Su socialinę skirtį mažinančiomis ir gyvenimą gerinančiomis iniciatyvomis susipažinti kviečiančiame žaidime, žaidėjai gali pasidairyti po ES investicijų paskatintus pokyčius savo gimtajame mieste ir visoje Lietuvoje. Įdomias ir specialiai pritaikytas užduotis čia suras ir suaugusieji, ir mažiausieji žaidėjai. Žaidimas susideda iš trijų etapų. Pirmajame etape visi norintieji gali dalyvauti jau šiandien iki pat vasario 10 d., o antrasis ir trečiasis etapai bus surengti kitų metų pavasarį bei vasarą. Be to, laimėtojų lauks ne tik geri įspūdžiai, bet ir puikūs prizai – šaunios „Airpods“ ausinės.

Žaidime pristatoma, kaip Lietuvoje buvo panaudotos 2014–2020 m. ES struktūrinių ir investicijų fondų lėšos. Iš Lietuvai šiuo laikotarpiu skirtų 7,034 mlrd. eurų, net 13 proc. buvo numatyti mažini socialinę, ekonominę ir teritorinę atskirtį, gerinti švietimo ir sveikatos priežiūros kokybę, didinti gyventojų užimtumą. Aktyviai buvo investuojama ir į programas bei projektus, kurie skatina žmonių su negalia įdarbinimą ir integraciją į visuomenę.

„Vienas svarbiausių tikslų darbo rinkoje – atsisakyti iš anksto žmonėms su negalia klijuojamų etikečių ir padėti jiems gyventi pilnavertį savarankišką gyvenimą. Sėkmingi įdarbinimo pavyzdžiai rodo, kad žmogus su negalia, pritaikius jam darbo vietą, yra labai motyvuotas ir lojalus darbuotojas. Džiugu, kad ES investicijos žmonėms su negalia padeda įgyti naudingų įgūdžių, sudaro sąlygas aktyviau dalyvauti darbo rinkoje, o darbdaviams – juos įdarbinti“, – teigia Neįgaliųjų reikalų departamento direktorė Eglė Čaplikienė.

Įvairiuose Lietuvos regionuose 2014–2020 m. ES investicijomis buvo finansuoti žmonėms su negalia skirti amatų užsiėmimai ir mokymai, įrengtos ar atnaujintos socialinės dirbtuvės. Taip pat sudarytos sąlygos atlikti praktiką, o vėliau ir įsidarbinti įvairiose verslo įmonėse. Pagelbėta buvo ir norėjusiems pradėti dirbti savarankiškai.

Sodininkystė, daržininkystė, aplinkos tvarkymas, muilo gamyba, siuvimas, lyginimas, mezgimas, vaistažolių džiovinimas – tai tik kelios veiklos, kuriomis visoje Lietuvoje užsiima suaugę darbingo amžiaus žmonės su negalia. ES investicijomis finansuotose socialinėse dirbtuvėse šie žmonės kasdien lavina darbinius įgūdžius ir artėja link svajonės įsidarbinti. Iš viso geresnėms žmonių su negalia gyvenimo sąlygoms ir dirbtuvėms kurti suteikta 29 mln. eurų ES parama.

Tuo tarpu pagal ES investicijų sulaukusį Neįgaliųjų reikalų departamento inicijuotą projektą „Nuo globos link galimybių – bendruomeninių paslaugų plėtra“, beveik 300 žmonių su negalia sulaukė darbinantis reikalingos pagalbos, o apie 70 – susirado jų gebėjimus geriausiai atitinkančius darbus.

Daugiau informacijos apie žaidimą rasti ir jį išbandyti galite ČIA. Išsamiau susipažinti su ES investicijomis ir jų teikiama nauda galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Projektas „Atrask pokyčius“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją