aA
Dažniau analizuojantys maisto produktų asortimentą prekybos tinkluose gali pastebėti, kad vis daugėja prekių, pažymėtų „Pagaminta Lietuvoje“ ženklu. Lietuvoje užauginta ir pagaminta produkcija tarp vartotojų greitai populiarėja, tačiau ar pačios lietuviškos produkciją tiekiančios bendrovės pastebi šį „Pagaminta Lietuvoje“ renesansą?
© DELFI

Lietuviška produkcija kyla iš pelenų

Prekybos centruose yra tikrai nemažai produkcijos, kuri pagaminta Lietuvoje. „Pagaminta Lietuvoje“ ženklą galima dėti ne tik ant maisto produktų, bet ir drabužių, buities prekių. Bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas Dainius Dundulis DELFI sako pastebintis aiškų ir neginčijamą „Pagaminta Lietuvoje“ renesansą.

„Šiuo metu „Pagaminta Lietuvoje“ išgyvena pakilimo laikus. Tikrai galima matyti, kaip vystosi vietinės produkcijos gamyba, įmonės dėliojasi, ką galima padaryti, ką naujo sukurti, kaip technologiškai sudėlioti, sukurti. Dar prieš 30 metų trūko elementaraus požiūrio į pirkėją, taip pat ir prekybos. Sugriovėme ir gamybą, bet, visa laimė, šiuo metu gamyba atsigauna“, – tikina D. Dundulis.

Dainius Dundulis
Dainius Dundulis
© DELFI / Andrius Ufartas

Be kita ko, vartotojai taip pat labai vertina vietinę produkciją, tačiau ar lietuviški gamintojai patys pastebi šį „Pagaminta Lietuvoje“ renesansą?

Vieno didžiausių šalyje lietuviškos produkcijos gamintojų AB „Rokiškio sūris“ vadovo Daliaus Trumpos nuomone, šiandien „Pagaminta Lietuvoje“ ženklas išties išgyvena vienus geriausių laikų.

„Dabar lietuviška produkcija, ypač maisto produktai, išgyvena tikrai gerus laikus. Lietuva, palyginus su didžiąja dalimi ES šalių, yra pakankamai žalias, ekologiškas kraštas ir tai yra galimybės turėti tikrai ekologišką pieną. Jis gali ir neturėti ekologinio sertifikato ženklo, tačiau vis tiek yra ekologiškesnis nei pienas, melžtas Vokietijoje ar Olandijoje, kuri, pavyzdžiui, yra mažesnė už Lietuvą, bet gyventojų turi tris kartus daugiau. Tokiose šalyse apie žalias pievas, kuriose karvės galėtų ganytis, nėra net ko svajoti. Mūsų kraštas ir jo reljefas yra mūsų privalumas ir tą privalumą pripažįstame ne tik mes, gamintojai, bet ir prekybos tinklai, kurie jau lenktyniauja, kuris yra lietuviškesnis“, – apie tendencijas kalba D. Trumpa.

Darius Trumpa
Darius Trumpa
© DELFI / Karolina Pansevič

Prisimena daug prastesnius laikus

Tačiau ne visais laikais lietuviška produkcija buvo vertinama. Pašnekovas prisimena laikotarpį, kai Lietuva buvo tik ką atgavusi nepriklausomybę. Tuomet gyventojai, pajutę laisvę ir supratę apie galimybes įsigyti taip trokštamų vakarietiškų prekių, vietos produkciją paliko užkulisiuose.

„Atgavus nepriklausomybę, apie 1992 – 1997 metus, jautėsi toks požiūris, kad viskas, kas pagaminta užsienyje, ypač vakaruose, yra geriau nei Lietuvoje. Tuo metu buvo labai populiaru vartoti užsienio prekes. Tik prekių iš užsienio brangumas galėjo stabdyti jų vartojimą. O mes, gamintojai, daug mokėmės iš gerų pavyzdžių“, – pasakoja AB „Rokiškio sūris“ vadovas ir tęsia, kad 2002 – 2003 metais bendrovei pavyko pasiekti tikslą ir gaminti ne ką prastesnės kokybės produkciją, kuri ėmė greitai populiarėti.

Pagaminta Lietuvoje kyla tarsi feniksas iš pelenų
© DELFI / Domantas Pipas

„Viskas priklausė nuo įmonių finansinių sugebėjimų įsigyti naujas technologijas. Tik išėjus iš Sovietų Sąjungos, mūsų visos įmonės, palyginus su Vakarų Europos įmonėmis, buvo mažiau pažengusios technologiškai, turinčios mažiau finansinių išteklių, todėl mes negalėjome nusipirkti tokios įrangos, kokia buvo užsienyje. Tai mes su savo senomis linijomis stengėmės padaryti geriausią rezultatą, užsidirbome pinigų, padarėme technologinę rekonstrukciją ir produkcijos kokybė tikrai tapo ne prastesnė nei vakarietiškos“, – prisimena D. Trumpa.

Ypač vertinama užsienio šalyse

Lietuvoje užaugintos žaliavos maisto produkcijai kokybė yra žinoma ir užsienio šalyse. Pavyzdžiui, kaip pasakoja AB „Rokiškio sūris“ vadovas D. Trumpa, lietuvišką pieną bendrovė eksportuoja į Italiją, Jungtines Amerikos Valstijas, Pietų Korėją. Tuomet šiose valstybėse mūsų produkcija naudojama vietos maisto produktų gamybai.

„Dažnai galutinis AB „Rokiškio sūrio“ vartotojas net nežino, kad valgo būtent mūsų produkciją. Tik tie, kurie iš mūsų perka, bet tokių yra nedaug“, – tikina verslininkas.

Pagaminta Lietuvoje kyla tarsi feniksas iš pelenų
© DELFI / Karolina Pansevič

Pašnekovas tęsia, kad gaminant „Rokiškio sūrio“ produkciją, stengiamasi ją padaryti gerą, kokybišką, ekologišką, saugią. Pirmiausia, pasak D. Trumpos, to reikalauja rinka, antra – pati bendrovė turi tikslą, kad jos produkcija būtų geriausia.

Kita vertus, anot D. Trumpos, Lietuvą dar galima vadinti labai jauną valstybę sūrių gamybos pramonėje: „Lietuvoje pirmieji fermentiniai sūriai pradėti gaminti 1960 metais, iki tol žmonės iš pieno darydavo varškę ir varškės sūrį, sviestą. Smetonos laikais Lietuva buvo viena iš daugiausiai sviesto eksportuojančių valstybių. Tai palyginus su italais, kurie sūrį gamina daugiau nei 2 tūkst. metų, lietuviai neturi tokių stiprių sūrio gamybos tradicijų.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(33 žmonės įvertino)
4.3333

Top naujienos

Ušackas prisimena darbą su Grybauskaite: vadybine prasme tai labai nemokšiška ir netinkama (10)

Maždaug pusmetį šalies vadovės poste praleidusi Dalia Grybauskaitė , 2010 metų sausį...

Po Vokietiją sukrėtusio nužudymo garsus žurnalistas cituoja Landsbergio perspėjimus (374)

Tragiška vyriškio, praėjusį savaitgalį mėginusio sudrausminti Augsburgo aikštėje...

Lietuviai pasidalijo išradingais būdais, kaip be vargo papildomai užsidirbti apvalią sumą (83)

Sėdint namie ant sofos ir galvojant, kaip užsidirbti papildomus šimtą eurų ar du, nieko neįvyks....

Į greitkelį 116 metų amžiaus automobiliu išvažiavęs vyras sukėlė tragišką avariją (11)

Netoli Londono avariją sukėlė itin retas senovinis automobilis , o jį vairavęs savininkas –...

Prognozes paneigęs Kavaliauskas prieš čempioną krito devintame raunde (39)

Ilgai laukta WBO pusvidutinio svorio kategorijos reitingo lyderio Egidijaus Kavaliausko ir dabartinio...

Gydytoja – apie šiuo metu ypač aktualias nosies, ausų ir gerklės problemas: kaip išvengti sunkių komplikacijų

Sloga, gerklės skausmas ir užgulusios ausys – dažni žiemos palydovai. Ką turime apie tai...

Sekmadienį Vilniuje per Kalėdinį bėgimą bus ribojamas eismas keisis viešojo transporto maršrutai (4)

Sekmadienį sostinėje vyks tradicinis „ Eurovaistinės Kalėdinis bėgimas “, kuriame Vilniaus...

Sėkmingai dėl kamuolių kovojęs Valančiūnas padėjo „Grizzlies“ klubui laimėti (1)

Jonas Valančiūnas nebuvo rezultatyvus, tačiau geriausiai kovodamas dėl atšokusių kamuolių...

Prasidės tikrieji žiemos nemalonumai: lietus maišysis su sniegu, stiprės vėjas (9)

Po gana intensyvių nakties kritulių, sekmadienio dieną, pradedat pietvakariniais rajonais,...

Lauko durų spalva pagal fengšui: kuri padės į namus prisivilioti ramybę ir harmoniją? (4)

Fengšui filosofijoje lauko namų durys laikomos či arba universalios energijos ištakomis....