Gyventojai kviečiami jame atrasti save – aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt susipažinsite, kam kitąmet papilnės piniginės. Čia pat galite sudėlioti savąją valstybės biudžeto versiją ir palyginti su jau patvirtintu valstybės biudžetu. Ar įveiksite iššūkį, už kurį galite laimėti prizus?

Nuo gaisrinio automobilio prie valstybės biudžeto vairo šįkart trumpam persėdo ugniagesys gelbėtojas Justas Paltanavičius.

Be manęs ir mano poreikių yra daug kitų svarbių sričių

Penktus metus Tauragės rajono priešgaisrinėje tarnyboje dirbantis vyras atviras – kaip valstybėje kasmet paskirstomi jo, kaip mokesčių mokėtojo pinigai, susimąstė tik savarankiškai išbandęs aplikaciją www.sudeliokbiudzeta.lt.

„Susimoku mokesčius, žinau, kad nesu Tėvynei skolingas, ir man tiek iš esmės pakanka. Tačiau buvo labai įdomu pamatyti, kur valstybės biudžete esu aš, ir kiek daug svarbių sričių yra be manęs ir mano poreikių", – šypsi J. Paltanavičius.

Valstybės biudžeto planavimą jaunas vyras lygina su ugniagesio darbu – teoriškai viskas gali atrodyti paprasta ir aišku, tačiau tiek valdant gaisrinį automobilį, tiek šalies piniginę, realybėje viskas yra sudėtingiau ir kur kas atsakingiau.

„Sudėlioti savo valstybės biudžeto versiją man buvo lengva, nes aplikacija yra detali ir suprantama. Tačiau mano valstybės biudžetas išaugo – tiesiog negalėčiau iš nieko atimti tam, kad kažkam pridėčiau. Kai ekrane žiūriu į tas penkiolika sričių, jos visos man atrodo svarbios ir visų sričių specialistai nusipelnę – tik paskendę savo rūpesčiuose dažnai apie kitus nesusimąstome", – svarsto ugniagesys.

Ugniagesio profesijai reikalingos ir smegenys, ir raumenys

Dosniausiai J. Paltanavičius papildytų mokytojų, akademikų ir medikų kišenes. Jų vykdoma veikla, pasak ugniagesio, turėtų būti vertinama kur kas labiau – tai yra Lietuvos ateitį kuriančių profesijų atstovai. Nors jie dirba pirmiausiai iš pašaukimo, turėtų motyvuoti ne tik geras žodis, bet ir reali materialinė vertė.

„Reikėtų nepamiršti ir pensininkų. Mano seneliai labai džiaugiasi, kad jiems bus pridedama gana ženkli suma, tačiau tuos papildomus pinigus greičiausiai „suvalgys" sparčiai brangstanti buitis", – pastebi jaunas vyras.

Paklaustas, kaip vertina savo atlyginimą, J. Paltanavičius kiek susikuklina – jo vertinimu, ugniagesių atlyginimai išties nėra dideli. Tad kas darbą renkasi tik dėl pinigų, ugniagesiu ilgai nepadirbtų. Tačiau vyras išlieka optimistiškas – jeigu tik bus noro dirbti, laikui bėgant atsiras ir daugiau pinigų.

Rinkdamasis ugniagesio profesiją, Justas sako apie pinigus negalvojęs. Mintis valdyti didelę raudoną mašiną su sirenomis ir padėti žmonėms jauną vyrą sužavėjo dar vaikystėje, o pagaliau įgyvendinti svajonę paskatino tarnyba Lietuvos kariuomenėje.

„Man visada patiko ištvermės ir disciplinos reikalaujančios veiklos. Esu stiprios sveikatos, daug sportuoju ir dažnai juokauju, kad būtinai turi dirbti arba raumenys, arba smegenys. Smagu, kad ugniagesio profesijoje dirba ir tas, ir tas", – šypsosi Justas.

Jeigu nėra iškvietimų, vadinasi, žmonėms viskas gerai

Priešgaisrinei saugai ateinančiais metais valstybės biudžete numatyta skirti 0,7 proc. iš viso 3,1 proc. viešajam saugumui paskirto valstybės biudžeto. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas veiklą vykdys su 8,4 mln. eurų didesne suma nei pernai – iš viso 174,4 mln. eurų.

Šiuos skaičius J. Paltanavičius vertina palankiai – džiaugiasi, kad už papildomas lėšas ugniagesiai gelbėtojai turės daugiau kopėčių ir kitos, sudėtingose situacijose praversiančios, įrangos. Kita vertus, į iškvietimus ugniagesys norėtų vykti kuo rečiau.

„Ko gero, nesuklysiu pasakydamas, kad kone visi ugniagesiai labiausiai džiaugiasi, kai nereikia niekur važiuoti – tada mes žinome, kad žmonėms viskas gerai. Kai kalbuosi su ilgametę patirtį turinčiais ugniagesiais, jie pastebi, kad anksčiau iškvietimų būdavo kur kas daugiau. Dabar žmonės tampa vis sąmoningesni, atsargesni. Gerėja ir gyvenimo kokybė, buities sąlygos – tikiu, kad valstybės indėlis į gaisrų ir kitų nelaimingų atsitikimų prevenciją bei visuomenės švietimą atsiperka", – pastebi J. Paltanavičius.

Kaip atrodytų Jūsų biudžetas?

Iš ko atimti ir kam pridėti – daugeliui išties nelengva užduotis. Pabandykite su ja susitvarkyti aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt sudėliodami savąjį valstybės biudžetą.

Tai leis ne tik akimirkai atsisėsti už kone svarbiausio valstybės vairo, bet ir suteiks progą praturtėti. Suskubę sudėlioti biudžetą iki vasario 20 d., dalyviai turės galimybę laimėti vertingus prizus: Apple AirPods belaides ausines ir 3 vienetus išorinių baterijų.

Šaltinis
Projektas „Biudžetas 2023“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją