Miglė Bielinytė, didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturas“ komunikacijos vadovė, sako, kad tvaresnis keliavimas apima gerokai daugiau galimų žingsnių nei, pavyzdžiui, vienkartinių pakuočių keitimas į daugkartines ar atliekų rūšiavimas viešbučio kambaryje.

„Lietuviai vis aktyviau domisi įvairiais būdais gyventi sąmoningiau, todėl natūralu, kad klausimų kyla ir dėl galimybių keliauti tvariau – pradedant judėjimu po savo gyvenamąjį miestą ir kitais kasdieniais įpročiais bei tęsiant atostogų užsienyje planavimu. Tolimesnė kelionė prasideda nuo bilieto ir oro uosto, tad tam tikri žingsniai galimi jau čia. Prisidėti prie klimato kaitos mažinimo galima, tarkim, atsisakant popierinių kelionės bilietų. Pirma, nereikės ieškoti spausdintuvo, tausosite popierių, antra, nebesirūpinsite, jog pamiršite bilietus – juos patogiai turėsite savo telefone.

Miglė Bielinytė

Vien tai, kad planuodami kelionę atidžiau pagalvosite apie savo atliekamus veiksmus bei įpročius, jau galėtų tapti pradžia kelionės metu priimti aplinkai draugiškesnius sprendimus. Nemažai veiksmų atliekame iš inercijos ir net nešauna į galvą jų analizuoti, o juk viskas prasideda nuo pagalvojimo, ką galėčiau daryti kitaip“, – atkreipia dėmesį M. Bielinytė.

Ir tai – vos keletas iš dvylikos lengvai įgyvendinamų žingsnių tvarių atostogų link. Jei atsižvelgsite į visus žemiau išvardintus patarimus, kaip keliauti be atliekų ir su mažesniu neigiamu pėdsaku aplinkai, už tai jums padėkos ir gamta, ir piniginė.

1. Neapsikraukite daiktais

Net jei skrendame atostogų vos savaitei, regis, prireiks ir septynių suknelių, ir tiek pat megztinių, ir batų, ir botų, ir vaistų, ir begalės kosmetikos. O galiausiai sugrįžtame namo pusės daiktų iš lagamino taip ir neištraukę. Sutikite, jeigu nelepinote veido ta kauke namuose, netepsite jos ir viešbutyje. Todėl, priklausomai nuo vietos, kur keliaujate susipakuokite tik būtiniausius daiktus. O jeigu kažko tikrai labai pristigsite (bet nepristigsite), šiais laikais daugelį atostogų reikmenų galima įsigyti tiesiog viešbučio teritorijoje ar šalia jo esančiame kurorte. Lengvas atostogų krepšys sutaupys ir jūsų laiko, ir palengvins skrydį, ir paliks mažesnį pėdsaką aplinkai: su rankiniu bagažu nereikia lūkuriuoti lagamino, o oro linijoms ant lagamino nereikia spausdinti etikečių.

2. Pasiimkite daugiafunkcinės kosmetikos
Mitas, kad kosmetika du viename nieko verta, seniai paneigtas. Todėl tegul į atostogų krepšį nugula be plastiko pakuotės pagamintas natūralios sudėties kietas muilas, skirtas ir veidui, ir kūnui – esant reikalui, juo taip pat bus galima išsiskalbti drabužius. Apsvarstykite naudoti ir daugkartines higienos priemones: makiažo valymo servetėlę iš mikropluošto, menstruacinę taurelę ar kelnaites, nerūdijančio plieno skustuvą.

3. Neardykite koralinių rifų
Žinoma, priemones apsaugai nuo saulės taip rinkitės tokias, kurios tinka ir veidui, ir kūnui, ir visai šeimai. Tačiau ar žinojote, kad dalis saulės kosmetikos jūsų maudynių jūroje metu žaloja koralinius rifus? Taip yra dėl dažnai priemonėse su SPF naudojamo ingrediento – oksibenzono, kuris yra toksiškas koraliniams rifams. Todėl rinkdamiesi priemonę, ieškokite pakuotės, paženklintos „Reef Safe Sunscreen“ užrašu.
4. Turėkite savo užkandžių
Jeigu laukia ilgesnis skrydis ar keliaujate su vaikais, daugkartiniame indelyje susipakuokite užkandžių iš namų. Taip ne tik sutaupysite pinigų, pirkdami maistą oro uoste ar lėktuve, bet ir nepadidinsite išmetamų šiukšlių kiekio.
5. Naudokite savo gertuvę
Gerti pakankamai vandens svarbu ir plieskiant saulei, ir kopiant į rūke skęstančius kalnus, ir po slidėmis girgždant sniegui. Dauguma viešbučių svečiams dosniai dalija vandens plastikiniuose buteliuose, o mums nevaldomai kyla instinktas „duoda – imk“. Tačiau nė nesusimąstome, kiek kilogramų plastiko kasdien išmeta vos vieno viešbučio, kuriame apytiksliai tūkstantis kambarių, svečiai. Norėdami nedidinti šios taršos, turėkite daugkartinę gertuvę ir pripildykite ją geriamu vandeniu iš ąsočio – jų būna dažname viešbutyje ir kavinėje.

