B2, A vitaminų, magnio, fosforo, kalcio, taip pat - ir geležies, kalio, natrio ir cinko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)