Kelionių organizatorius „Novaturas“ pranešime spaudai kviečia pažadinti savo „atostogeną“ ir geriau pažinti savo būsimų vasaros atostogų kryptis.

Iš naujo atraskite Graikiją

Nuo gegužės mėnesio vasaros sezoną skelbiančioje Graikijoje galima rasti visko: laukiniais kraštovaizdžiais žavinčias salas, išlikusias istorinio paveldo vietas, puoselėjamas tradicijas, puikų maistą ir svetingus vietinius gyventojus. Sakoma, kad Graikija yra įvairiausių patirčių ir panoramų kaleidoskopas. Graikijos salos pasižymi įspūdinga architektūra, žydra Viduržemio jūra ir auksinio ar rožinio smėlio paplūdimiais, neatsiejamais nuo gero poilsio per atostogas. Lankantis salose galima ne tik ilsėtis, pažinti vietinę kultūrą bei istorinį paveldą, bet ir užsiimti daugybe aktyvių veiklų – eiti į žygius tarpekliais, mokytis kaituoti ar buriuoti, o viešbučio teritorijoje išsikrauti teniso kortose ar golfo laukuose. Taigi, keliaudami į lagaminą nepamirškite įsidėti žygio batų ir sportinės aprangos.

 Kreta

Jeigu planuojate vykti į Rodą, pasiruoškite tyrinėjimams, nes saloje gausu vietovių, kurias drąsesni keliautojai gali aplankyti pėsčiomis. Viena jų – 1 250 metrų aukščio Attavyros viršūnė, nuo kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai. Tuo tarpu didžiausioje Graikijos saloje Kretoje vyrauja švelnus klimatas, puikūs paplūdimiai, šimtai senovinių vietų, kvapą gniaužiantys kraštovaizdžiai ir pėsčiųjų takai bei naktinis gyvenimas. Korfu yra antra pagal dydį Graikijos sala Jonijos jūroje, kurią lengva pasiekti keltu iš Italijos arba lėktuvu iš visos Europos. Tai sodrūs žaliuojantys kraštovaizdžiai, balto smėlio paplūdimiai, istorinės įžymybės bei įspūdinga maisto kultūra viename.

 Korfu

Dar geriau Graikijos salas pažinti ir naujus, dar neregėtus jų kampelius atrasti padės serialas „Mano graikų odisėja“ (angl. „My Greek Odyssey“). Serialo herojus Peteris Maneas savo jachta keliauja po Graikijos salas, tyrinėdamas turtingą jų istoriją, kultūrą, virtuvę ir unikalius vietinius žmones, kuriuos sutinka savo kelyje. Peteris aplanko Atėnus, Zakintą, Kefaloniją, Rodą, Korfu ir kitas Graikijos vietas, apie kurias dar nebūsite girdėję.

Vasaros atostogas leidžiant Graikijos salose būtina apsilankyti ir tradicinėse tavernose pasimėgauti vietiniu maistu: namuose gamintais sūriais, alyvuogių aliejumi, vynu, rakija bei čia pat sugautomis jūros gėrybėmis. O kur dar populiariausias patiekalas – pitarridia, kepto sūrio pyragas katimeria, sočioji sūrio, avienos ir baklažanų moussaka bei kiti.

Norintiems geriau pažinti Graikijos virtuvę, vertėtų pasižiūrėti serialą „Mano graikiškas stalas“ (angl. „My Greek Table“). Tai 13 epizodų, kupinų nuostabių Graikijos vaizdų, tarp kurių kulinariniais sugebėjimais ir patarimais dalijasi daugybe apdovanojimų pelniusia šefė Diane Kochilas. Seriale visas dėmesys skiriamas skaniam maistui, paprastiems receptams ir neprilygstamam vietinių svetingumui atskleisti, kuriuo visame pasaulyje garsėja Graikija. Serialas buvo filmuojamas tokiose vietose kaip Kreta, Santorinis, Ikarija, Lesbas, Tesalija, Makedonija, Peloponesas ir Atėnai.

Su meile į Portugaliją

Dėl Atlanto vandenyno ir švelnaus klimato – saulėtų vasarų ir švelnių, malonių žiemų – Portugalija garsėja kaip vieta, kur ištisus metus galima ilsėtis prie jūros. Portugalijos pakrantė – tai vienas paplūdimys, besitęsiantis daugiau kaip 850 km, o kraštovaizdžio įvairovė leidžia rinktis bangomis ekstremalaus sporto mėgėjus džiuginančią jūrą šiaurėje arba šiltus ir ramius pietinius vandenis. Lisabona ir Portas – du įspūdingiausi šalies miestai, svetingi savo istoriniais rajonais ir gatvėmis su spalvotomis plytelėmis išklotais fasadais. Norintiems daugiau spalvų rekomenduojama užsukti ir į pietinį šalies Algarvės regioną, kuris sužavės savo ryškia architektūra bei išskirtine gamta.

