Pasak vieno turtingiausių Lietuvos verslininkų, aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininko ir akcininko G. Žiemelio, įmonė iš mirties taško pajudino aviacijos sektorių Lietuvoje – dabar jame dirba beveik 6 tūkst. lietuvių. Visi jie – aukščiausios kvalifikacijos darbuotojai, visą patirtį įgiję ne universitete, o išsinešę iš pačios įmonės.

Lėktuvų remonto rinkoje pasaulyje sukasi apie 83 mlrd. dolerių, jūs turite 150 mln. Ką turi padaryti lietuvis, kad įeitų į šią rinką? Ar jam sunkiau nei amerikiečiui ar vokiečiui?

2005 m. Lietuvos aviacijoje dirbo 600 darbuotojų, šiandien vien tik mūsų bendrovėje ir tik Lietuvoje dirba 2 tūkst. 600 darbuotojų, o per visą grupę – beveik 6 tūkst. darbuotojų. Dar koks 1,5 tūkst. žmonių dirba Estijos ir kitose įmonėse – bet lietuviai pagal pasą ir tautybę. Tie žmonės perėjo mūsų mokyklą – jų neparuošė universitetai, tie žmonės iki tol turėjo kitokį išsilavinimą – aš pats baigės teisės ir ekonomikos mokslus. Iš mažos idėjos, kuriai dirbo 600 žmonių, mes sukūrėme sektorių, kuris paruošė beveik 5 tūkst. aukštos pridėtinės vertės žmonių – jų neatsivežėme iš užsienio šalių, jų neapmokė valstybė, jie tapo aviatoriais praėję mūsų įmonės mokyklą. Mes turime keturias vidines akademijas, kuriose ruošiame savo darbuotojus. Net 40 lietuvių yra generaliniai direktoriai mūsų įmonės padaliniuose skirtingose šalyse. Jie žino reikalavimus, yra mažesni kultūriniai skirtumai, be to, ir pasitikime jais labiau.

Ką lietuvis turėtų padaryti, kad įeitų į šią rinką? Viskas yra įmanoma. Reikia ambicingo ir agresyvaus, bet teoriškai pasiekiamo plano. Pabrėžiu, teoriškai – ir tada klausimas tik žingsnių. Tarkime, nori turėti NBA komandą, turi turėti 1 mlrd. dolerių. Vėliau tiesiog atlieki žingsnius tikslo link.

Jūsų verslo skaičiai tik auga, bet šiais metais bankrutavo skrydžių bendrovė „Small Planet“. Ką jums reiškia bankrotas? Tai jau pasaulio pabaiga ar ne?

2009 m. buvau techniniame bankrote – aktyvai kainavo mažiau nei sudarė mūsų banko paskolos. Kodėl tada nepaskelbė mūsų bankroto? Nes bankai patikėjo, kad atsistatysiu ir aktyvus, kurie liko, išvystysiu. Tai pasiėmiau portfelį ir išvažiavau iš Lietuvos. 70 kartų skridau vien tik į Maskvą, tada dvejus metus gyvenau Varšuvoje, tada pradėjau skraidyti į Aziją – žodžiu, kiekvieną savo klientą apvažiavau pats. Kokia to patirtis? Aš džiaugiuosi, kad buvau tame bankrote. Tas, kas negavęs „lupti“, kitaip vertina pavojus ir rizikas. Kai kartą gauni, pakeiti savo filosofiją.

Avia Solutions Group

Ką jūs pakeitėte?

Kai kuriuos genus išsioperuoji, rizikas kitaip vertini, darbą su žmonėmis keiti.

O ką jums reiškia žmogus? Ar įsivaizduojate savo vidutinį ar mažiausia uždirbantį darbuotoją?

Mes dabar sėdime viename biure, tūkstantis administracijos darbuotojų ir su visais sveikinies. Turi būti abipusis ryšys. Jei paklaustumėte įvairiausio lygio mūsų darbuotojų, jis pasakys, kad juo rūpinamasi. Mano visa vadovų komanda – šeima. Iš kitos pusės, kai žmonės labai skirtingi ir įvairiai vystėsi socialiniuose sluoksniuose- sunku, bet kai yra auksinis, geras branduolys, tai jis viską patempia.
Esminis sėkmingo verslo kriterijus – reikia žmonių. Visą kitą galime gauti.

Neslėpiate pasaulinio lygio verslo ambicijų, taikotės į milijardo apyvartą. Tačiau Lietuvoje jums sekasi sunkiau – valstybės saugumas parašė pažymą, kai kurios jūsų investicijos įšaldytos. Kaip vertinate tokią situaciją ir ką žadate daryti, kad ją keistumėte?

Tiesa, ne tik planuojame milijardą apyvartos, bet jau apjungėme įmones ir šių metų prognozuojama apyvarta bus 1,6 mlrd. Esame didžiausias nepriklausomas aviacinių paslaugų tiekėjas. Neturime tradicinės aviakompanijos, prie kurių įprastai yra prisišliejusios tokio tipo įmonės. Konkuruojame labai dinamiškoje ir konkurencingoje aplinkoje – siekiame gerai aptarnauti ir daryti viską, kas geriausia. Atsakant į klausimą, kaip reaguoju į pažymas – pirmiausia, verslo žmonės priima padidintos rizikos ir spaudimo faktorių. Ar aš jaučiu pyktį ar nuoskaudą? Šitą geną esu išsioperavęs – man nei pikta, nei jaučiu nuoskaudos. Net neabejoju, kad už 10 metų viskas bus kitaip, išnyks lokalus mąstymas, pasaulis globalėja, jis tapo be sienų. Juk mes remontuojame ir prezidentinius lėktuvus, jais skraido aukščiausi organizacijų vadovai.

