„Tyrimo tikslai buvo keli: numatyti tam tikras tendencijas, keliavimo įpročių pokyčius, įvardyti tai, kas skatina keliauti, ir pasižiūrėti, kuo skiriasi žmonių, priklausančių įvairioms amžiaus kategorijoms, keliavimo įpročiai, – sako bendrovės „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Simonas Černiauskas. – Europiečiai tikrai labai nori keliauti. Mes visi prisimename pandemijos pradžią, kai viskas buvo sustoję, kelionių industrija – taip pat. Labai smagu, kad tas dalykas keičiasi. Tyrimų duomenys rodo, kad keliauti skatina noras pailsėti, paleisti aplinką ir, be abejo, labai svarbus dalykas – įspūdžiai.“
Pašnekovas atskleidžia, kad apklausoje nurodomas dar vienas svarbus dalykas, – darbas.
kelionė, keliautojas
Pandemijos metu dalis žmonių turi galimybę dirbti nebūtinai tik iš namų, bet ir iš bet kurios kitos šalies. Per pandemiją išpopuliarėjo vadinamosios darbostogos, hibridinis darbas tapo šios dienos realybe. Kaip pavyzdį S. Černiauskas pateikia keliones į Tenerifę, kur darbostogų vyko labai daug lietuvių.

Pokyčiai, tyrimo duomenimis, daugeliui leidžia keliauti ilgiau, derinti darbą – dieną atlikti užduotis, o vakare užkopti į kalną ar savaitgalį skirti išvykai po lankomą šalį. Platesnės galimybės, tyrimo duomenimis, itin patrauklios jauniems žmonėms, tad jie mielai naudojasi nuotolinio darbo privalumais. Kelionių planavimas dėl pasaulinės Covid-19 pandemijos taip pat pakito.

„51 procentas žmonių, kalbant apie keliones, patyrė tam tikrų pokyčių, o 57 procentai turėjo jas iš viso nutraukti ir vėl atnaujinti. Anksčiau buvo labiau įprasta iš anksto susiplanuoti, gauti geriausią kainą, iš anksto užsakyti, o šiuo metu žmonės sprendimus priima artėjant kelionei ir nori kur kas daugiau lankstumo. Užsakydami kelionę žmonės dabar atkreipia dėmesį į galimybes prireikus ką nors pakeisti arba net jos atsisakyti. Tačiau yra vienas įdomus dalykas – beveik ketvirtadalis respondentų atsakė, kad jie kartais rezervuoja net kelis variantus vienu metu su galimybe atšaukti.“

Darbo ir aplinkos tyrimai, kuriuos atliko bendrovė „Microsoft“, taip pat rodo ryškius pokyčius.

„Pats verslas jau sunkiai įsivaizduoja, kad šimtu procentų bus grįžtama į biurus, turbūt vyraus hibridinis darbo modelis, taigi atsiveria visos galimybės vykti į keliones. Svarbu, kad ir technologijos labai stipriai vystosi, įsigali trimatis vaizdas, tad mes netrukus galėsime dar kokybiškiau bendrauti būdami bet kurioje pasaulio vietoje“, – sako S. Černiauskas.

Pašnekovas jau neabejoja, kad kelionių tik daugės. Tam pritaria ir kelionių organizatoriaus „Novaturas“ vadovė Audronė Keinytė.

Simonas Černiauskas
„Pasaulis jau prisitaikęs ir žmonių judėjimas jau yra tapęs priimtina norma, ypač tiems, kurie pasiskiepiję, nes pasiskiepijus keliauti galima praktiškai be jokių papildomų procedūrų. Pasaulis vėl pradėjo judėti. Galime palyginti su tuo, kas vyko pandemijos pradžioje, – tikrai buvo užsakoma beveik paskutinę minutę, žmonės bijojo, kad vėl keisis reikalavimai ar kas nors atsitiks, dėl ko ta kelionė gali neįvykti, o šiandien kelionės vėl planuojamos – kokį viešbutį, kokią kryptį pasirinkti. Ir tą daryti reikia jau iš anksčiau, nes pasiūla pasikeitusi, paklausa didžiulė, ir žmonės vėl pradėjo labai noriai keliauti“, – dalijasi A. Keinytė.

Anot „Novaturo“ vadovės, išankstinių kelionių pirkimas dar nėra pasiekęs ankstesnio lygio, tačiau žmonės vėl aktyviai imasi planuoti keliones, o keliautojų kiekis jau kone toks pat, kaip anksčiau.

„Jeigu žiūrėtume į tai, kokia krypčių pasiūla, kokios yra apimtys, tai drąsiai galiu teigti, kad jau esame grįžę į priešpandeminį lygį arba labai sparčiai link jo artėjame ir turime praktiškai visas ir net dar daugiau krypčių, nei turėjome. Lygiai taip pat ir skrydžių kiekis, ir keliaujančių žmonių skaičius jau priartėjęs prie buvusio skaičiaus prieš pandemiją“, – sako pašnekovė.
Audronė Keinytė

Norinčius keliauti, tačiau dar abejojančius, ar verta kelionei ruoštis iš anksto, bendrovės „Novaturas“ vadovė patikina, kad visi turizmo rinkos žaidėjai prisitaikė prie naujų sąlygų ir tapo gerokai lankstesni.

„Suteikiamos visos galimybės, kad žmogus jaustųsi saugiai, kad pasikeitus situacijai galėtų pakeisti savo kelionę. Be to, ir patys kelionių organizatoriai yra sukūrę įvairiausių produktų, tokių kaip draudimas COVID-19 ar saviizoliacijos atveju, kad žmogus jaustųsi saugiai. Pasaulis jau yra prisitaikęs prie pandemijos, ir tie ribojimai ar reikalavimai nebesikeičia“, – patikina A. Keinytė.

Keliones organizuojančios agentūros vadovė neslepia, kad Europa jau visiškai prisitaikiusi prie galimų pakeitimų, mat pavieniais atvejais kai kurios šalys dar priima pakeitimus, laikinai riboja užsieniečių atvykimą, tad iš anksto planuojant keliones visgi daugiau naudos pačiam keliautojui.

„Jei užsako kelionę iš anksto, gauna plačiausią krypčių, viešbučių, datų, norimų kambarių tipų ir visų kitų paslaugų pasirinkimą, ko paskutinę minutę tiesiog gali nebūti. Jei žmogus žino, ko nori, tikrai nerekomenduotumėme laukti paskutinės minutės, nes situacija dabar kitokia – prasidėjus pandemijai populiariausios buvo paskutinės minutės kelionės, o šiuo metu, rudenį, tai jau pasikeitę – kelionės užsakomos iš anksto. Egiptas, ta pati Tenerifė visiškai grįžo į priešpandeminius laikus. Jei žmogus užsako iš anksto, sumoka nedidelę įmoką, mūsų atveju – tik 50 eurų (šiandieninės infliacijos kontekste tai yra nedidelė įmoka), o gauna visas kitas vertes ir kainos atžvilgiu, be to, galima keisti kelionę. Visa tai taikoma tiems, kurie užsisako keliones iš anksto“, – sako A. Keinytė.

Planuoti ateinančių metų vasarą galima jau nuo šių metų pavasario. Pašnekovė sako, kad jie pirmieji pradėjo vykdyti vasaros keliones į Turkiją, Bulgariją, Graikijos salas, o lapkritį pasiūla padidėjo iki 20-ies krypčių. Keliaujančių apklausos parodė, kad žmonės nori pažinti, atrasti naujų vietų, tad naujovės sparčiai populiarėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)