Jis dosniomis sumomis buvo remiamas, kaip įtariama, bedarbių ir pensininkų, gyvena Laurų gatvėje esančiame name, o jo kadaise paimta beveik pusės milijono litų paskola po skandalingų žodžių buvo mįslingai ir žaibiškai sumokėta, nors pajamų tam A. Paleckis ir neturėjo.

Turto deklaracijose – daug neaiškumų

A. Paleckio ir jo žmonos Olgos Paleckienės šeimos turtas augo gana keistai. Politikas per vienerius metus išsimokėjo beveik pusės milijono litų paskolą, nors pajamų per tuos metus gavo vos 4 tūkstančius litų.

A. Paleckio turto deklaravimas prasideda 2004 metais. Tuo metu jo deklaruotas turtas siekė 133 tūkstančius litų, politikas turėjo 10 tūkstančių litų paskolų. 2005 metais A. Paleckis būdamas Seimo nariu jau deklaravo daug didesnę sumą – 234 tūkstančius litų ir jokių paskolų. Turto šoktelėjimas tais metais atsirado ir politiko žmonos deklaracijoje – ji, iki tol neturėjusi turto, nurodė turinti daugiau nei 100 tūkstančių litų turto.

Kitais metais politiko turtas šoka į viršų labai smarkiai, deklaruota 781 tūkstantis litų turto. Deklaracijoje pažymima, kad A. Paleckis gavo paskolą, kuri siekė – 431 632 tūkstančius litų. Išauga ir politiko žmonos turtas – 241 tūkstantis litų.

Algirdas Paleckis

2008 metais politiko ir jo žmonos turtas beveik nesikeitė, 2009 m. – taip pat, tuo metu jis buvo Vilniaus miesto tarybos narys, vadovavo „Fronto“ partijai. 2010 metais turto deklaracijoje įvyksta keistas dalykas – paskola iš deklaracijos dingsta. Nurodoma, kad politikas turi turto už 770 tūkstančius litų, o paskolų grafoje puikuojasi skaičius – 41 609 litai.

Taigi atrodo, kad politikas padengė paskolą, tačiau 2011 metų deklaracijoje paskola vėl atsiranda. A. Paleckis deklaruoja turto už 773 tūkstančius litų bei paskolą – 463 410 litų. Taip pat tais metais politikas turėjo neapmokestinamų pajamų, mat, jo pajamų deklaracijoje nurodoma, kad jis per metus gavo 13 417 litų pajamų. O sumokėta pajamų mokesčio suma yra 758 litai, kas siekia vos 5,6 proc.

Politikas teigė, kad paskolos dingimas iš deklaracijos ir vėliau vėl atsiradimas joje buvo deklaracijoje įsivėlusi klaida. „Čia klaida, buvo viena paskola, kuri seniai buvo grąžinta“, - kalbėjo A. Paleckis.

Paskolą išsimokėjo per vienerius metus

2011-ieji metai politikui buvo tikrai išskirtiniai, būtent tais metais vyko teismas dėl garsiojo jo pasakymo apie tai, jog per Sausio 13-ąją „savi šaudė į savus“, būtent tais metais jis šmėžavo žiniasklaidos priemonėse ir gavo daug dėmesio ir būtent per šiuos metus jam pavyko beveik išsimokėti pusės milijono litų paskolą negaunant beveik jokių pajamų.

Tai rodo 2012-ųjų metų A. Paleckio turto deklaracija, pateikta Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) kandidatuojant į tuometinį Seimą. Politikas deklaravo turintis turto už 621 tūkstantį litų, o paskolų grafoje atsiranda maža suma – 20 tūkstančių litų. Taigi didžiulė paskola beveik ištirpo per vienerius metus.

Didžiausias paradoksas yra tas, kad per 2011-uosius metus A. Paleckis deklaravo gavęs pajamų mažiau nei 4 tūkstančius litų (3975 litai). Sumokėtų mokesčių suma buvo lygi visiškam nuliui.

Pats A. Paleckis teigė, kad paskolą per vienerius metus padėjo išsimokėti žmonos mamos dovana. Tačiau tokios dovanos ir sandorio nėra deklaruota politiko anketoje VRK.

Anksčiau A. Paleckis žiniasklaidai yra sakęs, kad 20 tūkstančių litų paskola buvo jau atskira nuo didžiulės banko paskolos, tuos pinigus jam paskolino draugas, o vėliau, susitarus, juos jam ir padovanojo. Dovanojimo sandoris oficialiose deklaracijose nėra registruotas.