Sakot, esat išsioperavęs susierzinimo jausmą. Bet pabandysiu šiek tiek jį sukelti – pažyma atsirado dėl to, kad jūs turėjote Žukovskio oro uosto akcijas ir staiga iš ten išėjote – gal buvo klaida eiti į Rusiją? Ar dirbate ten šiuo metu?

Rusijoje turime antžeminio aptarnavimo bendrovę, bet ji sukuria nedidelę apyvartą, ji tik vienas iš 20 oro uostų. Kadais dirbau taupomajame darbe ir man tekdavo rašyti pažymas apie skolininkus – reikėjo kažką parašyti, reikėdavo ką nors rasti. Kai prirašydavau pažymų, bendrovės negaudavo kreditų, būdavo informacijos kratinys. Šiais laikais pragmatiškas valstybių ir bankų požiūris yra toks, kad jis viską ištikrins labai tiksliai – net fiziškai tave į interviu pakvies. Žukovskio oro uosto atveju nepadarėme jokio įstatymo pažeidimo.

Jūsų nuomone, ar verslas yra didelė politika?

Aš, kaip žmogus, galiu turėti poziciją daugeliu klausimų, pvz., mokesčių, imigracijos klausimais, bet kaip verslininkas to daryti aš negaliu, nes didelio verslo pasisakymas apie kokį nors faktą, kuris liečia politiką, jį jau padaro politiku.

Yra tarptautiniai reikalavimai, kuriuose yra aiškiai surašyta, ką tu gali ir ko tu negali – t. y. sankcijų sąrašas, sankcionuotų asmenų sąrašas, antikorupciniai reikalavimai. Visus tuos reikalavimus mes esame savo įmonėje įsidiegę ir jais vadovaujamės.

O ar jūs kerštingas žmogus? Priėmėte į darbą buvusį užsienio reikalų ministrą, Europos Sąjungos ambasadorių Vygaudą Ušacką. O ar Valstybės saugumo departamento generalinį direktorių priimtumėte į darbą?

Žinot, turiu darbuotojų, su kuriais nesikalbu jau porą metų. Esu išsioperavęs ir kitą geną – „patinka“ ir „nepatinka“. Tik mano įmonėje nedirba nei vienas giminaitis.

Tai jie pyksta ant manęs? Galbūt, bet man svarbiausias yra kompetencijos klausimas. Aš vertinu tai pragmatiškai. Jei vadovas turi visokeriopos lyderystės savybę, aukštą intelektą – virš 130 – ir loginį mąstymą, tai tada jis yra priimtas į darbą.

O jei giminaitis turėtų visas šias savybes?

Tai tada dirbtų ir mokytųsi. Aš bandžiau ir vieną, ir antrą, ir trečią. Bet norisi kurti sveiką ekosistemą –jei su vieno vadovu elgiesi vienaip, o su kitu – kitaip, nes jis tapo giminaitis, tai sugriauni tą ekosistemą.

O iš kur tas verslumo genas?

Nuo kokių septynerių metų tėvas mane išveždavo į kaimą Varnių rajone. Tėtis dirbo prokuratūroje ir turėjo zaporožietį. Ir kai septynias valandas juo reikėdavo važiuot... Tada tėtis atsisukdavo į mane ir klausdavo – „užaugęs būsi prokuroras?“ O aš atsakydavau – „ne, tikrai nebūsiu...“. Kiemo vaikai pasišaipydavo iš mūsų mašinos, todėl uždirbęs pirmuosius pinigus iškart nusipirkau gerą automobilį. Iš vaikystės turiu tą užsispyrimą.

O kur jūsų namai? Ką jums reiškia Lietuva apskritai?

Geras klausimas. Lietuva mano tėvynė – aš lietuvis širdyje ir mintyse. Dirbdamas kitose šalyse kalbu apie tėvynę. Man ji reiškia daug. Aš galvoju, kad senatvę tikrai praleisiu Lietuvoje. Dabar mano namai yra išsimėtę per keturias gyvenamąsias vietas – Londone, Dubajuje, Maskvoje ir Kipre. O Vilniuje kaip tik neseniai viešbutį gerą atidarėme.

Ką jums reiškia prabanga ir turtas?

Šiandien nebereiškia nieko – esu matęs ir pačią aukščiausią prabangą.

O kiek jums pinigų yra daug?

Kai tu nebejauti pinigų, jų nebėra nei daug, nei mažai. Tai kaip NBA lyga – ar svarbu kiek LeBron James įmes taškų? Gal, bet turbūt nelabai. Bet koks septintas čempionų žiedas yra svarbus. Aš į verslą žiūriu kaip į kūrybą – man patinka kurti įmonių struktūrą, jas plėsti, dirbti su žmonėmis ir juos motyvuoti. Jei versle galvoji tik apie pinigus, tai dažniausiai pradėsi žiūrėti pragmatiškai ir pradėsi bijoti rizikuoti, nusipirksi kokį daiktą ar nekilnojamo turto ir viskas. Man verslas – kūryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)