Mėgstantiems skaičiuoti pinigus patiks išmanioji aplikacija www.sudeliokbiudzeta.lt. Joje galite suplanuoti savąjį valstybės biudžetą ir palyginti su jau patvirtintu. O suskubę tai padaryti iki vasario 20 dienos, galite laimėti vertingus prizus: Apple AirPods belaides ausines ir 3 vnt. išorinių baterijų.

Nekilo minčių pasirinkti kitą specialybę

Bendrieji sveikatos sektoriaus klausimai LSMU Kauno klinikų rezidentei ir Kauno miesto GMPS gydytojai Gintarei Semėnaitei aktualūs jau ilgai – medicina ją sudomino dar vidurinėje. Kaip sako pati Gintarė, kelrode žvaigžde pasirinkti šią studijų kryptį buvo savo profesijai itin atsidavęs biologijos mokytojas.

„Biologijos pamokos buvo tokios įtraukiančios, kad nekilo minčių pasirinkti kitą specialybę. Didelį palaikymą jutau ir iš šeimos, tad beliko tik įprasminti rūpestį bei meilę žmogui. Šiandien dirbu darbą, kuris teikia ir malonumą, ir pridėtinę vertę – tiek man, tiek pacientui", – pasakoja G. Samėnaitė.

Pernai vasarą atsiėmusi medicinos magistro diplomą ir gavusi gydytojo licenciją, moteris iš karto įstojo į rezidentūrą – anesteziologijos ir reanimatologijos studijų programą. Papildomai, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre ji įgijo paramediko specialybę.

Sulaukusi pasiūlymo savarankiškai sudėlioti savo valstybės biudžetą, G. Semėnaitė prisipažino, kad anksčiau jai pritrūkdavo laiko pasidomėti, kaip planuojamos būtiniausios šalies išlaidos.

„Žinoma, man buvo aktualūs bendrieji, šeimą ir mane asmeniškai liečiantys klausimai: pensijos, nedarbingumo išmokos, sveikatos sektorius. Aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt save radau kone akimirksniu, tačiau taip pat greitai supratau, kaip plačiai yra paskirstomos lėšos", – pastebi Gintarė.

Norėtų matyti atlyginimų augimą

Savąjį biudžetą ji pasakoja keitusi nežymiai – iš skirtingų sričių pridėjo ar atėmė po vieną šimtąją procento dalį.

„Kardinaliai nieko nekeičiau, nes manau, kad prioritetinės sritys paskirstytos tikrai protingai. Tiesa, kai kur atrodo, kad tam tikri dalykai dubliuojasi. Aplinkos, miškų ir klimato kaitos pyrago dalis man atrodo glaudžiai susijusi su žemės ir maisto ūkiu, tad šias skiltis apjungčiau ir dalį procentų paskirčiau su darbo užmokesčio didinimu susijusioms eilutėms", – atvirauja rezidentė.

G. Semėnaitė teigia mananti, kad sveikatos priežiūros specialistams atlyginimai turėtų būti didesni, lyginant su vis augančiu darbo krūviu ir sergančiųjų skaičiumi.

Gintarė prisimena rezidente įsidarbinusi per patį pandemijos įkarštį, kai intensyviosios terapijos skyrius buvo apgultas itin sunkių ligonių. Jų priežiūra, pasak moters, tuomet pareikalavo maksimalaus klinikų personalo indėlio. O dėl darbuotojų stygiaus ir kitų aplinkybių, teko dirbti ir ištisomis paromis.

„Žmonės kviečiasi greitąją medicinos pagalbą, kreipiasi į priimamojo skyrių, guli ligoninėse, vaikšto į konsultacijas poliklinikose. Daugeliui reikalingi neatidėliotina apžiūra ir atidi priežiūra, o personalo stinga, nes galbūt ne visus tenkina atlyginimas", – svarsto G. Samėnaitė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad daugiau dėmesio pravartu skirti ligų prevencijai – šviesti visuomenę yra svarbu ir kainuoja mažiau, negu gydyti ligonį stacionare.

Rezidentai – jauni žmonės, kuriantys šeimas

Tai, kad rezidentų darbui apmokėti 2023 m. biudžete numatyta skirti 0,2 proc. iš visų sveikatos apsaugos sistemai skiriamų 13,9 proc., G. Samėnaitę išties džiugina. Kita vertus, pasak jos, nereikėtų pamiršti ir to, kad taip pat didėja būtiniausios išlaidos, o dauguma rezidentų yra jauni žmonės, kuriantys šeimas.

„Tad procentas galėtų būti ir šiek tiek didesnis, ypač lyginant su kitų sričių specialistais. Mane šiek tiek nustebino teisingumo skiltyje bausmių vykdymui skirta eilutė – jai skirta daugiau finansų negu rezidentų atlyginimams. Žinoma, galbūt po šia eilute pasislepia dar dešimtys papildomų eilučių ir realybėje tie pinigai paskirstomi itin smulkiai", – sako G. Samėnaitė.

Susimąstyti rezidentę privertė ir senatvės pensijų didinimui skirta eilutė. Senjorams 2023 m. atiteks 4910,8 mln. eurų. Gintarę džiugina, kad suma išties solidi, tačiau išdalinus ją kiekvienam senjorui, pensijos kas mėnesį viso labo padidės tik kiek daugiau nei 60 eurų.

„Tai mane privertė susimąstyti, kiek daug Lietuvoje yra pensijinio amžiaus žmonių ir kaip sparčiai mūsų visuomenė sensta", – svarsto G. Samėnaitė.

Rezidentę ypatingai nudžiugino, kad nemažai finansų skirta pedagogų atlyginimams didinti, krašto apsaugai ir šildymo išlaidoms kompensuoti. Ji įsitikinusi, kad šios valstybės biudžeto eilutės yra labai teisingos ir reikalingos.

Suplanuokite savo biudžetą

2023 metų valstybės biudžetą sudaro kiek daugiau nei 15,5 milijardų eurų. Juos proporcingai atriekti ir studentui, ir rezidentui, ir senjorui – nemenkas iššūkis. Kaip šį pyragą supjaustytumėte jūs?

Išmaniojoje aplikacijoje www.sudeliokbiudzeta.lt sudarykite savąją biudžeto versiją ir palyginkite ją su jau suplanuotu valstybės biudžetu. Padarykite tai iki vasario 20 dienos ir laimėkite vieną iš prizų – Apple AirPods belaides ausines arba išorines baterijas.