„Kur jus kalbat apie 20 tūkstančių, čia buvo mano draugo paskola prieš keletą metų, mes su juo susitarėme ir nebeturiu jos. (Padovanojo jums? - klausė žurnalistai) Faktiškai taip. (Kas tas draugas? - klausė žurnalistai) Čia mano artimas draugas“, - 2013 metais kalbėjo A. Paleckis.

A. Paleckis: paskolą pradėjo grąžinti žmonos motinos dovana

Paklaustas, kaip taip greitai, per vienerius metus, padengė savo paskolą, A. Paleckis teigė, kad jam padėjo uošvienė.

„Čia buvo mano žmonos motinos dovana jai“, - kalbėjo A. Paleckis.

Algirdas Paleckis

Paklaustas, kodėl tuomet dovana nebuvo deklaruota tarp sandorių, nes prie 2012 metų deklaracijos VRK nebuvo pateiktą informacijos nei apie vieną šeimos sandorį, A. Paleckis teigė, kad turėtų būti deklaruota: „Nežinau viskas yra tenai. Jeigu nėra, tada tarp žmonos sandorių yra. Viskas ten tvarkoje, galit nepergyventi. Tai yra giminės dovana giminei.“

A. Paleckio rėmėjai: pensininkas ir bedarbė?

Neaiškumų kelia ne tik A. Paleckio turto deklaracijos, tačiau ir jį remiančių asmenų sąrašas 2016 metų Seimo rinkimuose. Kaip A. Paleckis nurodo VRK pateiktoje aukų ir aukotojų deklaracijoje, jis šiems rinkimams surinko 10 740 eurų paramos.

Vladimiras Tregubovas paaukojo 1000 eurų, Algirdas Aulas – 740 eurų, Jonas Sesickas – 3000 eurų. Dosniausia A. Paleckio rėmėja – Krystyna Makarevič, paaukojusi net 6000 eurų. Kaip teigiama vieno skaitytojo DELFI atsiųstame laiške, daugelis A. Paleckio rėmėjų yra bedarbiai arba gauna labai mažas pajamas.

A. Paleckis vardija, kad V. Tregubovas, A. Aulas ir J. Sesickas yra jo pažįstami: A. Aulas – pensininkas, Sesickas – verslininkas.

„K. Makarevič yra mano pažįstama, ji verslavo, gal ji šiuo metu bedarbė, bet tikrai verslavo, daugiau nei 100 proc. esu įsitikinęs, kad viskas tvarkoje. Tegul kompetentingos institucijos, jei nori, tikrina“, – klausiamas, kuo verčiasi jo didžiausia rėmėja, aiškino A. Paleckis.

Pasak A. Paleckio, insinuacijų gali būti įvairių, tačiau visa parama gauta teisėtai ir pažeidimų čia nėra.

Po DELFI straipsnio pasirodymo vienas aukotojų – A. Aulas – paprašė patikslinti informaciją.

„Autoriai pateikia mintį apie mane, kuri leidžia suabejoti mano padorumu – esą kaip gali pensininkas paaukoti 740 eurų. Tikėdamas Jūsų padorumu ir žurnalistine etika, prašau pranešti DELFI skaitytojams, kad aš, Algirdas Aulas, esu ne tik pensininkas, bet ir technikos mokslų daktaras, ilgą laiką dirbęs puslaidininkių fizikos institute vyr. moksliniu bendradarbiu – skyriaus viršininku ir minima aukojimo suma nėra kritinė mano pajamoms“, – rašoma A. Aulo laiške DELFI.

Ir VRK, ir VMI tikrina aukotojus

VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja Lina Petronienė sako, kad kada registruojama auka, sistema neleidžia iždininkui priimti aukos, kol šis nesikreipia į Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Pirmiausia tikrinama, ar aukotojas deklaravęs pajamas.

„Aukos per kalendorinius metus neturi viršyti 10 proc. deklaruotų pajamų“, – aiškina L. Petronienė.

Po kelių minučių iždininkas gauna atsakymą ir sprendžia, ar auką priimti. Pajamas viršijančios aukos priimti negalima. „Ir VRK kampanijos metu, ir Mokesčių inspekcija dar kartą po rinkimų patikrina aukotojus, ar jie turėjo pakankamai pajamų“, – sakė L. Petronienė.

Tiki savo sėkme

Kaip A. Paleckis vertina kitų partijų vienijimąsi prieš jį, išreiškiant paramą konservatorei Monikai Navickienei?

„Lipa ant to paties grėblio. 1992 m. visi vienijosi prieš Algirdą Brazauską – rezultatą prisimename, toliau visi vienijosi prieš Rolandą Paksą, rezultatą 2002 m. rinkimuose žinome. Dabar vėl lipa ant to paties grėblio. Belieka palinkėti sėkmės. O savo šansus vertinu gerai, mane žmonės čia pažįsta jau ne vienerius metus, ne tik mano, bet ir oponentų, politologų vertinimu, turėčiau laimėti“, – tvirtina kandidatas į Seimą.

A. Paleckis sako daug kam Naujosios Vilnios apygardoje padėjęs ir mano, kad nuosekliai dirbo beveik ketverius metus – sprendė renovacijos klausimus, komunalines problemas, dalyvavo kultūriniuose renginiuose. „Prieš mane vienijasi, nes bijo kitos nuomonės. Mane stebina, kad laisvės ir tolerantiškumo šaukliai netoleruoja kitos nuomonės, o apygardoje mane vertina už tai, kad nebijau pasakyti, ką galvoju, kur reikia, pakritikuoti elitą“, – dėstė A. Paleckis, pagarsėjęs Sausio 13 d. įvykių interpretacijomis.

Turtas sumažėjo, bet namas Laurų g. išliko

Nuo 2012 metų iki 2016 metų nebuvo viešai skelbtų A. Paleckio turto deklaracijų. Šiais metais, kandidatuodamas į Seimą, politikas vėl turėjo pateikti duomenis apie savo turtą. Jie per kelis metus pasikeitė, o turtas sumažėjo. 2012 metais politiko turtas siekė 621 tūkstantį litų arba beveik 180 tūkstančių eurų.

2016 metais jis deklaravo turintis turto už 131 486 eurus arba 453 994 litus. Deklaruota, kad per 2015 metus A. Paleckis gavo vos 2320 eurų pajamų ir sumokėtų mokesčių suma siekia 263 eurus.

Paklaustas, kuo verčiasi dabar, kad jo pajamos yra tokios mažos, vos keli tūkstančiai eurų per metus, A. Paleckis teigė dirbantis pagal autorinę sutartį: „Aš dirbu pagal autorines sutartis. Kai yra užsakymų, tai yra, kai nėra, tai nėra.“

Vis dėlto, nors A. Paleckio turtas sumažėjo, Registrų centro duomenimis, A. Paleckiui ir jo žmonai O. Paleckienei vis dar priklauso namas Laurų gatvėje, kurį politikas su žmona dalinasi per pusę. Šis turtas, Registrų centro duomenimis, šeimai priklauso nuo 2006-ųjų metų, kada ir buvo paimta paskola.

Gyvena kvartale, šalia kurio aptverta ir valstybinės žemės, NŽT tikrins teritoriją

A. Paleckiui ir O. Paleckienei priklausantis namas, kuriam ir buvo paimta garsioji paskola, yra kelių kotedžų kvartale Laurų gatvėje. Vis dėlto, tai nėra žymusis Laurų kvartalas, ši vieta yra gerokai toliau.

Kotedžų kvartalas yra uždaras, aptvertas didžiule tvora. Tačiau pagal Registrų centro duomenis, šis kotedžų kvartalas užima nemažą dalį valstybinės žemės. Būtent valstybinėje žemėje šalia kvartalo yra suformuota poilsio zona: pastatyta pavėsinė, šašlykinė, viskas užtverta aukšta tvora.

Užtverta ir užstatyta galimai valstybinė žemė

Panašu, kad užtverta valstybinė žemė skirta visų kvartalo gyventojų naudojimui. Negana to, pagal Registrų centro sklypų duomenis, šis kvartalas turi ir daugiau problemų, mat aukšta tvora, skiriantį jį nuo gatvės, bei elektriniai varteliai taip pat yra valstybinėje žemėje, o ne privačioje namų valdoje.

Apie šį galimą valstybinės žemės užgrobimą DELFI informaciją pateikė Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT). Kol kas laukiama tarnybos išvadų.

NŽT šioje teritorijoje atliks patikrinimą. Tai DELFI patvirtino NŽT Vilniaus miesto skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Gliaudelienė.

„Reaguojant į pateiktą informaciją numatyta gruodžio mėnesį atlikti šalia žemės sklypų valstybinės žemės patikrinimą vietoje ir apie tai šiandienos raštais yra informuoti šių žemės sklypų savininkai“, - komentavo D. Gliaudelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2413)