 Algarvė, Portugalija

Mėgstantiems poilsį gamtos apsuptyje reikėtų nepamiršti ir nuo gegužės mėnesio vasaros sezoną atidarančios Madeiros – čia pavasariški orai tvyro ištisus metus, o du trečdalius salos sudaro gamtos draustinis, kurio didžiausią plotą užima laurų miškai, gausūs įvairių augalų ir gyvūnų. Madeirą dažniau renkasi aktyvaus poilsio mėgėjai – ir norintys pasimėgauti, rodos, žmogaus nepaliestu gamtos grožiu, ir nuotykių ieškotojai. Vakarinėje Madeiros pakrantėje gausu įspūdingų apžvalgos aikštelių, tradicinių žvejų kaimelių ir gamtos stebuklų. Čia verta aplankyti kvapą gniaužiančią vietą – Kabo Žirau uolą su stikline apžvalgos aikštele. Rytinėje Madeiros pakrantėje yra keletas dramatiškiausių salos kraštovaizdžių, pavyzdžiui, Ponta de Sao Lourenco pakrantė ir tropinius miškus primenantys Ribeiro Frio parko takai. Tyrinėjant salą, rekomenduojama leistis į žygį levadomis – taip saloje vadinama drėkinimo sistema, kuri iš drėgnesnių salos vietų vandenį nuneša į sausesnes.

 Madeira Promotion Bureau nuotr

Norintiems iš arčiau pažinti portugalų kultūrą ir temperamentą verta pasižiūrėti vasario mėnesį pradėtą rodyti portugalų serialą „Kol gyvenimas mus išskirs“ (angl. „Until Life Do Us Part“), pasakojantį apie trijų Paixão šeimos kartų išbandymus ir vargus. Iš kartos į kartą perimamas šeimos verslas atskleis vestuvių planavimo užkulisius, intrigas ir gyvenimo pamokas. Daugiausia šio serialo scenų nufilmuota Lisabonoje, tad stebint pagrindinių herojų gyvenimus suteikiama galimybė pažinti vieną gražiausių Portugalijos miestų ir jo apylinkes.

Akimirksniu atsidurkite Italijoje

Keliauti po Italijos miestus – tai keliauti po istorijos ir meno palikimą. Pasivaikščioti tarp renesansinių rūmų ir grožėtis didžiausių Europos menininkų darbais. Be to, keliaudami į Italiją galėsite mėgautis viena turtingiausių pasaulio virtuvių, maudytis turkio spalvos vandenyse ir suvalgyti skaniausią picą gyvenime.

Nuo rugsėjo „Novaturas“ kviečia ilsėtis Italijos pietuose – Kalabrijoje, kur rasite nuostabių paplūdimių, vaizdingų kaimelių ir įdomių normanų bei imperatoriaus Frydricho II paminklų. Kalabrija gali pasigirti nepaprastai įdomiu archeologiniu paveldu, o Tropėjos paplūdimys garsėja viena gražiausių regiono pakrančių, kurioje gausu vešlių sodų ir senovinių alyvmedžių giraičių.

 Kalabrija

Didžiausia Viduržemio jūros sala Sicilija, turinti įspūdingiausią pakrantę Europoje ir žaviausius pakrantės miestelius, nuo rudens pradžios taip pat lauks keliautojų iš Lietuvos. Čia atvykus negalima praleisti progos patyrinėti Etnos kalną – aukščiausią Europoje veikiantį ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą ugnikalnį.

 Sicilija, Etna

Itališka virtuvė – tai kur kas daugiau nei pica ir makaronai, todėl „Bonacini's Italy“ seriale garsusis virtuvės šefas Michaelas Bonacini keliauja po 15 Italijos regionų, atskleisdamas jų skonius ir ingredientus, dėl kurių šie regionai yra unikalūs. Pavyzdžiui, Sicilijos virtuvėje Michaelas Bonacini keturiuose aromatinguose patiekaluose atskleidžia, kaip paprastumas suderinamas su intensyvumu. Taigi, namuose išbandę itališką virtuvę atostogaudami žinosite, ko tikėtis iš vietinių restoranų meniu.

 Sicilija

Būkite nustebinti Ispanijos

Ispanija yra trečia pagal lankomumą šalis pasaulyje, kurioje kiekviena bendruomenė turi savo identitetą, gastronomiją, kultūrą, o kai kuriais atvejais – ir savo kalbą. Madridas ir Barselona yra daugiausia keliautojų pritraukiantys miestai, tačiau Ispanijoje galima pamatyti daug daugiau. Šalyje yra net 13 UNESCO pasaulio paveldo miestų, o Viduržemio jūra ir subtropinis klimatas leidžia visus metus mėgautis malonia temperatūra.

Keliautojų labai mėgstamoje Ispanijos saloje Maljorkoje, kurioje vasaros sezonas prasideda jau gegužės pabaigoje ir tęsis iki pat spalio, buvo nufilmuotas serialas „Maljorkos failai“ (angl. „The Mallorca Files“), kuriame du detektyvai dirba kartu su Palmos policija. Jiems visiems kartu tenka išaiškinti keletą keistų Maljorkos nusikaltimų, o įdomiausia tai, kad pagal detektyvų kelius buvo sukurtas turistinis salos maršrutas, kurį, atostogaudami saloje, galėsite ir patys įveikti.

Ispanijos salas iš arčiau pažinti padės ir populiarios fantastinių romanų sagos ekranizacija „Raganius“ (angl. „The Witcher“), kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka Andrzejaus Sapkowskio sukurtas burtininkas Geraltas iš Rivijos. Daugelis šio serialo eksterjero scenų buvo filmuojamos Kanarų salose, konkrečiai Gran Kanarijoje, La Gomeroje, La Palmoje ir Tenerifėje. Antrąjame epizode, kuriame Geraltas keliauja per sausringą kraštovaizdį palei Barranco de Fataga upę, nufilmuota Gran Kanarijos pietuose. Tiesa, seriale kai kurias lokacijas sunku pažinti dėl sukurtų efektų, bet įspėti šias mįslingas vietas, o vėliau ir jas aplankyti gyvai – nepamirštama patirtis.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Atostogenas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją