„Įvyko paprasčiausia žmogiška klaida. Mačiau socialiniuose tinkluose kaltinimų neprofesionalumu, bet supraskite, mes nesame Vyriausioji rinkimų komisija dirbanti ištisai tik su rinkimais. Taigi, pakuojant, tarp tų teisingai įformintų biuletenių papuolė keletas neantspauduotų“, - Italijos lietuvių naujienų portalui ITLIETUVIAI.IT sakė ambasados patarėjas Robertas Tamošiūnas.

Pirmieji Italijos lietuvių susirūpinimai dėl neantspauduotų balsavimo biuletenių pasirodė spalio 1 dieną, šeštadienį. Balsuotojai savo nuogąstavimais pradėjo dalintis socialiniame Facebook tinkle. Apie kilusį šurmulį ambasados darbuotojai išgirdo iš ILIETUVIAI.IT portalo, kuris ir paskelbė, ką daryti ir kokiu adresu kreiptis dėl įvykusios klaidos. Ambasada ofiacialų pranešimą išplatino pirmadienio popietę.

„Esu nusivylusi ir ambasados požiūriu. Tikėjausi skubaus, išsamaus ir oficialaus paaiškinimo, o gavau tik asmeninį paaiškinimą (elektroniniu paštu – aut. past.) trimis žodžiais, kad tai buvo „paprasčiausia žmogiška klaida“. Bet man nesuprantama, kodėl ši žmogiška klaida tapo tokia masine. Kiek teko kalbėtis su kitomis lietuvėmis, visų jų biuleteniai taip pat be antspaudų,” – ITLIETUVIAI.IT sakė Bolonijoje gyvenanti Rasa Zokaitytė.
R. Tamošiūnas (ITLIETUVIAI.IT nuotr.)

„Sulaukiau p. Tamošiūno skambučio ir jis maloniai patikino, jog įvyko klaida, ir savo biuletenio sulauksiu atkeliaujant privačiu kurjeriu, kurio išlaidas apmokės ,,jie patys“. Malonu, kad mano atveju situacija išspręsta pozityviai, bet kiek tokių, kurie nesikreipė į ambasadą ir neišreiškė savo susirūpinimo? Tokie veiksmai neteisingi ir Dvigubos pilietybės svarstymo kontekste: kam, jei ne išeivijos lietuviams, balsuojantiems už jiems palankius sprendimus, aktualu laiku gauti galiojančius balsavimo biuletenius? Jei situacija yra neatsitiktinė, o virsta masiniu reiškiniu, reiktų pagalvoti apie rinkimų teisėtumą, kai nesudaromos teisės visiems Lietuvos piliečiams balsuoti ir išreikšti savo pasirinkimus”, - sakė Sicilijoje, Mesinoje gyvenanti dr. Simona Crisafulli.

„Kiekvienas balsas svarbus Lietuvos ateičiai, ir jeigu čia ne žiopla biuletenius turėjusios suantspauduoti kažkokios mergaitės klaida, kas būtų neatleistina, o sąmoningas veiksmas, tai aš dar labiau noriu balsuoti tam, kad prisidėčiau keičiant Lietuvos ateitį, o tuo pačiu ir tuos, kurie leidžia sau panašias aplaidumo apraiškas”, - sakė Milano lietuvė Aušrinė Katiliūtė.

Ambasada Romoje ragina lietuvius, gavusius neantspauduotus biuletenius, pranešti apie tai adresu kons.it@urm.lt, jiems specialiu kurjeriu bus išsiųsti nauji biuleteniai. Tuo metu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) žada įskaityti jau užpildytus ir ambasadai išsiųstus biuletenius. Kiek tokių galėtų būti, neaišku.

Pirmadienį į ambasadą dėl trūkstamų antspaudų kreipėsi 8 žmonės. „Rinkėjams, kurie kreipėsi, iš ambasados persiunčiami rinkimų dokumentai. Tokiu atveju, skaičiuojant balsus, ambasados Italijoje balsavimo komisija, visų pirma, atplėš vokus su vėlesne gavimo data. Taip pat Vyriausioji rinkimų komisija nurodė, kad tokiu atveju, kuomet skaičiuojant paštu gautus biuletenius atplėšus vidinį voką bus rasti neantspauduoti biuleteniai, jie būtų laikomi galiojančiais ir skaičiuojami”, - ITLIETUVIAI.IT sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovas Mindaugas Skačkauskas.

„Man keisčiausia yra tai, ką man pranešė šeštadienį, kad socialiniuose tinkluose vyksta diskusija. Jau vėliau bendraujant su žmonėmis betarpiškai paaiškėjo, kad jie biuletenius gavo prieš savaitę. Ir keisčiausia, kad savaitę laukė ir tik dabar kreipėsi. Aišku, žmogiškai aš suprantu, negaliu kaltinti. Bet aš tokioje situacijoje iš karto kreipčiausi į ambasadą klausdamas, ką daryti”, - sakė ambasados patarėjas R. Tamošiūnas, asmeniškai susisiekiantis su Italijos lietuviais.

Rinkimų dieną į ambasadą negalintys atvykti lietuviai buvo raginami balsuoti paštu, prieš tai jie turėjo atlikti elektroninę registraciją, kad būtų įtraukti į rinkėjų sąrašus. Kaip ITLIETUVIAI.IT sakė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Dalia Henkel, panašu, kad ne tik Italijos lietuviai susidūrė su kliūtimis.

„Ir Argentinoje lietuviai skundėsi, nes konsulatas pranešė, kad jiems paštu nebus suteikta galimybė balsuoti. Taip pat yra įvairių techninių kliūčių besiregistruojant VRK registracijos puslapyje, pvz., registracijos sistema techniškai nepritaikyta Apple sistemai. Negalima nepaminėti ir to fakto, kad užsienyje balsuojantys neturi galimybės reitinguoti kandidatų, nes per brangu siųsti visus dokumentus. Tai faktiškas LR Konstitucijos pažeidimas, nes teisės nėra lygios, nors tą garantuoja Konstitucija. Visada pasitaiko žmogiškų klaidų, bet tuo pačiu Lietuva nėra suinteresuota, kad užsienio lietuviai būtų vieningi ir būtų stipria rinkimine jėga”, - sakė D. Henkel.

Nuo rugsėjo 27 iki spalio 9 dienos užsienyje gyvenantys lietuviai gali išreikšti savo nuomonę Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose. Išeivijos lietuviams šie rinkimai ypatingi. Jei šiuose rinkimuose balsuos 35 000 užsienyje gyvenančių lietuvių, iki tol Vilniaus Naujamiesčio rinkimų apygardoje kandidatus rinkę išeiviai ateityje galės turėti užsienio lietuvių rinkimų apygardą ir gaus progą rinkti savo kandidatą į Seimą.

Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje duomenimis rugsėjo 30 dieną balsavimui ambasadoje, kuri aptarnauja ir Maltą, buvo užsiregistravę 267 rinkėjai. Balsuoti galima ambasadoje ir paštu. Ambasados patarėjo R. Tamošiūno teigimu, ambasadoje turėtų balsuoti apie 70 rinkėjų, tuo metu daugiausiai balsų, 195, tikimasi sulaukti paštu.