Nuo sunkios vaikystės iki įmonės vadovo Niujorke

„Norint Niujorke daug pasiekti, turi labai dirbti ir stengtis, nes konkurencija milžiniška. Bet su noru ir darbu viskas įmanoma. Aš pats gimiau ir užaugau Alytuje, nepasiturinčioje šeimoje, – gyvendavome nuo algos iki algos, mama 17 metų sirgo vėžiu. Buvo sunku, bet šiandien aš – laimingas žmogus ir už tai, kad esu didelę perspektyvą turinčios įmonės, dirbančios būstų rinkoje, vadovas Niujorke, turėčiau dėkoti ne tik visiems padėjusiems to pasiekti, bet ir pats sau, nes visuomet turėjau tikslą, tam tikrais momentais nepalūžau (o tokių momentų pasitaikydavo). Paskutinės studijos buvo ne tik be proto brangios, bet ir labai nelengvos, mokslai išties stipriai išsekino. Kol pasiekiau šiandienos rezultatą, dirbau tikrai labai daug. Šiandien mūsų įmonė siekia sukurti ateities Amerikos namą, kuris būtų prieinamas, šiuolaikinis ir puikiai veikiantis. Šiuo metu JAV yra didelė būsto problema, tad galimybės milžiniškos“, – neabejoja Karolis.

Pasak vyro, be palaikymo ir to, kuo tapo šiandien, nieko nebūtų buvę – jo lietuvė žmona visada buvo šalia. Moteris kuria savo verslą, aprašo keliones. Prieš tai dirbo banke Talentų pritraukimo ir darbdavio įvaizdžio komandos vadove. Karolis džiaugiasi, kad žmona suprato, kodėl jis nori mokytis, siekti karjeros.

„Prieš gaunant darbą Niujorke, Honkonge gyvenome vienus metus. Šiuo metu jis labai uždaras dėl vykdomos pandemijos politikos. O Niujorką visi žinome iš filmų ir popkultūros kaip nemiegantį miestą su begale pramogų. Į Honkongą patekti 2021 m. buvo labai sunku – leista tik turint rezidento vizą, tad turistų mieste nebuvo. O Niujorko mieste, atrodo, kad COVID-19 ligos kaip nebūta – žmonės gyvena įprastą gyvenimą. Mes patys tiek gyvendami Honkonge, tiek Niujorke stengiamės susipažinti su čia gyvenančiais lietuviais, prisijungėme prie Lietuvių profesionalų Azijoje klubo – reguliariai susitikdavome, klausydavomės įvairių profesionalų patirčių“, – pasakoja Karolis.

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

Atvykusiems į Niujorką pataria apsigyventi Manhatane

Paklausus, ką patartų norintiems apsigyvenanti Niujorke, Karolis pataria visada būti atsargiems ir kreipti dėmesį, kas vyksta aplinkui. „Mes gyvename Manhatane, tad rekomenduoju ir kitiems – verta pagyventi turbūt žinomiausiame pasaulio rajone. Kiti Niujorko rajonai irgi saviti ir labai įdomūs – reguliariai su žmona ir draugais aplankome kitas tiek šio miesto, tiek apskritai Amerikos vietas“, – sako Karolis.

Karolis Navickas su žmona Barbora, nuotr. iš asmeninio archyvo

Niujorke gyvenantis lietuvis rekomenduoja vengti turistinių vietų: „Į tokias vietas kaip „Time Square“ ar „Empire State Building“ verta nuvykti vieną kartą, bet tik tiek. Ten labai daug benamių, žmonių, prašančių išmaldos, viskas purvina ir nesaugu. Tad geriau aplankyti vietas, kurias rekomenduoja čia gyvenantys, – vietinę beigelių parduotuvę (local bagel shop), amerikietišką užkandinę (american diner), nueiti į Brodvėjų (Broadway), Metropoliteno (The Met) ar Gamtos istorijos (Natural history) muziejus. Mes su žmona kiekvieną šeštadienio rytą einame į naują pusryčių kavinę, o vakarais – pasivaikščioti, piknikaujame Centriniame parke (Central Park), iki kurio mums – 10 min. kelio, keliaujame po naujus Bruklino (Brooklyn) ar Kvinso (Queens) rajonus ir išmėginame naujas vietas – maisto, kultūros.“

Niujorkas

Karolis pastebi, kad Niujorke saugumo klausimas labai svarbus ir aktualus – politikai stengiasi skirti vis didesnį dėmesį šiai temai.