6. Rinkitės ekonominę klasę
Remiantis Europos Komisijos duomenimis, tiesioginiai aviacijos ir laivybos išmetami teršalai sudaro maždaug 4 proc. viso Europos Sąjungos išmetamo šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio. Tarptautinė švaraus transporto taryba (ang. International Council on Clean Transportation) skelbia, kad verslo klasėje sėdintys keleiviai išmeta 2,6–4,3 karto daugiau teršalų nei skrisdami ekonomine. Rezultatai pagrįsti kiekvieno keleivio užimamu grindų plotu, atsižvelgiant į svorį ir kitus veiksnius.
7. Kompensuokite išmetamą anglies dioksidą
Apsvarstykite galimybę oro linijoms mokėti papildomą mokestį už anglies dioksido kompensavimą. Ši kaina pridedama prie jūsų lėktuvo bilietų ir investuojama į atsinaujinančios energijos projektus, medžių sodinimą ir kitus būdus, kompensuojančius skrydžio metu išmetamą anglies dvideginio kiekį.
8. Nespausdinkite kelionės bilietų


Lėktuvo įlaipinimo kortelė ir viešojo transporto bilietai tegul lieka telefone. Tiesiog parodykite jų brūkšninį kodą telefono ekrane saugos patikros punkte ir prieš lipdami į skrydį, ir jūs jau pakeliui – be papildomo popieriaus. Venkite spausdinti ir bet kokius dokumentus ar žemėlapius – jeigu šių neįmanoma atsisiųsti internetu, prieš kelionę namuose pasidarykite reikiamų dokumentų nuotraukas. Tas pats galioja ir knygoms – tegul interjerą puošiančios bibliotekos lieka namuose. Kelionėje pakaks knygos telefone, dar vienas variantas – rinktis įgarsintas audioknygas.
9. Neprisikraukite lėkštės
Švediškas stalas ir „viskas įskaičiuota“ paslaugų paketas – tikra puota pilvui. Vos tik atvykus, tikrai norisi paragauti visko. Tačiau tegul akys jūsų neapgauna: įsidėkite į lėkštę tik tiek, kiek maisto suvalgytumėte namuose. Jeigu atskridote savaitei, iš viso turėsite 21 galimybę paskanauti skirtingų patiekalų – tiek pusryčių, pietų ir vakarienių suvalgysite atostogų metu. O kur dar užkandžiai bare prie baseino! Ir jums tikrai nereikia atskirų lėkščių bananui ir kruasanui. Nepersivalgydami išsaugosite gerą savijautą, sumažinsite išmetamo maisto kiekį ir plaunamų indų skaičių. O su juo sumažės eikvojamo vandens ir į aplinką patenkančių cheminių ploviklių kiekis.
10. Palaikykite vietinius
Jeigu vykstate ilsėtis į šiltus kraštus, išėję pasižmonėti iš viešbučio teritorijos, mėgaukitės sezoniniu maistu: šviežiomis žuvimis, sultingais vaisiais ir prisirpusiomis daržovėmis. Atgabenti juos iki artimiausios kavinės, restorano, turgaus ar gatvės maisto kiosko tikrai neprireikė nei tolimųjų reisų automobilių, nei lėktuvų. Vadinasi, jie nepaliko ir neigiamo pėdsako aplinkai. Norėdami išvengti plastiko pakuočių, venkite ir maisto išsinešimui – prisimenate tą daugkartinę dėžutę, į kurią įsidėjote užkandžių iš namų skrisdami lėktuvu? Pasiimkite ją kulinariniams atradimams kurorte.
11. Vaizdai vietoje suvenyrų
Keliaujame pirmiausiai dėl to, kad išvėdintume galvas, o ne prigrūstume lagaminus suvenyrų ir lauktuvių. Prisiminimai apie aplankytas vietas, ekskursijas ir įsimintinas akimirka tegul nugula nuotraukose – skaitmeniniame amžiuje jas drąsiai galima vadinti netaršiomis. Jeigu žūtbūt norite parsivežti suvenyrų ar lauktuvių iš egzotiškų kraštų, dairykitės tokių, kurie būtų praktiški ir pagaminti tvariai. Geriausia – ne masinės gamybos kiniškų magnetukų, o vietinių amatininkų rankdarbių, arbatų, prieskonių, muilų. Pastarieji bent nerinks dulkių namų lentynose.
12. Eikite pėsčiomis
Turistė Romoje


Taip, nieko naujo – nuosavos kojos garantuoja nulinį teršalų išmetimą į aplinką. Todėl, kur tik įmanoma, venkite nuomotis automobilį ir naudotis viešuoju transportu. Ieškodami viešbučio atostogoms, rinkitės esantį patogioje lokacijoje – kad ir miesto šurmulys būtų pasiekiamas ranka, ir šalies kultūrinis paveldas šalia.
Turintiems klausimų dėl atostogų krypties ar viešbučio pasirinkimo, pravartu pasitarti su turizmo ekspertais.
Daugiau kaip 30 krypčių visame pasaulyje ir daugiau nei 100 pažintinių kelionių maršrutų siūlančio turizmo rinkos lyderio Baltijos šalyse „Novaturo“ konsultantai pasiryžę patarti ir suplanuoti jūsų poilsį bei pramogas pagal individualius norus. Taip pat jie pateiks patarimų, kada ir kokią kelionės kryptį pasirinkti geriausia, ko nepamiršti planuojant atostogas ir į kokius artėjančios vasaros pasiūlymus verta atkreipti dėmesį.
Pasiūlymus savo atostogoms rasite čia: https://www.novaturas.lt/