Mokymai sustiprino ir žinias, ir bendruomenę

Anot LASS respublikinio centro pirmininko pavaduotojo Vilmanto Balčikonio, šių mokymų vienas svarbiausių tikslų – plėsti visoje Lietuvoje su regėjimo negalia dirbančių darbuotojų žinias, kad šie galėtų padėti žengti pirmuosius žingsnius naujiems sąjungos nariams.

„Kai žmogus apanka, visų kasdienių dalykų jam reikia mokytis iš naujo – kaip išsivirti puodelį kavos, išsiskalbti, susitvarkyti namus, kaip nueiti į parduotuvę. Kad žinotum, kaip to išmokyti neregį, reikia specifinių žinių. Šie mokymai labai padėjo atnaujinti mūsų filialų visoje Lietuvoje darbuotojų kompetencijas, sustiprinti jau turimas žinias“, – tikina pašnekovas.

Mokymų ciklą, skirtą neregių sveikatos priežiūros ir pagalbos paslaugų namuose teikimo įgūdžių formavimui, sudarė 14 seminarų, kuriuos vedė skirtingų sričių specialistai 2019-2022 m. laikotarpiu. Tiesa, mokymai šiek tiek užtruko, kadangi pandemija pakoregavo planus. Skaičiuojama, kad projekte sudalyvavo daugiau nei 240 žmonių – organizacijos nariai, socialiniai darbuotojai.

„Mokymai truko kelerius metus, turėjome labai daug skirtingų temų – nuo to, kaip išmokyti neregį naudotis išmaniuoju telefonu ir visomis specialiomis jo funkcijomis iki to, kaip bendrauti su vyresnio amžiaus klientais. Temų spektras buvo itin platus, kadangi norėjosi paliesti kiekvieną kasdienybės momentą – ir apie tai, kaip naudotis kompiuteriu, ir kaip tvarkytis buityje ar kaip padėti susitaikyti su regos negalia“, – pasakoja V. Balčikonis.

Jo teigimu, mokymų dėka ne tik pakilo darbuotojų kompetencijos, bet ir sustiprėjo bendruomenė.

„Per visus gyvus susitikimus labai sustiprėjo mūsų bendruomenė, kadangi turime daug filialų visoje Lietuvoje ir iki tol ne visi vieni kitus buvo sutikę. Be to, dalyviai turėjo galimybę susiburti į darbo grupes ir pasidalinti darbo su neregiais patirtimi, išsakyti sunkumus, pasitarti“, – tikina sąjungos atstovas.

Anot jo, dalyviams vertingiausios pasirodė tos mokymų dalys, kurios mokė specifinių įgūdžių, reikalingų neregio gyvenimo kokybei gerinti.

„Aktualiausios temos – specifinės, kur niekur kitur negali jų išmokti. Jos mūsų dalyviams padarė didžiausia įspūdį ir poveikį. Pavyzdžiui, dalyviai buvo mokomi apie neregių orientaciją aplinkoje ir mobilumą – kaip padėti žmogui apakus judėti savo namuose, išeiti į artimiausią parduotuvę, keliauti autobusu, kokie būdai yra valdyti lazdelę ir su ja vaikščioti“, – dalijasi pašnekovas.

Ateityje – reabilitacija ir kino teatro patirtis kiekvienam neregiui

Įgūdžių mokymai – ne vienintelis ES fondų investicijomis finansuojamas projektas. Naujajame ES fondų investicijų etape numatyta ir nauja priemonė neregių gyvenimo kokybės gerinimui, tik šį kartą – kultūros plotmėj.

„Planuojame įsigyti garsinio vaizdavimo programą, kuri leistų neregiams patogiai lankytis kino teatruose, naudojantis specialia telefono programėle. Šiandien tam turime kiekvieną kartą nuomotis brangią konferencinio vertimo įrangą“ , – pasakoja sąjungos atstovas.

V. Balčikonio teigimu, nors tokie projektai labai padeda žengti pirmuosius gyvenimo su negalia žingsnius, Lietuvoje vis dar trūksta sistemingos reabilitacijos. Vis dėlto, jau ir čia turima planų – buriama darbo grupė, su kuria jau šių metų vasarą siekiama turėti būsimos reabilitacinės sistemos griaučius.

„Kai žmogus apanka, jis papuola į krizę ir jam reikalinga profesionalo pagalba, o ją teikia skirtingi specialistai – orientacijos ir mobilumo, komunikacijos įgūdžių, socialiniai darbuotojai, psichologai. Todėl siekiame, kad atsirastų reabilitacinio lygio programa ir džiaugiamės, kad jau pavyko įvairių institucijų atstovus“, – tikina pašnekovas.

Šiuo metu yra įsibėgėjęs naujasis ES investicijų etapas Lietuvoje, kuris truks iki 2027 m., o per jį ekonominės ir socialinės gerovės auginimui bus skirta beveik 8 mlrd. eurų. Visos investicijų programos suplanuotos taip, kad būtų mažinami šalies regioniniai skirtumai, skiriant didžiausią dėmesį inovatyvesnei, žalesnei ir pažangesnei Lietuvai kurti. Norinčius savo akimis įsitikinti, kaip ES lėšomis keičiasi miestai, kviečiame dalyvauti „Atrask pokyčius” ir žaisti ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.