Vakarėliai Honkonge ir Niujorke kainuoja nemažai

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

„Jeigu kalbėtume apie vakarėlius Honkonge, tai Azijoje žmonės uždirba didelius pinigus ir mėgsta prabangą, tad ir vakarėliai vyksta ant dangoraižių stogų, privačiose vilose ir išskirtinėse vietose. Gėrimai ir maistas taip pat būna aukščiausios klasės. Iš kitos pusės, žmonės savaitgaliais dažnai eina į barus, dainuoti karaokės ar į kitas pasilinksminimo vietas. Mes, kaip studentai, stengėmės švęsti nacionalines šventes ir kartu pasilinksminti nuo studijų. Grįždavome 2 ar 3 valandą nakties ir 9 ryto eidavome į paskaitas“, – šypsosi Karolis.

Niujorke situacija, pasak Karolio, buvo panaši, tačiau kainos žymiai didesnės. Jeigu nori patekti į gana normalų klubą, Niujorke reikės sumokėti kelis šimtus dolerių, ir vien tam, kad patektum. Dar prisideda gėrimai ir panašiai. Čia gali rasti visko, ko širdis geidžia, – nuo aukščiausios klasės klubų iki vietinių, tamsių barų.

Karolis Navickas su žmona Barbora, nuotr. iš asmeninio archyvo

Už būsto nuomą – tūkstančiai, pagundų išleisti pinigus – begalės

„Honkonge gyvenome Honkongo saloje (Hong Kong Island) – tai viena iš labiausiai apgyvendintų vietų pasaulyje, turinti antrą brangiausią gatvę pasaulyje – Causeway Bay. Teko gyventi Hollywood Road, kur labai daug mažų antikvarinių parduotuvių ir įdomių kavinių. Nuomos kaina siekia kelis kartus daugiau nei Lietuvoje per mėnesį už 30 kvadratinių metrų butą. Honkonge nėra šildymo, tad žiemos sezonu, kai temperatūra – apie 12 laipsnių, būna labai nejauku ir šalta“, – pastebi Karolis.

Honkongas

Niujorke Karolis sako gyvenantis prie Kolumbijos universiteto – nuomojasi 1 kambarį dviejų kambarių bute: „Mėnesio kaina čia taip pat siekia kelis tūkstančius JAV dolerių. Beje, Honkongas ir Niujorkas – brangiausi miestai pasaulyje, tad gyventi ir studijuoti juose tikrai sunku.“

Kalbant apie kasdienes kainas, pasak Karolio, išgyventi tikrai įmanoma, svarbu, kaip būsi pasiruošęs: „Turi turėti aiškų planą ir biudžetą, o pagundų jį išleisti visada bus. Kainos skiriasi nuo Lietuvos, tačiau ne viskas yra brangiau, – pvz., pieno produktai brangesni Honkonge nei Lietuvoje, bet dėl to, kad Honkongas beveik visą produkciją importuoja iš Kinijos arba Australijos. O vaisiai ir daržovės žymiai pigesni ir šviežesni, tad buvo galima sveikai ir įvairiai subalansuoti mitybą. Tiesa, dažnai tekdavo nukrypti į šoną – mėsa kinų virtuvėje labai populiari, tad valgyti kiaulienos, vištienos ir antienos buvo tarsi vienas iš dienos ritualų.“

Kursiokai – trisdešimtmečiai su sėkminga tarptautine patirtimi

MBA studijos. Jas Honkongo universitete (The University of Hong Kong) ir Kolumbijos verslo mokykloje (Columbia Business School) pasirinkau, kad įgyčiau patirties ir žinių vienuose svarbiausių Azijos ir JAV finansinių centrų dėl itin didelės įtakos pasaulio ekonomikai, sprendimų priėmimo svarbos, inovacijų kūrimo. Taip pat norėjau suprasti skirtingas Azijos ir JAV kultūras, kurios leistų patirti ir įgyti žinių, padėsiančių kurti bei įgyvendinti pokyčius, kurti inovacijas privačiame bei viešajame sektoriuose“, – paklausus, kas buvo dar vienas tramplinas į karjerą, atsako Karolis.

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

Pasak čia studijavusio lietuvio, MBA studijos – tai pasaulyje labiausiai pripažintos ir vertinamos verslo magistro studijos. Jo pasirinkti universitetai patenka į pasaulio universitetų TOP 21. MBA studijos Kolumbijos verslo mokykloje (Columbia Business School) yra antros pasaulyje pagal „Financial Times“ reitingą, o HKU MBA programa – geriausia Azijoje pagal „The Economist“ reitingą. Studijos trunka 14 mėnesių, vyko Honkonge ir Niujorke. Po Honkongo universiteto studentai gali pasirinkti studijuoti Londono verslo mokykloje (London Business School), Kolumbijos verslo mokykloje (Columbia Business School) arba Fudano universitete Kinijoje (Fudan University).

„Įdomu tai, kad MBA studentai privalo turėti bent kelerių metų darbo patirtį ir sėkmingą tarptautinę patirtį, tad mano klasiokų amžiaus vidurkis buvo 30 metų. Visi su skirtingais poreikiais, lūkesčiais ir šeimyninėmis aplinkybėmis. Stengdavomės daug laiko leisti kartu, bet beveik visą laiką užimdavo paskaitos, vizitai į įmones ar susitikimai su verslo atstovais. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi, kad esu pirmasis ir vienintelis lietuvis, kuris studijavo pagal šią programą pasirinktuose universitetuose. Tikiuosi, ilgai nebūsiu toks vienas“, – šypsosi Karolis.

Infrastruktūra ir siūlomomis galimybėmis gerokai lenkia Lietuvos universitetus

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

Universitetų infrastruktūra JAV ir Honkonge, pasak Karolio, visai kitokio lygio nei Lietuvoje: visose auditorijoje – mikrofonai, kad būtų patogu mokytis nuotoliniu būdu, odinės kėdės kiekvienam studentui paskaitose, kiekvienas studentas Kolumbijos verslo mokykloje (Columbia Business School) gauna po planšetę, kad galėtų efektyviau mokytis ir nenaudotų popieriaus, taip pat kiekvienas MBA studentas gauna asmeninę studento kortelę, kurią naudoja paskaitose, kad dėstytojas žinotų, kas kur sėdi. Yra begalė privačių susitikimo kambarių, kuriuose galima laisvai dirbti.

„Kai kuriose Kolumbijos verslo mokyklos (Columbia Business School) paskaitose buvo teikiamas maitinimas – visi studentai gaudavo pusryčius, pietus ir vakarienę (maistą pristatydavo į universitetą). Kiekvieną antradienį vykdavo bendravimo renginiai su maistu ir gėrimais. Honkonge buvo organizuojamos specialios ekskursijos po Honkongą ir įmones „Bloomberg“, „De Beers“, JLL, „Microsoft“, „Cartier“ ir kt., kur supažindindavo su jų veikla. Niujorke turėjome vizituojančius tokius žmones, kaip buvusį Amerikos futbolo federacijos vadovą, „Morgan Stanley“ banko Europoje vadovą, Nobelio premijos laureatus. Tai visai kita patirtis, Lietuvoje to būtų sunku tikėtis“, – pastebi Karolis.

Kultūrų skirtumai universitetuose, pasak juose studijavusio lietuvio, taip pat labai dideli – Lietuvoje dažnu atveju studentai palieka savo gimtuosius miestus ir išvyksta studijuoti į Vilnių ar Kauną ir tik nedaugelis atvyksta iš užsienio. O Honkonge ir Niujorke jų yra iš viso pasaulio, tad jam teko mokytis su studentais iš visų pasaulio žemynų, išskyrus Antarktidos. Kitas svarbus aspektas, kad MBA studentai atvyksta su savo antrosiomis pusėmis arba jau turi ir vaikų, tad jų gyvenimo ritmas visai kitoks nei studentų Lietuvoje.

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

Studijos kainuoja labai daug

„Studijos kainuoja beprotiškus pinigus, keliauju tarp Honkongo, Bankoko, Niujorko ir kitų miestų, ir tai pasiekti nebuvo lengva. Visa tai pasiekti padeda sunkus darbas, nusiteikimas bei artimųjų palaikymas. Augau šeimoje, kuri labai sunkiai gyveno, kai buvau mažas. Šiandien manau, kad kiekvienas su idėja ir noru gali pasiekti neįmanomų dalykų“, – dalinasi Karolis.

Lietuvis pataria kuo geriau susiplanuoti biudžetą ir pinigų jau turėti prieš studijas, kitaip teks apie tai daug galvoti studijuojant. Taip pat kuo daugiau bendrauti ir susitikti su naujais žmonėmis, išgerti kartu kavos, papietauti ar pakviesti į barą. Palaikyti stiprią fizinę ir psichologinę savo savijautą – sportuoti, tinkamai maitintis ir gerai išsimiegoti. O svarbiausia – skirti daug laiko savo šeimai, nes tai pats brangiausias turtas.

Karolis Navickas su žmona Barbora, nuotr. iš asmeninio archyvo

Mokslai labai išsekino, džiaugdavosi bent minutę praleidęs su žmona

„Mano savaitė atrodydavo taip: nuo pirmadienio iki penktadienio keldavausi 6 ryto ir skaitydavau verslo atvejų analizes, tuomet išeidavau į universitetą. Paskaitos prasideda 9 valandą ir tęsiasi kiekvieną dieną iki 5 valandos vakaro. Turėdavau tik 1.30 val. pietų pertrauką. Vakare grįždavau namo arba tiesiai keliavau į biblioteką mokytis kitai dienai – porą valandų skaitydavau ir darydavau projektines užduotis. Stengėmės su žmona kartu pavakarieniauti ir vėl grįždavau prie darbų. Ir taip – iki 24 valandos. Savaitgaliais vieną dieną skirdavau mokslams, o kitą turėdavau laisvą. Laisvas laikas, kurio beveik nebuvo, buvo skirtas darbui, susitikimams su verslo vadovais, kultūroms pažinti, ir bendrauti su draugais“, – apie buvusią kasdienybę pasakoja Karolis.

Karolis Navickas, nuotr. iš asmeninio archyvo

Pačios paskaitos, pasak Karolio, tai 3 valandų vieno dalyko užsiėmimai, – turi būti perskaitęs 20–30 lapų verslo atvejų analizes ir jas išanalizavęs. Per paskaitas dėstytojas yra tik moderatorius – moderuoja studentų diskusijas apie vieną ar kitą verslo temą: MBA studijos skirtos dabarties ir ateities vadovams, kurie valdytų korporacijas ar net valstybes. Jeigu ateisi nepasiruošęs, jokios naudos nei tau, nei tavo kolegoms nebus, tad visada turi būti pasirengęs paskaitoms.

Verslo atvejų analizės būdavo įvairios – ar investuoti į vieną ar kitą šalį, kaip valdyti COVID-19 pandemiją, kodėl reikia daugiau dėmesio skirti klimato kaitai, ką „Nike“ daro kitaip nei „Adidas“, kad uždirbtų daugiau pelno, ir pan.

Lietuvis sako, kad mokslai išties labai išsekino ir buvo sunku palaikyti produktyvų ritmą – pasitaikydavo itin sunkių momentų, kai niekur nenorėdavo eiti, keltis iš lovos ir pan., bet tiesiog turėdavo, nes sumokėti dideli pinigai, paskaitos privalomos (kai kurių negalėjai praleisti nė vienos, nes kursas bus neįskaitytas), be to, norėjo gauti kuo daugiau žinių bei patirties.

Retu laisvu laiku pora stengėsi kiek įmanoma daugiau laiko būti kartu – daugiau keliauti po Honkongą ir Niujorką, po skirtingus rajonus, kad pažintų vietinę kultūrą, ragaujant viso pasaulio čia esančių virtuvių maisto, kad patirtų naujų įspūdžių. Atostogas per mokslus turėjo tik dvejas – Kalėdų dvi savaites bei keletą savaičių tarp studijų Honkonge ir Niujorke. Atostogas Karolis praleido Tailande, džiaugiasi, kad ten teko labai daug pamatyti ir patirti.

Po studijų iškart gavo kelis darbo pasiūlymus

„Honkonge ir Niujorke tuo pačiu metu dirbti bei studijuoti neįmanoma, nes tiesiog nėra laiko. Tačiau labai džiaugiuosi, kad studijuodamas Honkonge galėjau dirbti „Deloitte“ konsultacijų bendrovėje klimato kaitos ir tvarumo departamente. Tai yra viena didžiausių pasaulyje konsultacijų įmonių, tad darbas buvo labai įdomi ir neįkainojama patirtis. Tiesa, teko dirbti ir naktimis, kad viską suspėčiau, tačiau vertinu tai kaip galimybę, kuri padėjo labiau susipažinti su Azijos darbo kultūra ir žmonėmis“, – sako Karolis.

Vyras buvo be galo laimingas, kad iškart po savo studijų gavo pasiūlymų dirbti Lietuvoje, Honkonge ir Niujorke. Iš visų variantų pasirinko Niujorką ir nuoširdžiai džiaugiasi savo sprendimu.