Balsuojant iš anksto būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą – asmens tapatybės kortelę arba pasą, tačiau taip pat tinka ir kitas dokumentas, kuriame yra piliečio asmens kodas ir nuotrauka, pavyzdžiui, vairuotojo, pensininko arba studento pažymėjimas.

Atkreipiame dėmesį, kad rinkėjo kortelės atsinešti į balsavimą iš anksto savivaldybėje – nėra būtina. Šiais metais balsuojantįjį ne rinkimų dieną rinkėją, pagal pateiktą asmens dokumentą, komisijos narys suras rinkėjų sąraše ir atspausdins jam šiems rinkimams sukurtą naują dokumentą – išankstinio balsavimo lakštą.

Anksčiau, balsuojant ne rinkimų dieną, rinkimų komisijų nariai ar pašto darbuotojai turėdavo ranka užpildyti dokumentus, dabar išankstinio balsavimo lakštas bus automatiškai suformuojamas Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinės sistemos ir komisijos atspausdinamas.

Kokius dokumentus turėtumėte gauti?

1. Išankstinio balsavimo lakštas.
Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Lakštą sudaro trys dalys:

a) pirmojoje dalyje pateikiama informacija apie rinkėją ir jam išduotus balsavimo dokumentus. Ši dalis po balsavimo saugoma komisijoje;

b) antroji dalis – užpildyto išorinio balsavimo voko priėmimo kvitas, išduodamas rinkėjui, jam pateikus po balsavimo užklijuotą išorinį voką;

c) trečioji dalis – rinkėjo kortelė, kartu su balsavimo dokumentais atiduodama rinkėjui, balsuodamas rinkėjas ją įdeda į išorinį balsavimo voką.

2. Vidinis balsavimo vokas.
Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Vidinis balsavimo vokas skirtas rinkėjui įdėti balsavimo biuletenius.

3. Išorinis balsavimo vokas

Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Jis skirtas rinkėjui įdėti rinkėjo kortelę ir vidinį balsavimo voką su jame esančiais biuleteniais.

4. Specialus ženklas

Specialus ženklas yra skirtas išorinio balsavimo voko apsaugai. Jį sudaro trys dalys. Visos dalys turi tą patį individualų numerį.

Išankstiniam balsavimui reikalingi dokumentai

Visus infografike paminėtus veiksmus rinkėjas atlieka pats. Jeigu rinkėjas dėl fizinių trūkumų šių veiksmų pats atlikti negali, jo prašymu juos atlieka rinkėjo pasirinktas asmuo. Šis asmuo rinkimų biuletenį privalo užpildyti rinkėjo akivaizdoje pagal jo nurodymą ir išsaugoti balsavimo paslaptį. Draudžiama priimti iš rinkėjų neužklijuotus išorinius balsavimo paštu vokus. Rinkėjams draudžiama išsinešti rinkimų biuletenius, balsavimo paštu vokus ar juos perduoti kitiems asmenims.

Užklijuotą išorinį balsavimo voką su jame esančia rinkėjo kortele, vidiniu balsavimo voku ir ten esančiu rinkimų biuleteniu rinkėjas įteikia komisijos nariui. Šis, gavęs rinkėjo įteiktą voką, šį voką rinkėjo akivaizdoje užklijuoja specialiu ženklu ir išduoda rinkėjui lakšto antrąją dalį – šio voko priėmimo kvitą.

Specialus ženklo numeris yra žinomas tik rinkėjui; komisijos nariams, kurie priėmė iš rinkėjo voką, ir apylinkės rinkimų komisijai, kurios rinkėjų sąrašuose rinkėjas yra įrašytas. Pagal šį numerį apylinkės rinkimų komisijos nariai galės pasitikrinti kurie rinkėjai, esantys apylinkės rinkėjų sąraše, balsavo iki rinkimų dienos. O rinkėjas, portale ,,Rinkėjo puslapis“ www.rinkejopuslapis.lt, skiltyje Rinkėjo istorija turės galimybę pasitikrinti, savo balsavimo faktą (t. y. balsavo būdą, vietą). Pažymėtina, kad ši balsavimo procedūra visiškai užtikrina rinkėjo balsavimo paslaptį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)